Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο Άγιος Νήφων, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1508-2008)
(Τόμος επετειακός επί τη συμπληρώσει πεντακοσίων ετών από της κοιμήσεως αυτού)
Συγγραφείς:   Συλλογικό έργο, Απόστολος Α. Γλαβίνας, Νικόδημος ο Αγιορείτης, Δημήτρης Ζ. Σοφιανός, Florin Marinescu, Αρχιμανδρίτης Προηγούμενος Ιεράς Μονής Ιβήρων Βασίλειος, Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους Γεώργιος, Διονύσης Δ. Βαλαής, Μιχαήλ Α. Κακούρος, Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, Αρχιμανδρίτης Πέτρος, Ιερομόναχος Νήφων Βαρλααμίτης, Μητροπολίτης Σεβαστείας Δημήτριος Κομματάς, Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ Στάικος, Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος Δανιηλίδης, Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων,


Ο Άγιος Νήφων, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1508-2008)
Εις την έκδοσιν του παρόντος τόμου, ως και εις τον Πρόλογον ανεφέρθη, προβαίνομεν ως εκπληρούντες προς τον Άγιον Νήφωνα ιερόν και ελάχιστον, φόρον τιμής αποδίδοντες αυτώ, δι΄ όσα οφείλομεν εις αυτόν υλικώνς και πνευματικώς.

Προς τούτοις η έκδοσις αύτη εντάσσεται εντός του πλαισίου των εορταστικών εκκλησιαστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του σεπτού προσώπου του Αγίου τούτου Πατρός, επ΄ ευκαιρία της συμπληρώσεως πεντακοσίων ετών από της προς Κύριον οσιακής αυτού εκδημίας.

Διεξερχόμενος ο αναγνώστης τας σελίδας του παρόντος τόμου θα διαπιστώσει το μέγεθος της σημασίας της μεγάλης ταύτης προσωπικότητος της Εκκλησίας και του Αγιορειτικού Μοναχισμού. Την έκδοσιν ταύτην δε ως φόρον τιμής αποτιομένην πραγματοποιούμεν όχι μόνον ως Μονή του Αγίου Διονυσίου, αλλά και εκ μέρους συμπάσης της Μητρός Εκκλησίας, ανθ΄ ων υπέρ αυτής πολλά εμόχθησε και υπέμεινε. Δια τούτο, άλλωστε, προτάσσεται πάντων των κειμένων του τόμου το επίσημον κείμενον της Ευλογίας της Αυτού Θεοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου ημών κ.κ. Βαρθολομαίου, του αξίου διαδόχου του Αγίου Νήφωνος και συνεχιστού του έργου και της μαρτυρίας αυτού εις τον αυτόν πρώτον Θρόνον της Κωνσταντίνου Πόλεως.
[...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Περιέχονται τα κείμενα:
- Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: "Βίος και πολιτεία του Αγίου Νήφωνος"
- Αρχιμανδρίτης Πέτρος: "Ο Άγιος Νήφων και η εν Αγίω Όρει και τη Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου διατριβή και πολιτεία αυτού"
- Διονύσιος Δ. Βαλαής: "Ο Άγιος Νήφων ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης"
- Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος: "Ο Άγιος Νήφων ως Οικουμενικός Πατριάρχης"
- Φλορίν Μαρινέσκου: "Η μαρτυρία και το έργο του Αγίου Νήφωνος στην Βλαχία"
- Απόστολος Αθ. Γλαβίνας: "Ο κύκλος των μαθητών του Αγίου Νήφωνος"
- Ιερομόναχος Νήφων Βαρλααμίτης: "Ο Άγιος Νήφων και οι Κτίτορες της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ"
- Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων: "Η αγιότης του Αγίου Νήφωνος και η εξακτίνωσις αυτής εις τον Ορθόδοξον κόσμον"
- Μητροπολίτης Σεβαστείας Δημήτριος: "Ο Άγιος Νήφων ως εκφραστής της Οικουμενικότητας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας
- Αρχιμανδρίτης Γεώργιος: "Ο Άγιος Νήφων ως φορεύς και ερμηνευτής τους αγιορειτικού πνεύματος"
- Αρχιμανδρίτης Βασίλειος: "Το μήνυμα του Αγίου Νήφωνος στον σημερινό κόσμο"
- Δημήτριος Ζ. Σοφιανός: "Η αρχική ανέκδοτη ακολουθία του Αγίου Νήφωνος (11 Αυγ. 1508). Ποίημα Ιουστίνου Δεκαδύου"
- Μιχαήλ Αγγ. Κακούρος: "Η πρώτη ασματική ακολουθία (ca 1514-16) προς τιμήν του Αγίου Νήφωνος, ο εκεί περιεχόμενος Συναξαρικός Βίος και οι νεώτερες ακολουθίες (19ος αι.)"
- Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ: "Επιγράμματα εις τον Άγιο Νήφωνα"
- Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος: "Η συγχωρητική ευχή του Αγίου Νήφωνα"
- Αντώνιος Ε. Αλυγιζάκης: "Μελοποιήσεις στον Άγιο Νήφωνα"
- Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας: "Η εικονογραφία του Αγίου Νήφωνος: Φορητές εικόνες και τοιχογραφίες"
- Νικόλαος Γ. Τουτός: "Οι απεικονίσεις του Αγίου Νήφωνος σε έργα μικροτεχνίας"
- Γεώργιος Π. Φουστέρης: "Η Λειψανοθήκη του Αγίου Νήφωνος"
- Χρήστος Χ. Καρύδης: "Ο αρχιερατικός σάκκος του Αγίου Νήφωνος: Ιστορία - κατασκευή - ανάλυση - διατήρηση"

