Δεσμώτες της Χούντας: 7.840 ονόματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δεσμώτες της Χούντας: 7.840 ονόματα

Όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και εξόριστοι· δίκες, φυλακές και "πανεπιστήμια" πίσω από τα σίδερα

Συλλογικό έργο

Θανάσης Αθανασίου

Θανάσης Καλαφάτης

Στον πρώτο κύκλο των "Ιστορικών" (1999-2005) ασχοληθήκαμε με τις αιτίες που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας και με την αντίσταση του ελληνικού λαού, ενώ καταγράψαμε τις συνθήκες της μεταπολίτευσης. Τώρα, στην 35η επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, αφιερώνουμε τον τόμο των "Ιστορικών" σε όλους εκείνους, τους χιλιάδες ανθρώπους, που βίωσαν τις φυλακές και τις εξορίες στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Παλαιοί αγωνιστές της Αντίστασης, νεολαίοι των προδικτατορικών οργανώσεων, δημοκράτες αξιωματικοί του στρατεύματος, φοιτητές που άφησαν τα αμφιθέατρα και ρίχτηκαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Άνθρωποι της "διπλανής πόρτας", επιστήμονες και βιοπαλαιστές, οδηγήθηκαν στα κελιά των φυλακών και στους τόπους εξορίας. Με το σημερινό αφιέρωμα τα "Ιστορικά" τιμούν τον αγώνα τους. [...] Για πρώτη φορά και με την πολύτιμη συμβολή του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ), παρουσιάζουμε τους πληρέστερους συγκεντρωτικούς καταλόγους των ανθρώπων που φυλάκισε και εξόρισε η χούντα. Μια λίστα με περίπου 7.840 ονόματα. Χρήσιμη απέβη και η συνεργασία μας με την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), που μας επέτρεψε να αξιοποιήσουμε το πλούσιο αρχείο της. Περιέχονται τα κείμενα: - Θανάσης Αντωνίου, "Μορφωτική και πολιτιστική ζωή των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές, στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-74" - Θανάσης Καλαφάτης, "Τετράδια: το περιοδικό της φυλακής 1969-1973: συντελεστές και θεματική" - Νίκος Κιάος, "Η Ομάδα Συμβίωσης και η οργανωμένη διαβίωση των πολιτικών κρατουμένων - Γιώργος Φαρσακίδης, "Η τέχνη στα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων επί χούντας 1967-1971" - Ρηνιώ Παπατσαρούχα-Μίσσιου, "Γυάρος, Απρίλης 1967" - Κυριάκος Υψηλάντης, "Τα τραγούδια της εξορίας (1967-71)" - Μαρία Δέδε, "Τότε στην εξορία..." - Κυριακή Α. Καμαρινού, "Τα ΄πέτρινα΄ πανεπιστήμια: ο αγώνας για τη μόρφωση στις φυλακές και τις εξορίες" - Αδάμ Δράγας, "Ο ρόλος των ΄δημάρχων΄ και των βοηθών τους στις φυλακές και τις εξορίες" - Ζήσιμος Χ. Συνοδινός, "Η τεκμηρίωση της καταστολής: αναφορά σε ένα ΄ξεχασμένο΄ ερευνητικό πρόγραμμα για τους φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους της Χούντας" - Γιώργος Μαύρος, "Οι λίστες της τιμής: πλήρεις κατάλογοι των πολιτικών εξόριστων επί δικτατορίας της 21ης Απριλίου"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Αθανασίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Καλαφάτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Φαρσακίδης

Γιώργος Φαρσακίδης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε στην Οδησσό της Σοβιετικής Ένωσης. Ανταρτοεπονίτης, δεκαοχτώ χρονών, τραυματίστηκε δύο φορές σε μάχη με Γερμανούς και Βούλγαρους και έμεινε ανάπηρος στα δύο του χέρια. Κατά διαστήματα έχει κάνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλους τόπους κράτησης - Μακρόνησος, Άη Στράτη, Γυάρος, Λέρος - δεκαεξήμισι χρόνια. Αυτοδίδακτος, στους τόπους της κράτησής του ζωγραφίζει θέματα με περιεχόμενο από τη ζωή των συγκρατούμενων συναγωνιστών του κι αργότερα από τους αγώνες του ελληνικού λαού. Μετά την πτώση της χούντας, ο Γ. Φαρσακίδης δημοσιεύει εργασίες του σ΄ εφημερίδες, εκθέτει και κυκλοφορεί τα έργα του. Το 1984, το βιβλίο του "Η πρώτη πατρίδα" παίρνει το πρώτο βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Η εικαστική και η λογοτεχνική του δουλειά γίνεται γνωστή στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες. Κριτικά σχόλια και παρουσίαση του έργου του δημοσιεύονται στην Πράβντα, στην Ισβέστια, στη Σοβιέτσκαγια Κουλτούρα και άλλα έντυπα, ενώ μέρος της εργασίας του προβάλλεται από τη σοβιετική τηλεόραση. Καλεσμένος από την εφημερίδα Πράβντα στον γιορτασμό για τα 30 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης, ο Γ. Φαρσακίδης τιμήθηκε για την αγωνιστική και καλλιτεχνική του δραστηριότητα με το Ανώτατο Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζήσιμος Χ. Συνοδινός (Συγγραφέας)

