Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το ντροπαλό παιδί
(Απόψεις των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της διδακτικής πράξης)

Offer
Η διεθνής βιβλιογραφία εστιάζεται στη διασαφήνιση της έννοιας της ντροπαλότητας σε επίπεδο θεωρητικό, στους πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες εμφάνισής της αλλά και στις ακραίες μορφές της, όπως η κοινωνική φοβία.

Η ντροπαλότητα στο χώρο του σχολείου, ως αντικείμενο, έχει αρχίσει να διερευνάται συστηματικά τα τελευταία κυρίως χρόνια. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η ντροπαλότητα δε δυσχεραίνει τη λειτουργία της τάξης, όπως για παράδειγμα η επιθετική συμπεριφορά (βλ π.χ. Coplan & Arbeau, 2008). Ωστόσο, παρότι τα ντροπαλά παιδιά ίσως να μην τραβούν πολύ την προσοχή, είναι πια ξεκάθαρο ότι έχουν ανάγκη να "τα προσέξουμε". Άλλωστε η ντροπαλότητα φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική προσαρμογή των παιδιών, καθώς ενέχει τον κίνδυνο κοινωνικοσυναισθηματικών δυσκολιών αφενός, και της κακής σχολικής επίδοσης και των δυσλειτουργικών σχέσεων με τους άλλους (συμμαθητές και ενηλίκους) αφετέρου (Rubin, Coplan & Bowker, υπο δημοσίευση).

Σε αντίθεση λοιπόν με τα επιθετικά ή τα ιδιαίτερα δραστήρια παιδιά που συχνά τρομοκρατούν τους συμμαθητές τους, τα ντροπαλά παιδιά γίνονται τα ίδια θύματα της ίδιας τους της συμπεριφοράς (Coplan & Arbeau, 2008). Στο βαθμό μάλιστα που η ντροπαλότητα φαίνεται να έχει εξελικτική πορεία (Rubin, Coplan & Bowker, υπό δημοσίευση) και να επηρεάζει διαχρονικά (Coplan & Arbeau, 2008) την αυτοαντίληψη του προσώπου αλλά και τον τρόπο που το αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τις διαστάσεις του φαινομένου αυτού.

Στη βιβλιογραφία, η έννοια της ντροπαλότητας προσεγγίζεται συνήθως και μέσα από συναφείς έννοιες, όπως παιδιά με κοινωνικές αναστολές, κοινωνική απόσυρση ή απλώς δειλά παιδιά.

Στο βιβλίο αυτό, θα επιχειρήσουμε να διακρίνουμε τη ντροπαλότητα από τις έννοιες αυτές, ώστε να την οριοθετήσουμε καλύτερα και να την επεξεργαστούμε πιο αποτελεσματικά.

24χ16 εκ., 348 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370.15 (Παιδαγωγική ψυχολογία ), 361.1 (Κοινωνικά προβλήματα), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική)
ISBN: 978-960-333-582-5
ISBN (10ψήφιο): 960-333-582-7
Βάρος: 0.69 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
25.47
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.61
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ελένη Νικολάου είναι πτυχιούχος Αισθητικής του ΤΕΙ Αθηνών, εκπαιδευτικός των ΙΕΚ στην ειδικότητα "Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής" και υπεύθυνη αισθητικός σε καταστήματα μεγάλης αλυσίδας του χώρου. Είναι συγγραφέας και συντονίστρια του βιβλίου Σχέδιο και Χρώμα (Α Κύκλος ΤΕΕ, ΟΕΔΒ, 2001) και συντονίστρια και κριτής του βιβλίου Αισθητική Σώματος Ι (Α Κύκλος ΤΕΕ, ΟΕΔΒ, 2001). Είναι γνώστης παράλληλα της Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας, ενώ σπουδάζει ψυχολογία στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.