Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παιδαγωγικές διαστάσεις των νέων μέσων
(Ενίσχυση του μιντιακού γραμματισμού για ένα ασφαλές διαδίκτυο)

Offer
Κανένας άλλος τομέας στην κοινωνία δε γνώρισε τις τελευταίες δεκαετίες τόσο μεγάλη ανάπτυξη, όπως το διαδίκτυο και οι υπηρεσίες του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε παγκόσμια κλίμακα, 360 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ εκτιμάται ότι το Google έχει καταγράψει πάνω 10 δις. σελίδες στους καταλόγους του. Η ανοδική τάση στη χρήση του διαδικτύου παρατηρείται κυρίως σε νέους ηλικίας μεταξύ 10-15 ετών. Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου για την κοινωνία της πληροφορίας διαπιστώνεται υψηλή διείσδυση και εντατική χρήση όχι μόνο ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και διαδικτύου. Τα υψηλά αυτά επίπεδα διείσδυσης και χρήσης αφορούν τα παιδιά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους ενήλικες.

Το διαδίκτυο είναι ένας σύγχρονος αλλά συνάμα και ριψοκίνδυνος παιδότοπος που ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στα παιδιά και στους νέους. Ο παγκόσμιος ιστός των ηλεκτρονικών δυνατοτήτων είναι για τα παιδιά, με την ανθρωπογενή τους τάση για ανακάλυψη, μια πρώτης τάξεως παιδική χαρά. Τα παιδιά μπορούν να επικοινωνούν μέσα από αίθουσες συζήτησης, να παίζουν μαζί σε ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, να συναντιούνται σε κοινωνικά δίκτυα, να δημιουργούν δικά του μιντιακά περιεχόμενα εκφράζοντας τις ιδέες τους, π.x. weblog, youtube και να μαθαίνουν μέσα από ηλεκτρονικές πηγές. Γι΄ αυτό, είναι καλό να αναπτύξουν οι νέοι μια θετική αλλά συνάμα, μια κριτική στάση απέναντι στο διαδίκτυο και να στηριχθούν στην απόκτηση του ψηφιακού γραμματισμού (Digital Litracy) που αποτελεί ικανότητα κλειδί στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης.

Η πλοήγηση στο διαδίκτυο δε νοείται χωρίς κινδύνους. Είναι προφανώς δύσκολο ή ίσως αδύνατο να ελεγχθεί το διαδίκτυο ως προς τους κινδύνους που συνεπάγεται . Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με περιεχόμενα που τους προκαλούν φόβο, δυσάρεστα ψυχικά συναισθήματα και έντονη ενδοψυχική ένταση , π.χ. παιδική πορνογραφία, ρατσιστικά περιεχόμενα, βία, σατανισμός, που αδυνατούν να διεργαστούν ή να βρουν τρόπους να εκφράσουν την εμπειρία αυτών των "συναντήσεων".

Από την άλλη μεριά, κερδοσκόποι ,πάροχοι μιντιακών πληροφοριών, εκμεταλλεύονται τον αυθορμητισμό των παιδιών και προσπαθούν να τα προσελκύσουν σε θέματα και ζητήματα που εκείνα δεν επέλεξαν συνειδητά. Η ανωνυμία στο διαδίκτυο διευκολύνει παρενοχλήσεις τέτοιου είδους. Και ενώ οι γονείς υπό κανονικές συνθήκες «αγρυπνούν» για τις επαφές των παιδιών τους, στην εποχή των κινητών της 3ης γενιάς και της γρήγορης ηλεκτρονικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, αδυνατούν όλο και περισσότερο να παρακολουθήσουν την μιντιακή κατανάλωση των παιδιών τους και την ηλεκτρονική τους συναναστροφή;

Η παιδική ηλικία χρειάζεται μια ιδιαίτερη προστασία. Η πολιτεία συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση ενεργοποιώντας και για το διαδίκτυο το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο, ενσωματώνοντας ευρωπαϊκές οδηγίες στην εθνική νομοθεσία, συνυπογράφοντας διεθνείς συμβάσεις κ.α. Με δεδομένο όμως το γεγονός ότι το διαδίκτυο δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί, όπως τα κλασικά μέσα (έντυπα μέσα, ραδιόφωνο, τηλεόραση), καλούνται οι γονείς να συνοδεύσουν τα παιδιά και τους νέους σε αυτήν την περιπετειώδη αλλά και ριψοκίνδυνη εξερεύνηση, προκειμένου να έχουν ως σημείο εκκίνησης καλές και ασφαλείς ιστοσελίδες.

