Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Νότια Πελοπόννησος 1935-1950

Offer
Με τον παρόντα τόμο επιχειρείται μια καθοριστική παρέμβαση στην επιστημονική παράθεση νέων ιστορικών στοιχείων για το νοτιο-πελοποννησιακό χώρο της περιόδου 1935-1950 από όλες τις σφαίρες δραστηριότητας. Έτσι το παρόν έργο συνιστά σαφώς έναν μεταγενέστερο διαχρονικό οδηγό σε κάθε διεισδυτικό μελλοντικό ερευνητή, ο οποίος θα επιθυμήσει να φωτίσει, πλήρως κι ολόπλευρα κατά την εν λόγω περίοδο, κάποια συγκεκριμένη θεματική πτυχή σ΄ έναν καθορισμένο γεωγραφικό νοτιο-πελοποννησιακό χώρο.

Το "Νότια Πελοπόννησος 1935-1950" επιχειρεί, αφού λάβει υπόψη του τη μέχρι τώρα βιβλιογραφία για την εν λόγω περίοδο σε κάθε τόπο της γεωγραφικής της ακτίνας (Νότια Ηλεία, Νότια Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία), να συνθέσει τα στοιχεία και τις ερμηνείες της και να προχωρήσει παραπέρα, προσφέροντας νέα στοιχεία για το χώρο, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή και νέες ερμηνευτικές προοπτικές, τις οποίες οι συντάκτες των άρθρων προκρίνουν. Στις σελίδες του έργου συνταξιδεύουμε με τους συγγραφείς σε ένα γοητευτικό ταξίδι στην ιστορία της περιοχής. Μας ξετυλίγονται τα κύματα βίας στην περιοχή κι οι ερμηνείες τους από τις διαφορετικές εστίες των φορέων τους, παρακολουθούμε τα οικονομικά στοιχεία, που συγκρότησαν το γίγνεσθαι του τόπου, πληροφορούμαστε για τις κεντρικές ζυμώσεις σχετικά με τα τοπικά δρώμενα της περιοχής, συγκρίνουμε τις αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες και τους μετακατοχικούς απόηχους με ανάλογες περιπτώσεις σε γειτονικές περιοχές, (συν)εξετάζουμε αυτοβιογραφικά κείμενα ανθρώπων, που μετείχαν στην πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου, σχολιάζουμε την πολιτιστική ζωή μεγάλων νοτιο-πελοποννησιακών πόλεων.

Έτσι ο τόμος μπορεί να αποτελέσει από τη μια μεριά ένα χρήσιμο εργαλείο για τον ερευνητή της περιόδου ή το φοιτητή της ιστορίας του τόπου και παράλληλα από την άλλη μεριά να ενημερώσει κάθε πολίτη της ευρύτερης περιοχής ή καταγόμενο από αυτήν για δρώμενα και καταστάσεις στη νότια Πελοπόννησο μια "δύσκολη" περίοδο, την περίοδο 1935-1950.

Περιέχονται τα κείμενα:

- Εισαγωγή του επιμελητή

Ενότητα Α΄:
Πολιτική - κοινωνική και οικονομική κατάσταση

- Ιωάννης Καρακατσιάνης, "Η μεταβαρκιζιανή πολιτική κατάσταση στο νοτιο-πελοποννησιακό χώρο: Από την αποτυχημένη ειρήνευση στις απαρχές των ενόπλων σπαραγμών στη νοτιο-ανατολική Πελοπόννησο"

- Στάθης Ν. Καλύβας, "Η γεωγραφία της εμφύλιας βίας στην κατοχική Μεσσηνία: Μια ποσοτική προσέγγιση"
- Μιχάλης Π. Λυμπεράτος, "Τα γερμανικά αντίποινα, τα Τάγματα Ασφαλείας και ο Ε.Λ.Α.Σ.: Η περίπτωση της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου στην Κατοχή"
- Κατερίνα Μπρέγιαννη, "Οικονομία και κοινωνία στη νότια Πελοπόννησο: Το δίκτυο της αγροτικής πίστης στη δεκαετία του 1930"

Ενότητα Β΄:
Νότια Πελοπόννησος και οι όμορες περιοχές: το παράδειγμα της Αχαΐας

- Νίκος Τόμπρος, Πέτρος Ψωμάς, Σταύρος Πανταζόπουλος, "Ο δημαρχιακός θώκος και οι κάτοχοί του (1934-1951): Συγκριτική μελέτη σε Καλαμάτα και Πάτρα"
- Γιώργος Νικητόπουλος, "Δοσίλογοι στην Πελοπόννησο: Οι διώξεις του 1945 και 1946. Το παράδειγμα της Καλαμάτας και της Πάτρας"

Ενότητα Γ΄
Μνήμες κι αναμνήσεις στο νοτιο-πελοποννησιακό χώρο

- Γεώργιος Πετρόπουλος, "Η διαχείριση της ήττας στο μνημονικό λόγο της Αριστεράς: Έρευνα σε δυο αυτοβιογραφικά κείμενα για τη Νότια Πελοπόννησο"
- Βασιλική Κομπιλάκου, "Η σύγκρουση ΕΛΑΣ-ΕΣ/ΕΟΒ στη Νότια Πελοπόννησο μέσα από τις αναμνήσεις του Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλου"
- Ηλίας Ταβουλάρης, "Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του φαρμακείου του Δ.Ε. Σταυρού και οι διανομές του Γραφείου Διανομής της OUNRA στην επαρχία Μεσσήνης τη δεκαετία 1940-1950: Μαρτυρία"
- Κορίνα Γιαξόγλου, "Προς τη μνημειοποίηση των μανιάτικων μοιρολογιών: Με αφορμή μια χειρόγραφη συλλογή μανιάτικων μοιρολογιών (1930-1935)

