Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο Θεός στην ψυχή μας
(Ψυχανάλυση και θρησκεία)
Συγγραφέας:   Philippe Julien


Offer
Ποια σχέση υφίσταται μεταξύ ψυχανάλυσης και θρησκείας;
Στις σημερινές μας κοινωνίες, όπου η νεωτερικότητα έχει παρασύρει το άτομο, ένα αίτημα νοήματος απευθύνεται στον ψυχαναλυτή ή στον θρησκευόμενο. Για κάποιους ψυχανάλυση και θρησκεία είναι δύο πεδία διαχωρισμένα ως προς το σκοπό τους κι επομένως ως προς τα μέσα τους. Έτσι, η ψυχανάλυση δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε κατά της θρησκείας. Αντίθετα, για άλλους η ψυχαναλυτική εμπειρία οδηγεί αναγκαστικά στον αντιθεϊσμό με την ανακάλυψη ότι κάθε θρησκευτική δοξασία είναι αφ΄ εαυτής αυταπάτη.

Κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα των σημερινών δομών του λόγου, των τεσσάρων δομών των κοινωνικών δεσμών -Του λόγου του κυρίαρχου, του πανεπιστημιακού λόγου, του υστερικού λόγου και του λόγου του αναλυτή-, ο συγγραφέας κάνει μία βαθύτερη μελέτη και ανάλυση της σχέσης ψυχανάλυσης και θρησκείας, εξετάζει την θρησκευτικότητά τους. Η θρησκευτικότητα αυτή, μετέχει του λόγου του ηγέτη για να καταλήξει στην τριαδικότητα, μετέχει στον Πανεπιστημιακό λόγο μέσα από την θεολογία, συμμετέχει στη δομή του υστερικού λόγου, όπου εκεί πλέον ο ψυχαναλυτικός λόγος συναντιέται στις πνευματικές εμπειρίες των πιστών.

Σ΄ αυτό το μικρό πόνημα, ο συγγραφέας δείχνει ότι ιστορικά η απάντηση στο αρχικό ερώτημα, διαφοροποιείται σύμφωνα με τρία ρεύματα -του Φρόυντ του Γιούνγκ, του Λακάν-, του καθενός ξεκινώντας από μια διαφορετική καταγωγή: ιουδαϊκή, πρατεσταντική, καθολική αντιστοίχως. Δείχνει επίσης ότι "η" θρησκεία δεν υπάρχει. Υπάρχουν θρησκείες, ιδιαίτερη η κάθε μία, και στον ανθρώπινο ψυχισμό ενυπάρχει "θρησκευτικότητα".

21χ14 εκ., 181 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 150.195 (Ψυχανάλυση και θρησκεία)
Άλλα πρόσωπα: Παναγιώτης Βαρδής (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-527-536-5
ISBN (10ψήφιο): 960-527-536-8
Βάρος: 0.198 κιλά
Εκδότης: Αρμός
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
12.22
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.04
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Φίλιππος Ζυλιάν είναι καθηγητής της φιλοσοφίας, ψυχανάλυσης και συγγραφέας. Υπήρξε μέλος της φροϋδικής σχολής των Παρισίων. Τελευταία είναι μέλος της ψυχαναλυτικής σχολής "Το λακανικό γράμμα", όπου διδάσκει, και του Κέντρου Έρευνας Ψυχανάλυσης και Γραφών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.