Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οικονομική ιστορία του ευρωπαϊκού 20ού αιώνα
(Τα οικονομικά καθεστώτα από το Laissez-Faire στην παγκοσμιοποίηση)
Συγγραφέας:   Ivan T. Berend


Offer
"Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα κατανοούσα τα σύγχρονα οικονομικά προβλήματα και τις αστάθειες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, χωρίς να έχω διαβάσει τον Ivan T. Berend, τον καλύτερο συγκριτικό ιστορικό της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης" είχε πει ο Έρικ Χομπσμπαουμ.

Στην "Οικονομική Ιστορία του Ευρωπαϊκού 20ού Αιώνα", ο καθηγητής Ivan T. Berend εξετάζει από κοινού και τις αποτυχίες και τις επιτυχίες μιας Ευρώπης που αντιδρούσε στις προκλήσεις των κρίσεων και τια ανώμαλες καταστάσεις μιας - κατά τα άλλα - ιδιαιτέρως επιτυχούς εποχής. Στο έργο του ερευνά την άνοδο και την πτώση των διαφόρων οικονομικών καθεστώτων που επινοήθηκαν και εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ο Ivan T. Berend παρουσιάζει τις ρίζες και τα χαρακτηριστικά αυτών των καθεστώτων, τις προκλήσεις της ελεύθερης οικονομίας πριν τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το σύστημα της ελεγχόμενης αγοράς, τον αυταρχικό οικονομικό διευθυντισμό των φασιστικών καθεστώτων, το μη εμπορευματικό σύστημα της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, την άνοδο της μικτής οικονομίας και του κράτους κοινωνικής πρόνοιας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και, στο τέλος του αιώνα, την παγκοσμιοποίηση και τις επιδράσεις της.

Το tour de force του Ivan T. Berend αποτελεί συνάμα ιστορία της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο βαθμό που παρουσιάζει αφενός τον τρόπο με τον οποίο άρχισαν βαθμιαία να εξαλείφονται οι μεγάλες οικονομικές διαφορές των προηγούμενων περιόδων μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών καθώς, όλο και περισσότερο, οι ευρωπαϊκές χώρες οδηγήθηκαν σε ένα παρόμοιο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και, αφετέρου, τη συμμετοχή της Ευρώπης στην εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης στο τέλος του 20ού αιώνα.

24χ17 εκ., 483 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Οικονομική Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330.09 (Οικονομική ιστορία), 303.482 (Παγκοσμιοποίηση)
Άλλα πρόσωπα: Θανάσης Α. Βασιλείου (Μεταφραστής) , Θανάσης Α. Βασιλείου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-01-1304-4
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1304-1
Βάρος: 1.014 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
35.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.15
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ivan Τ. Berend γεννήθηκε το 1930 στην Ουγγαρία. Είναι Distinguished Professor της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA) και Διευθυντής του Προγράμματος των Ευρωπαϊκών Σπουδών. Υπήρξε ένας από τους συντελεστές της αλλαγής του καθεστώτος στην Ουγγαρία, όπου διετέλεσε καθηγητής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Οικονομικών της Βουδαπέστης (1973-79), και Πρόεδρος της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών (1985-90). Ήταν Πρόεδρος της International Committee of Historical Sciences (1995-2000), και Αντιπρόεδρος της International Economic History Association (1986-1994). Η έρευνές του στρέφονται στα οικονομικά συστήματα, στην κοινωνική, ιδεολογική και πολιτιστική ιστορία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, στον οικονομικό εκσυγχρονισμό και στα προβλήματα της ευρωπαϊκής καθυστέρησης κατά τη μετάβαση από τον κρατικό σοσιαλισμό στον καπιταλισμό. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις και έχει δημοσιεύσει πάνω από 26 βιβλία και περισσότερες από 150 μελέτες. Στα έργα του περιλαμβάνονται: "The European Periphery and Industrialization 1780-1914" (με τον Gyorgy Ranki, 1982), "Decades of Crisis: Central and Eastern Europe Before World War ΙΙ" (1998), "History Derailed: Central and Eastern Europe in the "Long" 19th Century" (2003), και "Central and Eastern Europe, 1944-1993: Detour from the Periphery to the Periphery" (1996) κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.