Ενότητα Δ΄
Πολιτιστική ζωή στο νότιο-πελοποννησιακό χώρο

- Ίλια Λακίδου, "Το Μαλλιαροπούλειο και η θεατρική ζωή στην Τρίπολη τη δεκαετία του ΄30: Μία πρώτη προσέγγιση"
- Φαίδρα Κουτσούκου, "Η Γερμανική Ακαδημία και η ιδέα της εξαγωγής πολιτισμού: Το παράρτημα της Καλαμάτας κατά τη δεκαετία του τριάντα"
- Πέπη Γαβαλά, "Η μεγάλη οθόνη και ο μαγικός κόσμος της στις Σπαρτιατικές αίθουσες (1929-1950)"
- Συντομογραφίες
- Ευρετήριο ονομάτων


Σημείωση: Συνέκδοση: Σύλλογος Φιλολόγων Μεσσηνίας.

24χ17 εκ., 354 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.92 (Πελοπόννησος - Ιστορία), 320.949 5 (Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Ιωάννης Καρακατσιάνης (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-6679-10-0
ISBN (10ψήφιο): 960-6679-10-1
Βάρος: 0.641 κιλά
Εκδότης: Αλφειός
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.76
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Στάθης Ν. Καλύβας είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Gregory Luebbert Best Article Award, το Mary Parker Follett Prize για το καλύτερο άρθρο και το J. David Greenstone Prize για το καλύτερο βιβλίο, που απονέμονται από τον τομέα Πολιτικής και Ιστορίας της APSA, καθώς και το Council of Graduate Schools Distinguished Dissertation Award.

Η Βασιλική Κομπιλάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έλαβε το Διδακτορικό της τίτλο το 2011 επάνω στην προφορική ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Εργάστηκε για λίγο στην αρχαιολογική υπηρεσία και για 11 χρόνια στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Έχει γράψει επιστημονικά άρθρα κι ανακοινώσεις σχετικά με την περίοδο κι έχει βραβευτεί τρείς φορές. Ζει με την οικογένεια της στην αττική εξοχή κι ονειρεύεται ένα σχολείο για τα παιδιά χωρίς "τοίχους", ελεύθερο, όπου η διδασκαλία της ιστορίας του ανθρώπου θα κυλάει σαν το νερό.

Ο Μιχάλης Λυμπεράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στο Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τις εκλογές του 1946 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συγγράψει τον τόμο "Ιστορία της πολεμικής αεροπορίας στη Μέση Ανατολή (1941-1944)". Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις του σε διεθνή συνέδρια για τον Εμφύλιο Πόλεμο και ημερίδες με θεματολογία που εκτείνεται μέχρι το 1965. Έχει δώσει, επίσης, διαλέξεις για τον Εμφύλιο Πόλεμο στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στην εκπαίδευση.

Η Κατερίνα Μπρέγιαννη είναι ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Γιώργος Πετρόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο Νίκος Φ. Τόμπρος είναι διδάκτορας και απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μεταπτυχιακή επιμόρφωση στου Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών. Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ιστορικής δημοσιογραφίας" του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008), στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2004-2008), στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (2003-2004, 2005-2008).

Ο Πέτρος Ψωμάς είναι εκπαιδευτικός και στέλεχος marketing. Γεννήθηκε το 1970, ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και της Σχολής Δημοσιογραφίας "Ηρόδοτος", κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του Τμήματος Marketing και Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σήμερα, διδάσκει Πληροφορική στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε τμήματα ενηλίκων σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ προσφέρει υπηρεσίες marketing σε τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δημοσιογραφεί και ενίοτε συγγράφει κείμενα, άρθρα και βιβλία. Έχει επίσης συμμετάσχει στις ομαδικές εκδόσεις: 40 χρόνια Κρυμμένος Θησαυρός, Fresh Communications, Πάτρα 2006, Νότια Πελοπόννησος 1935-1950, Αλφειός - Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, Καλαμάτα 2009 και Τετράδια Ζεύξης, Το δόντι, Πάτρα 2009. Δημοσιογραφικά του κείμενα και μόνιμες στήλες του έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί σε εφημερίδες (Πελοπόννησος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Πολίτης, Πελοποννησιακά Νέα) περιοδικά (Περιωδικό, Υποβρύχιο, Trip, Fresh, Happy, Δόντι, Unit, Grizo, Around) και portals (The Best, Newsplus, Patrastoday, Patrinosansimera), ενώ έχει επίσης συνεργαστεί με τηλεοπτικά κανάλια (Tele City και High Channel) και τον ραδιοφωνικό σταθμό Ηρόδοτος FM. Έχει εργαστεί στα τμήματα Πωλήσεων και Marketing των εταιριών: Σ.Η.Α Μεταξά, Bacardi Hellas, British American Tobacco και Prime Marketing και έχει διδάξει στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΑΤΕΙ Πατρών, στην Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Αμαλιάδας, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και παραμένει αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Είναι επίσης αντιπρόεδρος του "Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών", εταίρος στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Πλήρωμα 94", ιδρυτικό μέλος του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας "Ρεφενέ" και της δημοτικής κίνησης "Τώρα για την Πάτρα".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.