Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνία και υγεία
(Ψυχοκοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις στον κυπριακό και στον ελλαδικό χώρο)

Offer
Στην εποχή μας θεωρείται πλέον αναγκαία από τον επιστημονικό κόσμο η μελέτη θεμάτων που σχετίζονται με την κοινωνιολογία της υγείας και της ασθένειας. Παρότι η ιατρική κοινωνιολογία έχει διεθνώς θεμελιωθεί και είναι ενεργή για περισσότερα από τριάντα χρόνια, η υγεία και η φροντίδα της δεν αποτελούσαν μέχρι σήμερα κύριο τομέα κοινωνιολογικής έρευνας, σε αντίθεση με άλλες θεματικές ενότητες, όπως η αγορά εργασίας, οι κοινωνικές διακρίσεις και η θρησκεία.

Σκοπός των συγγραφέων του συλλογικού αυτού τόμου είναι να συμβάλουν στον τομέα της κοινωνιολογίας της υγείας με έρευνες που έχουν ως σημείο αναφοράς την καθημερινότητα ανθρώπων που βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με σύγχρονες, ευρέως διαδεδομένες ασθένειες, όπως οι επιπλοκές από το κάπνισμα, ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι νεφροπάθειες ή το AIDS.

Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες ασθενών και των οικογενειών τους φωτίζονται η ψυχολογία, η δύναμη και οι αδυναμίες αυτών των ατόμων και αναδεικνύεται η ανθρώπινη πλευρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μακριά από εργαστήρια και ψυχρές ιατρικές διαδικασίες.

Καλύπτονται ακόμα θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου προβληματισμού και σχετίζονται με την υγεία των μεταναστών και των προσφύγων, με τη βιομηχανία του σεξ, την πορνεία και τη διαδικτυακή πορνογραφία, τη διαγενεακή εκπαίδευση και την ομοφυλοφιλία.

Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και σε στελέχη του ιατρικού και παραϊατρικού τομέα της δημόσιας υγείας στον ελλαδικό και στον κυπριακό χώρο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η δημόσια υγεία αποτελεί, εξάλλου, έναν σημαντικό πολυδιάστατο παράγοντα ευημερίας των πολιτών, ενώ η πολυπρισματική θεώρησή της αναμφισβήτητα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

24χ17 εκ., 400 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 614 (Δημόσια υγεία), 306.461 (Κοινωνιολογία της υγείας), 306.461 (Κοινωνιολογία της ασθένειας)
Άλλα πρόσωπα: Μαρία Βελετά - Βασιλειάδου , Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-218-651-0
ISBN (10ψήφιο): 960-218-651-8
Βάρος: 0.678 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
35.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Peter Loizos είναι ιρλανδικής και ελληνοκυπριακής καταγωγής. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ για την τηλεόραση του BBC. Από το 1969 διδάσκει κοινωνική ανθρωπολογία στο London School of Economics. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της ανθρωπολογικής επιθεώρησης Man. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για την ανθρωπολογία και για τη σχέση της με την εικόνα και την επικοινωνία. Εκτός από τις μελέτες του για το Αργάκι της Κύπρου, έχει αρθρογραφήσει στον βρετανικό τύπο και έχει μιλήσει στην World Service του BBC για το κυπριακό ζήτημα και τα προβλήματα των προσφύγων. Έχει επίσης πραγματοποιήσει δύο εθνογραφικά ντοκυμαντέρ σχετικά με την Κύπρο: Life chances: Four families in a changing cypriot village και Sophia΄ s people: Eventual lives. Έργα του είναι: The greek gift: Politics in a cypriot village (1975), The heart grown bitter. A chronicle of cypriot war refugees (1981), Contested identities: Gender and kinship in modern Greece (επιμ. με τον Ε. Παπαταξιάρχη, 1991), Innovation in ethnographic film: from innocence to self-conciousness, 1955-1985 κ.ά.

Αγραφιώτης, Δημοσθένης
Ο Δημοσθένης Αγραφιώτης (γεν. 1946), ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, φωτογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης, εργάστηκε ως καθηγητής κοινωνιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2007. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στις κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις της υγείας, της επιστήμης και της τέχνης.

Η Έλλη Ν. Ιωαννίδη - Καπόλου είναι Δρ. Κοινωνιολογίας-ερευνήτρια στον Τομέα Κοινωνιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη μελέτη της σεξουαλικής συμπεριφοράς, στην εφαρμογή της Βιογραφικής-Ερμηνευτικής μεθόδου και στις κοινωνικο-πολιτιστικές διαστάσεις της υγείας και της ασθένειας.

Ο Χαράλαμπος Μαγουλάς γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία στην Αθήνα και Επιστήμες της Γλώσσας στη Γαλλία. Έχει εκδώσει τη συλλογή χαϊκού με τίτλο "Ψυχιατρικές σημειώσεις: περίπτωση δ. δ." (Εκδ. Εξάρχεια, 2013) και το μυθιστόρημα "Ο πίνακας και ο καθρέφτης" (Εστία, 2014). Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά βιβλία φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας. Επίσης, έχει μεταφράσει επιστημονικά και φιλοσοφικά έργα και δοκίμια από τα γαλλικά και τα αγγλικά.

Η Άννα Μάινα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι επιστημονική συνεργάτης του Τομέα Κοινωνιολογίας της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας όπου επί σειρά ετών έχει συμμετάσχει στο διδακτικό και ερευνητικό έργο του, καθώς και στη συγγραφή και δημοσίευση πολλών ερευνητικών εργασιών και βιβλίων. Παράλληλα είχε τη διδασκαλία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Αγωγή και Προαγωγή της Υγείας της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά, ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για την υγεία. Συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης των Βρυξελλών διδάσκοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματιών υγείας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και στην εκπαίδευση διαπολιτισμικών μεσολαβητών. Σήμερα είναι αναπληρώτρια διοικήτρια στο "Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. Γεννηματάς".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.