Στο πλαίσιο μιας παιδαγωγικής προσέγγισης, τα Μέσα και τα Νέα Μέσα θεωρούνται ως πολιτισμικές αντικειμενοποιήσεις που αναλαμβάνουν μία σημαντική λειτουργία κατά την κοινωνικοποίηση των ατόμων: Απαλλάσσουν τους ανθρώπους από τα δεσμά της αδιάκοπης λήψης αποφάσεων και τους προσφέρουν προσανατολισμό κατά την καθημερινή τους δράση. Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα Νέα Μέσα αποτελούν μέρος της πολιτισμικής εργαλειοθήκης που η κοινότητα κληρονομεί στα νέα της μέλη, ώστε αυτά να προβαίνουν σε νέες δράσεις, ερμηνείες και δημιουργίες στην εργασία, στο σχολείο, στον ελεύθερο χρόνο τους.

Με σημείο αναφοράς την παραπάνω προσέγγιση, ο τόμος δομείται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη εστιάζει σε θεματολογίες γύρω από την περιοχή της Παιδαγωγικής των Μέσων, η δεύτερη επικεντρώνει σε επιμέρους παιδαγωγικές πτυχές που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, π.χ. οικογένεια, θρησκεία, γλώσσα, ενώ η τρίτη που αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο του διαδικτύου παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο, μέσα από το οποίο γίνονται κατανοητές οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις.

24χ17 εκ., 278 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Παιδαγωγική), 371.335 8 (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευση)
Άλλα πρόσωπα: Αλιβίζος Σοφός (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-333-604-4
ISBN (10ψήφιο): 960-333-604-1
Βάρος: 0.56 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
18.34
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.12
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Dr. phil. Friedrich W. Kron είναι ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο την Παιδαγωγική στο Παιδαγωγικό τμήμα του Johannes Gutenberg-Univeristat Mainz. Συγγραφέας των UTB (πανεπιστημιακών βιβλίων) Βασικές γνώσεις της Παιδαγωγικής, Βασικές γνώσεις της Διδακτικής, Επιστημονική θεωρία για Παιδαγωγούς.

Ο Πολύκαρπος Καραμούζης γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει μόνιμα στη Χαλκίδα. Σπούδασε θεολογία, μεθοδολογία, ιστορία και θεωρία της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη θρησκειολογία και το 2004 αναγορεύτηκε διδάκτωρ κοινωνιολογίας της θρησκείας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Είναι μέλος της International Society for the Sociology. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου τα μαθήματα: (α) Συγκριτική θεώρηση των θρησκειών και της θρησκευτικότητας: Θρησκειολογία, (β) Ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές διαστάσεις της θρησκείας, και (γ) Πολιτισμός και διαθρησκειακή αγωγή - Η συγκριτική διδακτική των θρησκειών στο σύγχρονο σχολείο. Είναι επίσης συνεργάτης ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ο Δημήτρης Νικολόπουλος είναι Λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Institute of Neurology and Neurosurgery του Λονδίνου και στο University College London (U.C.L.). Μετεκπαιδεύτηκε στις εξελικτικές διαταραχές μάθησης στο Columbia University της Νέας Υόρκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του γραπτού λόγου, στις εξελικτικές διαταραχές μάθησης, καθώς και στις ψυχολογικές επιπτώσεις που αυτές επιφέρουν στα άτομα που βιώνουν χρόνιες δυσκολίες μάθησης.

Ο Dr. phil. Αλιβίζος Σοφός σπούδασε Παιδαγωγικά στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία και εκπόνησε διδακτορική Διατριβή στη Γερμανία. Από το 1996 έως το 1998 δίδασκε με σύμβαση σε γερμανικά πανεπιστήμια (Frankfurt, Wiesbaden, Landau-Koblenz). Από το 1998 έως το 2004 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στη Σχολή του Johannes Gutenberg Πανεπιστημίου στο Mainz, στο επιστημονικό πεδίο της Παιδαγωγικής των Νέων Μέσων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος προγραμμάτων σπουδών για την Προστασία των Νέων στο διαδίκτυο. Αυτά τα προγράμματα βρίσκονται υπό την αιγίδα του οργανισμού της κεντρικής διοίκησης των 16 υπουργείων Νεότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων των ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας. Από το 2004 Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης με γνωστικό αντικείμενο: Παιδαγωγική με έμφαση στην Παιδαγωγική των Μέσων.

Η Αναστασία Τσαμπαρλή σπούδασε κλινική ψυχολογία στη Γαλλία και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή θεραπεία. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Grenoble II. Εργάζεται ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει τα γνωστικά αντικείμενα "Κλινική ψυχολογία" και "Θεωρητική προσέγγιση της οικογένειας". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την οικογένεια και τις διαφορετικές εκφάνσεις της δυσλειτουργίας της. Έχει ήδη ασχοληθεί ερευνητικά με τις οικογένειες με χρόνιο νόσημα, οικογένειες μεταναστών και οικογένειες με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.