Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διονυσιάτικη μουσική ανθολογία
(Εσπερινός, Όρθρος)

Διονυσιάτικη μουσική ανθολογία

[...] Ο Ιωάσαφ Διδάσκαλος Διονυσάτης αναδεικνύεται σε ένα από τους σημαντικότερους μουσικούς του ιθ΄ αιώνα. Αυτό τουλάχιστο φαίνεται από το πλούσιο έργο του, από την αποδοχή που είχε από τις άλλες μοναστικές κοινότητες, αλλά και από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που προκαλεί σήμερα στην επιστημονική έρευνα. Η έκδοση αυτή έχει σκοπό να δώσει απλώς μία εικόνα ενός μέρους της μεγάλης πράγματι προσφοράς του Ιωάσαφ, στην ψαλτική παράδοση. Και από την άποψη αυτή η Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, 150 χρόνια μετά από το επίκεντρο της δημιουργικής του πορείας με τις ευλογίες του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου, Αρχιμανδρίτου κ. Πέτρου, προσφέρει πράγματι ένα αιώνιο μνημόσυνο στο μακαριστό Δάσκαλο, ταυτόχρονα όμως και ένα πολύτιμο δώρο προς το φιλόμουσο κοινό.
[...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)Σημείωση: Πρόλογος: Αρχιμανδρίτης Πέτρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου. Εισαγωγή: Αντώνιος Ε. Αλυγιζάκης

25χ18 εκ., 467 σελίδες
Δέσιμο: Πανόδετο
Τόπος έκδοσης: ʼγιον Όρος
Ταξινόμιση DDC: 264 (Ακολουθίες), 264.2 (Ύμνοι)
ISBN: 978-960-88391-3-7
ISBN (10ψήφιο): 960-88391-3-0
Βάρος: 0.973 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
20.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.15
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Από τις σημαντικότερες μορφές και βαθύς γνώστης του βυζαντινού μέλους ο Ιωάσαφ Διονυσιάτης μαζί με άλλους αγιορείτες μοναχούς συμβάλλουν δυναμικά στην καλλιτεχνική αναγέννηση του νέου Ελληνισμού. Σερραίος στην καταγωγή σπούδασε τη βυζαντινή μουσική στη Κωνσταντινούπολη και ήταν μαθητής του υπερφυούς διδασκάλου Χουρμουζίου, όπως τον ονομάζει (Χφ. Διονυσίου 652). Χρημάτισε Πρωτοσύγκελλος των Πατριαρχείων και ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, το πιο δημιουργικό, πιθανώς από το 1840 και μετά, αφιέρωσε στην Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους, όπου και άφησε το σημαντικότατο έργο του. Σέ δύο ενδείξεις χειρογράφων (Διονυσίου 889 και 995) σημειώνει: Εγράφη χειρί Ιωάσαφ ιερέως και διδασκάλου του εκ Σερρών. Αρχή της παραδόσεως των μαθημάτων (...) παρά του σοφωτάτου ίεροδιδασκάλου κυρίου Ίωάσαφ (...) εν έτει 1842. Εκοιμήθη το 1866. Ο Ιωάσαφ έγραψε περισσότερους από 40 κώδικες, ενώ ισάριθμοι, περίπου, φιλοξενούν πολλά από τα πονήματα του.Τό έργο αυτό χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: α) τις εξηγήσεις, β) τις συνθέσεις, και γ) τις επεξεργασίες - καταγραφές. Γνώστης της παλαιάς βυζαντινής σημειογραφίας, εξήγησε και μετέγραψε στη νέα σημειογραφία του 1814 μελωδίες κυρίως του Στιχηραρίου. Η τεχνική των εξηγήσεων του, σε σύγκριση με τον Χουρμούζιο, παρουσιάζεται εμπλουτισμένη με αναλυτικότερα στοιχεία. Ως μελουργός (συνθέτης) ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μελοποιίας. Οι συνθέσεις του ακολουθούν το γενικότερο πνεύμα και τις τάσεις ανανέωσης του λειτουργικού μέλους, που συνυπάρχει μαζί με τις συντηρητικότερες μουσικές φόρμες των παλαιοτέρων μουσικοδιδάσκαλων και κυρίως του Πέτρου Λαμπαδαρίου. Ως κωδικογράφος εμπλούτισε σημαντικά τη χειρόγραφη μεταβυζαντινή μουσική παράδοση με το κύρος και τη μουσικότητα του. Ο Ιωάσαφ παρέμεινε άγνωστος μετά το θάνατο του εξαιτίας του τυπογραφικού μάρκετιν της εποχής. Επηρέασε όμως βαθύτατα την αγιορείτικη ψαλτική παράδοση. Φαίνεται δτι η ουναμική του έργου του σήμερα με τις μουσικές και τις μουσικολογικές έρευνες προβάλλει έντονα. Ένα μεγάλο μέρος των χειρογράφων του μεγάλου αυτού Αγιορείτη Δασκάλου, με την ευλογία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Διονυσίου Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Πέτρου, βρίσκεται φωτογραφημένο στο αρχείο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της επιστημονικής έρευνας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.