Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μετά από δέκα χρόνια: Η δυναμική του ευρώ

Offer
Στο βιβλίο αυτό οι Laurent Fabius, Nicolette Kressl, Γιάννος Παπαντωνίου και Γιάννης Στουρνάρας αποτιμούν την δεκαετή εμπειρία του Ευρώ και προτείνουν δόκιμες λύσεις προκειμένου η Ευρωζώνη να αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή και ευρωστία. Στη συζήτηση φωτίζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις της Γαλλικής και της Γερμανικής Σχολής όσο και η άποψη της Ελλάδας, μιας μικρής χώρας-μέλους της Ευρωζώνης η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, τα οποία θα είχαν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις χωρίς την προστασία που της παρέχει η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα προτείνεται ένας οδικός χάρτης ανάταξης της οικονομίας της με δεκαετή ορίζοντα.

Και οι τέσσερις συμμετέχοντες συμφωνούν ότι η εισαγωγή του Ευρώ ήταν επιτυχής, με ιδιαίτερα οφέλη για τις μικρές, περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης. Τα μέτρα και οι πολιτικές που προτείνονται για το μέλλον του Ευρώ έχουν στόχο την ενίσχυση και τον εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησης της Ένωσης καθώς και την αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, "η Ευρώπη μπορεί, και πρέπει, να συμβάλει ενεργότερα στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η ανάκαμψη και η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, οι απειλές κατά της ειρήνης και της ασφάλειας, η φτώχεια στον Τρίτο Κόσμο και οι κλιματικές αλλαγές. Το κοινό νόμισμα προσδίδει δύναμη. Η ευρωστία και η συνοχή της Ευρωζώνης έχουν κρίσιμη σημασία για την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στο διεθνές σύστημα".

21χ14 εκ., 100 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 338.94 (Οικονομική πολιτική - Ευρώπη), 320.4 (Πολιτική - Ευρώπη), 332.404 2 (Νομίσματα)
ISBN: 978-960-02-2393-4
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2393-9
Βάρος: 0.172 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
8.52
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

5.45
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Fabius, Laurent
1946- : Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου στο Παρίσι. Γάλλος πολιτικός της αριστεράς. 1978-: Εκλέγεται στην Εθνική Συνέλευση. 1981-1983: Μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών, υπηρετεί ως Υπουργός Προϋπολογισμού και Υπουργός Έρευνας και Βιομηχανίας. 1984-1986: Πρωθυπουργός της Γαλλίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο Φαμπιούς παραιτήθηκε μετά την ήττα του Σοσιαλιστικοΰ Κόμματος της Γαλλίας. 1988- : Επιστροφή σε θέση εξουσίας ως Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης. 1992- : Ανέρχεται στη θέση του Πρώτου Γραμματέα (Γενικός Γραμματέας) του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 1995- : Πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στην Εθνική Συνέλευση 2000-2002: Υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Lionel Jospin. 2005- : Ο Φαμπιούς διαφώνησε με το Κόμμα του και αντιστρατεύτηκε στο προτεινόμενο Ευρω-Σύνταγμα, το οποίο απέρριψαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι. 2006- : Διεκδίκησε ανεπιτυχώς τη θέση του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας.

Kressl, Nicolette
H Nicolette Kressl είναι Καθηγήτρια εμπορικών σχολών. Μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής. Κοινοβουλευτική Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών. Γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1958 στο Χαϊλμπρόν. Μετά το Απολυτήριο Λυκείου φοίτησε στο Ανώτατο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Στουτγάρδης και έλαβε το πτυχίο της Β΄ Κρατικής Εξέτασης (2. Staatsexamen) μετά από περίοδο άσκησης στο Μάνχαϊμ. Δίδαξε σε εμπορική επαγγελματική σχολή τεχνολογία για αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες και εργάστηκε επίσης ως καθηγήτρια στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στον τομέα της συνεχιζόμενης κατάρτισης για την απόκτηση του τίτλου αναγνώρισης από το επιμελητήριο. Μέλος της Γερμανικής Ένωσης για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης (ΒUND), του συλλόγου "Φίλοι της Φύσης", της κοινωφελούς οργάνωσης AWO, της Ένωσης Καταναλωτών Βάδης Βυρτεμβέργης, του Σωματείου για την Εκπαίδευση και την Επιστήμη GEW, της Πρωτοβουλίας Gustav Heinemann, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της κοινωφελούς οργάνωσης AWO Baden-Baden, μέλος του εποπτικού συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος Lebenshilfe, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μέσων Ενημέρωσης και Εκδηλώσεων Baden-Baden. Προσχώρησε στο γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) το 1984. Μέλος του τοπικού Συμβουλίου (1988-1999 και 2001-2005) και του Προεδρείου (1995-1999 και 2001-2005) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βάδης Βυρτεμβέργης.

Παπαντωνίου, Γιάννος
Ο Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Wisconsim (ΗΠΑ) και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Παρίσι). Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Αγγλία). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του δίδαξε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργαζόταν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Από το 1978 ως το 1981 ήταν στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι. Την ίδια περίοδο υπήρξε σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και συμμετείχε στην επεξεργασία του Κυβερνητικού Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, υπουργός Εμπορίου και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Από το 2001 είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας. Εκλέγεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα οικονομίας και πολιτικής.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής στο 10BE. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978 και απέκτησε Master και Διδακτορικό (MPhil 1980, DPhiL 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄ s και ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών. Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής και στη συνέχεια της Τραπέζης της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 και συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετείχε την ίδια περίοδο στις διαβουλεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ. Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από το 2005 έως το 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή, ενώ από το 2005 είναι μέλος του συμβουλίου των επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.