Ο Ζήσιμος Χ. Συνοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 (κατάγεται από το Ληξούρι Κεφαλλονιάς). Σπούδασε νομικά και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Ι.Α./ Ε.Τ.Ε.). Έχει ασχοληθεί με θέματα νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και αρχειονομίας. Συνεργάτης επιστημονικών και φιλολογικών περιοδικών, διευθυντής του περιοδικού "Περίπλους", έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διάφορα έντυπα (Περίπλους, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Επτανησιακά Φύλλα, Αρχειακά νέα, Μανδραγόρας, Ιστορία Εικονογραφημένη, Πολιτιστική του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. κ.ά.) καθώς και σε εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας του Ι. Α. / Ε.Τ.Ε. και της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριακή Α. Καμαρινού

Κυριακή Α. Καμαρινού (Συγγραφέας)

Η Κυριακή Καμαρινού είναι δασκάλα. Γεννήθηκε στην Αθήνα (1964). Έζησε τα παιδικά της χρόνια (1965-1977) στην πολιτική προσφυγιά, στην Τασκένδη της Σοβιετικής Ένωσης. Τελείωσε τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία (1985) και μετεκπαιδεύτηκε στο ΜΔΔΕ, στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Το 1996, ύστερα από εξετάσεις, πήρε υποτροφία από το ΙΚΥ για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στον τομέα της "Εκπαίδευσης Ενηλίκων". Υποστήριξε τη διατριβή της με θέμα "Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση - Η περίπτωση της συνεχούς επιμορφωτικής διαδικασίας των Ελλήνων πολιτικών κρατούμενων περιόδου 1924-1974", στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (2002). Από το 1997 εκλέγεται μέλος του ΔΣ και του Προεδρείου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ "Ο Θουκυδίδης" Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού. Είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Δασκάλων στο Τμήμα Εκπαιδευτικού Προβληματισμού του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (1985) και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Θέματα Παιδείας", στο οποίο δημοσιεύει κείμενα και μεταφράσεις. Από το 1989, δραστηριοποιείται στο Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτκών - ΕΣΥΝ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κιάος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κιάος είναι δημοσιογράφος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρηνιώ Παπατσαρούχα - Μίσσιου (Συγγραφέας)

Η Ρηνιώ Παπατσαρούχα - Μίσσιου γεννήθηκε στο Σουφλί του Έβρου όταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στην Ελλάδα. Μπήκε στη Φιλοσοφική του Αριστοτελείου και στους φοιτητικούς αγώνες του ΄60. Φοιτήτρια ακόμα γνώρισε και παντρεύτηκε τον Χρόνη Μίσσιο. Δεύτερος σταθμός η Αθήνα, όπου βίωσε τη δικτατορία. Εξορίστηκε για τριάμιση χρόνια, ως τον Αύγουστο του 1970. Το 1974 με τη Μεταπολίτευση κλήθηκε στην ΕΡΤ γαι το νεοσύστατο τμήμα των ανασυντακτών. Από το 1980 εργάστηκε στην διεύθυνση του Α΄ Προγράμματος, στον τομέα των παιδικών εκπομπών, και από το 1984 ως προϊσταμένη του Τμήματος Λόγου του Α΄ Προγράμματος. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριάκος Υψηλάντης (Συγγραφέας)

Ο Κυριάκος Υψηλάντης υπήρξε πολιτικός εξόριστος της Χούντας στη Λέρο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Δέδε (Συγγραφέας)

Η Μαρία Δέδε είναι δημοσιογράφος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αδάμ Δράγας (Συγγραφέας)

Ο Αδάμ Δράγας είναι ξυλογλύπτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μαύρος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Α. Καρδάσης (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης Καρδάσης γεννήθηκε το 1956 στη Δημητσάνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι. Από το 1987 διδάσκει οικονομική ιστορία στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα αντικείμενα των ερευνών του περιλαμβάνουν θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ιστορία.

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Επιμέλεια)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
194
Διαστάσεις:
23χ18
Βάρος:
0.431 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση