Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γιατί φοβόμαστε τη γρίπη;
(Από την εξάπλωση των λοιμώξεων στην πανδημία της γρίπης: Η ιστορία επαναλαμβάνεται)

No Cover
Στην εποχή μας, που οι άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά και ταχύτατα σε όλα τα σημεία της γης, η διασπορά μιας πανδημίας γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Τα προληπτικά μέτρα και ο τρόπος που η κοινωνία αντιδρά ωστόσο ελάχιστα άλλαξαν σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τα σχολεία εξακολουθούν να κλείνουν, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα να αδειάζουν. Η γρίπη τρομάζει γιατί μεταδίδεται εύκολα.

Οι ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές που υπογράφουν τα κείμενα του συλλογικού αυτού τόμου (Νικηφόρος Β. Αγγελόπουλος, Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση, Κ.Ι. Γουργουλιάνης, Ηρακλής Π. Καραγιάννης, Φωτεινή Καραχάλιου, Γραμματή Ν. Μακέλη) ανατρέχουν στην εξάπλωση και αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων κατά τον 20ό αιώνα, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά τους. Εστιάζοντας στα δημογραφικά χαρακτηριστικά, στον τρόπο που οι εφημερίδες κάλυπταν τα θέματα υγείας, στα μέτρα της Πολιτείας, στις σημαντικές ιατρικές προσωπικότητες και τις πρωτοβουλίες τους, μας βοηθούν να δούμε και τη σημερινή πανδημία της γρίπης σφαιρικότερα και αποδραματοποιημένα, συμβάλλοντας στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Η έκδοση συνοδεύεται από οπτικά ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό.

21χ14 εκ., 248 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 613 (Υγεία), 616 (Ασθένειες), 579.2 (Ιοί)
Άλλα πρόσωπα: Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-455-766-0
ISBN (10ψήφιο): 960-455-766-1
Βάρος: 0.39 κιλά
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
15.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.54
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Νικηφόρος Αγγελόπουλος είναι διδάκτορας (PhD) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και καθηγητής της ψυχιατρικής και ιατρικής ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Βασιλεία Γιασιράνη - Κυρίτση γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία από γονείς μικρασιάτες. Τελείωσε το Αρχαιολογικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προσέφερε τις υπηρεσίες της για μικρό χρονικό διάστημα στο Μουσείο του Βόλου. Από το 1975 ως σήμερα υπηρετεί στη μέση εκπαίδευση. Το 1983 εξέδωσε το βιβλίο "Η Σκύρος του χθες και του σήμερα". Το 1996 εξέδωσε τον Α΄ τόμο του βιβλίου "Ιστορίες ζωής και θανάτου στο νεκροταφείο του Βόλου" με δαπάνη του πολιτιστικού οργανισμού Ν. Ιωνίας. Τον Οκτώβριο του 1997 πήρε μέρος στο Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Φερών Βελεστίνου Ρήγα και συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου προς τιμή του γιατρού Καραμάνη. Συμμετείχε επίσης και στο Β΄ τόμο της εκκλησίας της Ανάληψης με θέμα: "Τα νεκροταφεία του Βόλου, η εκκλησία της Ανάληψης και οι υπηρετήσαντες ιερείς". Αρθρογραφεί στο περιοδικό "Κουκουβίστα" του συλλόγου Καλοσκοπιτών Φωκίδας παρουσιάζοντας χαρακτήρες προσώπων του χωριού και λαογραφικά θέματα. Έχοντας μικρασιατική φλέβα ασχολείται με τους "επώνυμους πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας" τη ζωή των οποίων δημοσιεύει στον τοπικό τύπο και παρουσιάζει σε διάφορες εκδηλώσεις. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτριος Κυρίτση, απόστρατο Αξιωματικό Πολεμικής Αεροπορίας και μητέρα δύο παιδιών.

Γουργουλιάνης, Κωνσταντίνος Ι.
Ο Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διετέλεσε Αντιπρύτανης και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1982. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: "Η κατανομή των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στα όργανα του ανοσολογικού μηχανισμού (πειραματική μελέτη σε επίμυες)", η οποία ολοκληρώθηκε το 1985 και βαθμολογήθηκε με άριστα. Απέκτησε την ειδικότητα της Πνευμονολογίας το 1989. Συμμετείχε ως ερευνητής ή ως επιστημονικός υπεύθυνος σε 50 ερευνητικά προγράμματα, ενώ έχει επιβλέψει περισσότερες από 30 διδακτορικές διατριβές, οι 20 από τις οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών Εθνικών και Διεθνών Συνεδρίων, κριτής σε διεθνή ιατρικά επιστημονικά περιοδικά και μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Έχει πραγματοποιήσει από το 1990 μέχρι σήμερα περίπου 350 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά και άλλες 250 σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά, ενώ έχει δημοσιεύσει 50 ειδικά άρθρα. Έχει 6.500 αναφορές στο έργο του. Βιβλία του διδάσκονται στις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αποτελεί η ιστορία της ιατρικής, η κοινωνική διάσταση της φυματίωσης και η μελέτη των επιδημιών στη χώρα μας. Τρία τουλάχιστον βιβλία του, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

Ο Ηρακλής Καραγιάννης είναι επιμορφωτής σε προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του ΕΚΕΠΙΣ. Από το 1991 είναι διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς "Ν. Τσοποτός". Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται διοργανώσεις συνεδρίων και εκπονήσεις προγραμμάτων με θέμα το περιβάλλον, την τοπική ιστορία και τις νέες τεχνολογίες.

Η Φωτεινή Καραχάλιου, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, εργάζεται ως Επιμελήτρια Β΄ στο Ιατρείο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Μηλεών στη Μαγνησία. Στο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά, συμμέτοχες και ανακοινώσεις σε συνέδρια, καθώς και η μετάφραση στην ελληνική επιστημονικού συγγράμματος.

Η Γραμματή Ν. Μακέλη σπούδασε Κοινωνική Εργασία και Παιδαγωγικά. Σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας όπου συντονίζει βιωματικά εργαστήρια ευαισθητοποίησης στις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία, και συμμετέχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.