Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνική Ευρώπη, παγκόσμια Ευρώπη

Κοινωνική Ευρώπη, παγκόσμια Ευρώπη
Η Ευρώπη παγκοσμιοποιείται. Επεκτείνει τα νοητά όρια των συνόρων της και εκμεταλλεύεται τις νέες τεράστιες καταναλωτικές αγορές, συνδιαλέγεται με νέους εταίρους, βασίζεται σε νέες συνέργιες.

Η Ευρώπη έφτασε στο τέλος της βασιλείας του παραδοσιακού κράτους κοινωνικής πρόνοιας. Πριν, το κράτος κοινωνικής πρόνοιας κάλυπτε τις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών παρέχοντας απλώς ένα "δίχτυ ασφαλείας". Σήμερα, θα πρέπει να προσέξει τα κίνητρα της απασχόλησης και τα οφέλη που αποκομίζει ο εργαζόμενος από αυτήν, τις εργασιακές συνθήκες, την ασφάλεια της εργασίας και την ευελιξία μετακίνησης στην αγορά εργασίας, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, τη μετανάστευση. Έτσι, για να παραμείνει βιώσιμο το κράτος κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να αλλάξει ώστε να αντικατοπτρίσει τις κοινωνικές αλλαγές, τις οποίες βιώνει η Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε θετικά στις θεαματικές αλλαγές του 20ού αι. Έθεσε ως νέο συνολικό στόχο, πλέον, τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, τη δημιουργία καλύτερων και περισσότερων θέσεων εργασίας και τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει μια κοινωνία βασισμένη στη γνώση. Όμως, αυτές οι επιτυχίες πυροδότησαν και αντιδράσεις. Αυτοί που ψήφισαν αρνητικά στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα κατέγραψαν ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης, ειδικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Για πολλούς, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο -το σύνολο των κοινωνικών μοντέλων των κρατών της- βρίσκεται υπό απειλή.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν τώρα είναι: Πώς θα πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις οι υπέρμαχοι της Ενωμένης Ευρώπης; Ποιο είναι το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου; Πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις ανταγωνιστικές πιέσεις που προέρχονται από την Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρες που προχωρούν με ταχύ βηματισμό στον δρόμο της εκβιομηχάνισης; Πώς πρέπει να μεταρρυθμιστούν οι θεσμοί της ΕΕ για να ανταποκριθούν στις άγνωστες ακόμη απαιτήσεις του μέλλοντος, οι οποίες θα προκύψουν εξαιτίας της διεύρυνσης, της επιδείνωσης της ενιαίας αγοράς, της έλευσης του ευρώ, της φιλοδοξίας για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και για έναν χώρο "ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας" στο εσωτερικό; Και, τελικά, η ουσία του θέματος είναι: Μπορεί η Παγκόσμια Ευρώπη να γίνει Κοινωνική Ευρώπη;

Στον ανά χείρας συλλογικό τόμο, επιφανείς πνευματικοί άνθρωποι, στην αναζήτηση τους για έναν ισχυρότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρουν απαντήσεις σ΄ αυτά τα ερωτήματα.

21χ14 εκ., 430 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ιστορία, Σκέψη, Πολιτισμός
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.4 (Πολιτική - Ευρώπη), 382 (Ευρωπαϊκή Ένωση)
Άλλα πρόσωπα: Θανάσης Κορδάλης , Anthony Giddens (Επιμελητής) , Patrick Diamond (Επιμελητής) , Roger Liddle (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-296-150-6
ISBN (10ψήφιο): 960-296-150-3
Βάρος: 0.64 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
30.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.08
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Katinka Barysch είναι επικεφαλής Οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης από τον Ιούλιο του 2002. Προηγουμένως εργάστηκε ως αναλυτής και εκδότης για το Economic Intelligence Unit στο Λονδίνο και ήταν σύμβουλος στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη διατύπωση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η υφιστάμενη ερευνά της επικεντρώνεται στην οικονομική μετάβαση στην ανατολική Ευρώπη και τη διεύρυνση της ΕΕ, καθώς και τον ευρωπαϊκό μακροοικονομικό συντονισμό της πολιτικής και την πολιτική οικονομία της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης. Διευθύνει επίσης το ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης για τη Ρωσία.

O Patrick Diamond είναι πρώην ειδικός σύμβουλος του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του βρετανού πρωθυπουργού. Είναι επισκέπτης ερευνητής στο London School of Economics and Political Science και Ερευνητής στο German Marschall Fund στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Giddens, Anthony
Ο Άντονυ Γκίντενς, θεωρητικός της σοσιαλδημοκρατίας, είναι διευθυντής σπουδών του London School of Economics και σύμβουλος του Tony Blair. Στα ελληνικά κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του "Εισαγωγή στην κοινωνιολογία", "Πολιτική οικολογία", "Κοινωνιολογία", τ. 1 & 2, "Οι συνέπειες της νεοτερικότητας", "Πέραν της αριστεράς και της δεξιάς", "Ο τρίτος δρόμος", "Ο κόσμος των ραγδαίων αλλαγών", "Η μεταμόρφωση της οικειότητας".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.