Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Στατιστική με εφαρμογές στα οικονομικά
Συγγραφέας:   Ευθύμιος Γ. Τσιώνας


Στατιστική με εφαρμογές στα οικονομικά
Το βιβλίο αυτό παρέχει μια εισαγωγή στη Στατιστική με έμφαση στον έλεγχο υποθέσεων, την πιθανοφάνεια και το απλό γραμμικό υπόδειγμα. Επίσης, καλύπτεται η θεωρία πιθανοτήτων και η περιγραφική στατιστική. Το χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η έμφασή του στην πιθανοφάνεια και οι εφαρμογές από τον χώρο των οικονομικών και χρηματοοικονομικών. Ο έλεγχος υποθέσεων και η εκτίμηση, παρουσιάζονται συχνά με αποσπασματικό και ad hoc τρόπο σε αρκετά ελληνικά βιβλία και σχεδόν σε όλα τα βιβλία της στατιστικής για οικονομολόγους και φοιτητές της διοίκησης επιχειρήσεων στην αγγλική γλώσσα. Το βιβλίο αυτό, αποτελεί μια εξαίρεση στον κανόνα.

Αντίθετα καταβάλλεται μια προσπάθεια να παρουσιασθούν ενοποιημένα τα θέματα αυτά μέσα στο πλαίσιο της πιθανοφάνειας και της μεθοδολογίας του ελέγχου με βάση το κριτήριο του λόγου πιθανοφανειών. Επίσης, οι μέθοδοι Bayes είναι σημαντικό κομμάτι της στατιστικής και της Οικονομετρίας και θεωρώ ότι κάποιος δεν έχει ολοκληρωμένη κατανόηση της κλασσικής θεωρίας, αν δεν έχει κατανοήσει τη Στατιστική κατά Bayes. Με την έννοια αυτή ο σκοπός μου είναι να προετοιμάσω για τα μαθήματα της Οικονομετρίας με μια ολοκληρωμένη κατανόηση της λογικής της στατιστικής παρά να δώσω έτοιμες συνταγές για ελέγχους υποθέσεων στην μια ή στην άλλη ειδική περίπτωση. Φυσικά, με την κατανόηση της λογικής, είμαι σίγουρος ότι ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να δει ότι επιβεβαιώνεται, στην περίπτωση της στατιστικής, ο κανόνας του Holmes που αναφέρεται παραπάνω.

Επίσης προσπάθησα να δώσω μια όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εφαρμογή των στατιστικών μεθόδων σε πραγματικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό έχω δώσει έμφαση σε εφαρμογές με πραγματικά στοιχεία της Ελληνικής οικονομίας και της Ελληνικής χρηματαγοράς. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του βιβλίου, είναι η έμφαση που δίνεται στην οικονομική ερμηνεία εννοιών που παραδοσιακά θεωρούνται καθαρά στατιστικές, όπως πχ το κεντρικό οριακό θεώρημα, η αλλαγή μεταβλητών κτλ. Αυτές οι έννοιες, εφαρμόζονται εδώ σε σημαντικά οικονομικά προβλήματα και έτσι έχει κανείς την ευκαιρία να δει ότι έχουν σημαντική εφαρμογή σε πολλούς τομείς των οικονομικών και ιδίως στα χρηματοοικονομικά. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

25χ18 εκ., 363 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1 από 2
ISBN Set: 960-98566-4-0
ISBN13 Set: 978-960-98566-4-5
Ταξινόμιση DDC: 310 (Στατιστική), 330.015 195 (Οικονομετρία)
ISBN: 978-960-98566-5-2
ISBN (10ψήφιο): 960-98566-5-9
Βάρος: 0.974 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
65.62
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

58.40
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.