Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Λαϊκός μακεδονικός πολιτισμός
Συγγραφέας:   George Frederick Abbott


Offer
Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Σιδηρόκαστρο, Μελένικο, Πετρίτσι, Νιγρίτα, Καβάλα, Δράμα, Παγγαίο, Χαλκιδική, Άγιον Όρος... Ή αλλιώς ένα ταξίδι στην Μακεδονία, εκεί στις αρχές του 1900, τότε που ο οθωμανικός ζυγός βάραινε ακόμα τον τόπο και η βουλγαρική διείσδυση γινόταν όλο και πιο επιθετική...

Ο Άγγλος Τζωρτζ Φρέντερικ Άμποτ θα επισκεφθεί την περιοχή της τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας ως ειδικός απεσταλμένος του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ προκειμένου να συλλέξει πολύτιμο λαογραφικό υλικό. Και πράγματι, με τη διεισδυτική του ματιά και την παρατηρητικότητά του, αλλά και την ελληνική του παιδεία και γνώση της γλώσσας, όπως όλα μαρτυρούν, θα συγγράψει τον σημαντικό αυτόν τόμο από λαογραφικής, ιστορικής και κοινωνιολογικής άποψης. Σημαντικό γιατί ο Άμποτ δεν κάνει ιδεολογική χρήση της ιστορίας, δεν καταδέχεται να δώσει στην δημοσιότητα προκατασκευασμένα συμπεράσματα, δεν μπαίνει στο κυνικό παιχνίδι της γεωπολιτικής.

Έτσι, τα αποτελέσματα της έρευνάς του, αποκτούν μιαν ιδιαίτερη αξία στον βαθμό που η προσχηματικότητα είναι εξορισμού εξοβελιστέα. Και η πραγματικότητα που αναδεικνύεται από την ενδελεχή αυτή έρευνα, πιστοποιεί για το ότι ο ελληνισμός της Μακεδονίας είχε βαθύτατες ρίζες, ενώ οι ελληνόφρονες κάτοικοι της Μακεδονίας του 1901, αρκετοί από αυτούς βλαχόφωνοι ή και σλαβόφωνοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως συνεχιστές της κληρονομιάς των μεγάλων Ελλήνων βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Αλεξάνδρου ως ιστορική συνέχεια του μέγιστου ήρωα των Πανελλήνων, του Ηρακλή.

Η λαογραφική εξόρμηση του T.Φ. Άμποτ στην κυψέλη του ιδιωτικού βίου, της καθημερινότητας και των λαϊκών παραδόσεων των εθνοτήτων που συναποτελούσαν τον τότε μακεδονικό πολιτισμό, γίνεται με συνειδητό ενδιαφέρον και επιστημονική μέριμνα.
Οι γιορτές, οι συμβολισμοί, ο γάμος, οι νεκρικές ιεροτελεστίες, τα νανουρίσματα, οι θρύλοι για τα πουλιά, τα αινίγματα, τα λειανοτράγουδα, τα παραμύθια, τα γιατροσόφια, τα μάγια και οι μαγγανείες, οι μορφές του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην λαϊκή παράδοση, με άλλα λόγια ολόκληρος ο λαϊκός μακεδονικός πολιτισμός κλεισμένος μέσα σε ένα εξαιρετικό βιβλίο, γραμμένο με επιστημονική επάρκεια και αδιαμφισβήτητο σεβασμό στα ιστορικά πεπραγμένα.


Σημείωση: Προλεγόμενα: Ευάγγελος Αυδίκος.

21χ14 εκ., 400 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 390.495 (Λαογραφία, Ελληνική), 910.495 (Ελλάς - Περιγραφή και ταξίδια)
Άλλα πρόσωπα: Παύλος - Πάικος Ι. Τσουμής (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-303-161-1
ISBN (10ψήφιο): 960-303-161-5
Βάρος: 0.603 κιλά
Εκδότης: Στοχαστής
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.04
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Άγγλος Τζωρτζ Φρέντερικ Άμποτ (George Frederick Abbott) εκπροσωπεί έγκυρα το κριτικό πνεύμα του 20ού αιώνα, αφού αντικείμενο των ερευνών του ήταν πάντοτε η εύρεση και η αποσαφήνιση της αλήθειας. Συγγραφέας ο ίδιος και ανταποκριτής σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, τελειώνοντας τις σπουδές του στο Emmanuel College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ το 1899, θα επισκεφθεί το 1900 την αποτελούσα τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μακεδονία, προκειμένου να συλλέξει λαογραφικό υλικό ως ειδικός απεσταλμένος του Πανεπιστημίου. Καρπός αυτής του της επίσκεψης υπήρξαν δύο τόμοι πλούσιου λαογραφικού περιεχομένου από όλη σχεδόν την τουρκοκρατούμενη Μακεδονία - το "Songs of Modern Greece" (1900) και το "Μacedonian Folk-Lore" (1903), αλλά και ο τόμος "Τhe Tale of a Tour on Macedonia" (1903), στον οποίο κατέγραψε με οξυδέρκεια τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, δημοσιεύοντας αποσπάσματα στην εφημερίδα "Guardian". Στη συγγραφική του συγκομιδή συγκαταλέγονται επίσης και τα έργα: "Τhrough India with the Prince" (1906), "Ιsrael in Europe" (1907), "Greece in Evolution" (1909), "Turkey in Transition" (1909), "Τhe Philosophy of a Don" (1911) και "The Holy War in Tripoli" (1912).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.