Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εγχειρίδιο επιδημιολογίας

Εγχειρίδιο επιδημιολογίας
Η επιδημιολογία έχει σκοπό την προαγωγή της γνωστικής βάσης όχι μόνο της κοινωνικής αλλά και της κλινικής ιατρικής, δηλαδή της επιστημονικής ιατρικής στο σύνολό της. Τα γνωστικά αντικείμενα και των δύο μορφών Ιατρικής, δηλαδή η διάγνωση, η αιτιόγνωση και η πρόγνωση, είναι "συναρτήσεις συχνότητας" που θεμελιώνονται στα πορίσματα της επιδημιολογικής έρευνας. Η βιο-ιατρική ή καλύτερα η ιατρο-βιολογική έρευνα, θεωρούμενη και ως "βασική", ανήκει στη βιολογία και όχι στην ιατρική.

Η εφαρμοσμένη ιατρική έρευνα είναι στην ουσία και κατά τη μορφή της επιδημιολογική. Η καλή κατανόηση των βασικών εννοιών και αρχών της επιδημιολογίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ευρύτερη και βαθύτερη κατανόηση του εννοιολογικού περιεχομένου των τριών ιατρικών γνώσεων (διά-, αιτιό-, πρό- γνωση) που συνιστούν τη βάση της εφαρμογής ορθολογικής φροντίδας υγείας (πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης) τόσο σε επίπεδο ατόμου (κλινική Ιατρική) όσο και σε επίπεδο κοινότητας (κοινοτική Ιατρική).

Η ιατρική εκπαίδευση θα πρέπει να συλλάβει το νέο αυτόν προσανατολισμό και να εγκαταλείψει την παραδοσιακή φλεξνεριανή εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική επιμονή αποκλειστικά στην οντολογική αναγωγή της Ιατρικής στη Βιολογία (βιολογισμός), που βασίζεται σε μεταφυσικές αντιλήψεις για τη φύση του κόσμου, θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια πολυεπίπεδη γνωστική προσέγγιση με οργανική μονάδα την Επιδημιολογία. Η γνώση του κύκλου του Krebs ή του τύπου της πενικιλίνης δεν βοήθησε, όπως λέγεται, κανέναν ιατρό στην επιλογή μιας ορθολογικής παρέμβασης. Το επίπεδο ανάλυσης των «καταστάσεων υγείας» δεν πρέπει να επιλέγεται με οντολογικές προκαταλήψεις, αλλά με κριτήριο τη γνωστική παραγωγικότητα των θεωριών. Το "ιατρικό φαινόμενο" δεν είναι πλήρως κατανοητό μόνο με βιολογικούς όρους.

Το βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΒΗΤΑ είναι χρήσιμο στους επιστήμονες υγείας που βασίζονται στη γνώση και κατʼ επέκταση στις ενδείξεις που προέρχονται από ορθά σχεδιασμένες μελέτες για την εφαρμογή ορθολογικής φροντίδας υγείας.

24χ17 εκ., 296 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 614.4 (Επιδημιολογία)
ISBN: 978-960-452-090-9
ISBN (10ψήφιο): 960-452-090-3
Βάρος: 0.624 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
30.57
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.21
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Πέτρος Γαλάνης είναι μέλος του Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στο Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής. Είναι Διδάκτορας του ΕΚΠΑ και διατέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 700 ετερο-αναφορές. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αντικείμενα της Μεθοδολογίας της Έρευνας, της Επιδημιολογίας και της Βιοστατιστικής και είναι συγγραφέας επτά βιβλίων.

Σπάρος, Λουκάς Δ.
Ο Λουκάς Σπάρος είναι καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας το 1963. Το 1965 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Παθολογίας και το 1975 Υφηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο D.E.R.B.H. στην ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο Paris Val-de-Marne. Υπήρξε Assistant Etranger της Ιατρικής Σχολής Broussais-Hotel Dieu και υπότροφος του College de Medecine des Hopitaux de Paris (Medecin Resident). Από το 1963 έως το 1985 υπήρξε εσωτερικός βοηθός, επιμελητής και διευθυντής παθολογικής κλινικής. Διετέλεσε Επιμελητής και Ειδικός Επιστήμων της Έδρας Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1985 είναι καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Συγκλητικός επί σειρά ετών. Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.