Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μακροσύστημα και ευρωσύστημα
(Με αναφορά στο οικονομικό δίκαιο)
Συγγραφέας:   Πέτρος Ι. Μηλιαράκης


Μακροσύστημα και ευρωσύστημα
Η "φύση" του χρήματος ως χαρτονομίσματος, η "δημιουργία" και η "επιβολή" του ως αναγκαστικού μέσου πληρωμών είναι ιστορικό, κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο. Πρωτίστως, όμως, είναι και "νομικό" φαινόμενο, καθόσον προϋποθέτει κυρίαρχο Κράτος ή, άλλως, κυρίαρχη υπερεθνική βούληση - δηλαδή ακαταγώνιστη βούληση επιβολής. Η "φύση", λοιπόν, του χρήματος και η "μετεξέλιξή του σε νόμισμα" αποτελούν καίρια αντικείμενα της νομικής και οικονομικής επιστήμης. Περαιτέρω, οι τρόποι με τους οποίους το χρήμα επηρεάζει το "μακροσύστημα" και το "ευρωσύστημα" και οι συνέπειες επ΄ αυτών αφορούν τις "τεχνικές" και τα "εργαλεία" της σύγχρονης διεθνούς οικονομικής και νομισματικής επιστήμης.

Παραλλήλως, όμως, η όλη αυτή "προβληματική" αφορά και τους νομικούς που ερμηνεύουν τους κανόνες δικαίου, οι οποίοι καταλαμβάνουν και ρυθμίζουν κανονιστικώς το όλο σύστημα.

"Στα πλαίσια της ιστορίας της κυκλοφορίας του χρήματος, παρατηρείται το εξής οξύμωρο σχήμα: Το αρχικό χρήμα -το μεταλλικό- κυκλοφορούσε επειδή "είχε αξία". Αντιθέτως, υπό το σημερινό καθεστώς του νομίσματος, το χρήμα αποκτά αξία "επειδή κυκλοφορεί". "Υπό το σύστημα του Bretton Woods, το συναλλαγματικό κίνδυνο έφερε ο δημόσιος τομέας. Όταν, όμως, το σύστημα αυτό κατέρρευσε, ο κίνδυνος απλώς ιδιωτικοποιήθηκε!"

Πέτρος Ι. Μηλιαράκης

"Στην ίδια τη ζωή, οι διαφορετικές σφαίρες δράσης και τα μέσα αυτών των επιμέρους σφαιρών αλληλοεπηρεάζονται, αλληλοδιαπλέκονται, αλληλοεξαρτώνται. Με αυτή την έννοια, καθήκον της επιστήμης είναι να εντοπίζει την ιδιαιτερότητα του κάθε μέσου, όπως είναι το χρήμα, αλλά και τον τρόπο που αυτό το ιδιαίτερο μέσο επηρεάζει και επηρεάζεται από άλλες σφαίρες δράσης και τα μέσα τους, όπως είναι το δίκαιο. Ο συγγραφέας του παρόντος έθεσε ως στόχο να υπηρετήσει τη διερεύνηση μιας τέτοιας σχέσης.
Εκείνης του χρήματος με το δίκαιο, και ειδικότερα με το Οικονομικό Δίκαιο".


Σημείωση: Πρόλογος: Νίκος Κοτζιάς.

24χ15 εκ., 182 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Οικονομία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 332.026 (Χρηματοοικονομική - Δίκαιο και νομοθεσία)
ISBN: 978-960-14-2054-7
ISBN (10ψήφιο): 960-14-2054-1
Βάρος: 0.343 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
15.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μηλιαράκης, Πέτρος Ι.
Ο Πέτρος Μηλιαράκης, ως θεωρητικός της νομικής επιστήμης, έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων. Ως νομικός της πράξης, δικηγορεί ενώπιον των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων της Ελλάδας (ΑΕΔ, ΣτΕ και ΕλΣ), με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις Συνταγματικού Δικαίου, Διοικητικού Δικαίου και Δημοσιονομικού Δικαίου, καθώς και ενώπιον των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU) με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις ατομικών δικαιωμάτων και Ενωσιακού Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επίσης, χειρίζεται και προσφυγές ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission). Είναι μέλος της "Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων". Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και μεγάλωσε.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.