30χ25 εκ., 494 σελίδες
Δέσιμο: Δερματόδετο
Τόπος έκδοσης: Άγιον Όρος
Ταξινόμιση DDC: 235.2 (Άγιοι), 270 (Εκκλησιαστική ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Τάκης Λάππας
ISBN: 978-960-88391-2-0
ISBN (10ψήφιο): 960-88391-2-2
Βάρος: 2.445 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
81.53
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

72.56
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Marinescu, Florin
Ο Φλορίν Μαρινέσκου είναι ιστορικός-ερευνητής στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σπούδασε στο Βουκουρέστι, στη Φιλοσοφική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου, όπου υποστήριξε και τη διδακτορική του διατριβή. Μέχρι το 1978 εργάστηκε στο Τμήμα Χειρογράφων και Σπάνιων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας, όπου ειδικεύτηκε στη ρουμανική κυριλλική παλαιογραφία (είναι ο μόνος παλαιογράφος με αυτήν την ειδικότητα στην Ελλάδα). Από το 1979 μέχρι σήμερα εργάζεται στο προαναφερόμενο Ινστιτούτο. Τα πεδία έρευνάς του είναι: οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, γενεαλογία φαναριώτικων οικογενειών, ο Ελληνισμός της Ρουμανίας, σχέσεις του Αγίου Όρους με τις περιοχές της σημερινής Ρουμανίας, ιστορία του ρουμανικού και του ελληνικού εντύπου, σχέσεις της Ηπείρου με Μολδαβία, Βλαχία και Τρανσυλβανία. Είναι μέλος επιστημονικών σωματείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε σχεδόν 50 επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει οκτώ βιβλία και πάνω από 80 μελέτες και άρθρα (μόνος ή σε συνεργασία) και έχει βραβευτεί με το βραβείο Comnene της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εραλδικής και Γενεαλογίας (Λουξεμβούργο 1994).

Νικόδημος ο Αγιορείτης
Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γεννήθηκε στη Νάξο το 1749. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος και η οικογένειά του ήταν μία από τις πιο εύπορες του νησιού. Το 1765 πηγαίνει στη Σμύρνη και μαθητεύει επί πέντε χρόνια κοντά στον Ιερόθεο Βουλισμά. Γύρω στο 1775 πηγαίνει στο Άγιον Όρος όπου κείρεται μοναχός με το όνομα Νικόδημος. Είναι ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς της Εκκλησίας. Εκδήμησε εις Κύριον στις 14 Ιουλίου 1809 στο κελί των Σκουρταίων όπου και φυλάσσεται η ιερή κάρα του.

Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους

Σοφιανός, Δημήτρης Ζ.
Ο Δημήτριος Σοφιανός γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1935. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών απ΄ όπου πήρε το πτυχίο του το 1959. Αρχικά εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρον Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 1966 υπηρέτησε στο Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, του οποίου διετέλεσε διευθυντής από το 1984 έως την εκλογή του ως καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Πέθανε το Νοέμβριο του 2008.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.