Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι αρματολοί της Ρούμελης
(Μελέτη για τις αρματολικές συγκρούσεις και τα αρματολικά-συγγενικά δίκτυα της περιοχής κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο του 1821)
Συγγραφέας:   Δημήτρης Θ. Τσιάμαλος


Offer
Το φαινόμενο του αρματολισμού ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο στη Ρούμελη. Σε μια περιοχή όπου η γεωμορφολογία και οι ιστορικο-κοινωνικές συνθήκες συνέβαλαν στην υπέρμετρη ανάπτυξη του φαινομένου. Το βιβλίο του Δημήτρη Τσιάμαλου με τρόπο άκρως επιστημονικό μελετά και αναλύει το αρματολικό σύστημα της εν λόγω περιοχής στη διαχρονία του. Μέσα από ένα πλήθος αρχειακού υλικού και αδημοσίευτων εγγράφων ο συγγραφέας επιχειρεί να καταδείξει όχι μόνο τις αλλαγές και διαφοροποιήσεις που επέρχονται στο αρματολικό σύστημα λόγω της παρουσίας του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και της ομάδας του στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά κυρίως τους τρόπους αντίδρασης του αρματολικού κόσμου, που δε θέλει ή δεν μπορεί να επιδείξει "πολιτική προσαρμοστικότητα" στις νέες συνθήκες, τις οποίες επέβαλε η Επανάσταση του 1821.

Τα αρματολικά - συγγενικά δίκτυα, ο αρματολικός ανταγωνισμός, οι διαρματολικές και αρματολικο-προεστικές συγκρούσεις στη Ρούμελη, η διεισδυτικότητα της Φιλικής Εταιρείας στη Ρούμελη, η κατάληψη του Παλαμηδιού από τους ανέστιους Ρουμελιώτες, οι αντιδράσεις των Ρουμελιωτών στην εγκατάσταση των Σου-λιωτών στο Ζαπάντι, τα καπάκια, η σύγκρουση Γιαννάκη Ράγκου - Γεωργίου Καραϊσκάκη για το αρματολίκι των Αγράφων και τα σαντζάκια της Στερεάς Ελλάδας είναι μερικά από τα θέματα που ερευνώνται με διεξοδικό τρόπο στην παρούσα μελέτη.

24χ17 εκ., 469 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.411 (Κλέφτες και αρματολοί), 938.4 (Τουρκοκρατία 1453-1821)
ISBN: 978-960-02-2376-7
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2376-9
Βάρος: 0.807 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.04
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τσιάμαλος, Δημήτρης Θ.
Ο Δημήτρης Θ. Τσιάμαλος γεννήθηκε το 1958 στους Μαυραχάδες της Καρδίτσας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών/ Νεώτερο). Το 2007 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Καρδίτσας (2000-2004) και του Πολιτιστικού Συλλόγου "ο Δευκαλίων" (2000-2005) ανέπτυξε πολύπλευρη επιστημονική και πολιτιστική δράση (σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες, διημερίδες, εκδόσεις πρακτικών) με κορυφαία την οργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου Λογοτεχνίας (2003) με θέμα: "Λογοτέχνες και Λογοτεχνία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης". Από το 1983 διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.