Διαγωνισμοί Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σώζειν τα φαινόμενα
(Δοκίμιο για την έννοια της φυσικής θεωρίας από τον Πλάτωνα έως τον Γαλιλαίο)
Συγγραφέας:   Pierre Duhem


Σώζειν τα φαινόμενα
Όταν ο Κέπλερ προσπαθούσε επανειλημμένως να ερμηνεύσει τις κινήσεις των άστρων με τη βοήθεια των ιδιοτήτων των ρευμάτων του νερού ή των μαγνητών, όταν ο Γαλιλαίος επιχειρούσε να συνδυάσει την πορεία των βλημάτων με την κίνηση της Γης ή όταν προσπαθούσε να συναγάγει την εξήγηση των παλιρροιών από την κίνηση της Γης, πίστευαν και οι δύο ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποδείκνυαν ότι οι κοπερνίκειες υποθέσεις έχουν τη βάση τους στη φύση των πραγμάτων. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό που έκαναν ήταν ότι εισήγαγαν σιγά σιγά στην επιστήμη την αλήθεια ότι μία μόνο μορφή δυναμικής, με ένα ενιαίο σύνολο μαθηματικών τύπων, μπορούσε να αναπαραστήσει τις κινήσεις των άστρων, τις ταλαντώσεις της θάλασσας, την πτώση των βαρέων σωμάτων. Πίστευαν ότι "ανανέωναν" τον Αριστοτέλη, ενώ στην πραγματικότητα προετοίμαζαν τον Νεύτωνα.
Αντίθετα με τον Κέπλερ και τον Γαλιλαίο, σήμερα πιστεύουμε, όπως ο Osiander και ο Bellarmino, ότι οι υποθέσεις της φυσικής δεν είναι παρά μαθηματικές κατασκευές που σκοπό έχουν ν<χ σώζουν τα φαινόμενα. Αλλά, χάρις στον Κέπλερ και στον Γαλιλαίο, σήμερα απαιτούμε από τις υποθέσεις αυτές να σώζουν ταυτοχρόνως όλα τα φαινόμενα του υλικού σύμπαντος.

(Pierre Duhem)


Σημείωση: Επίμετρο Α΄: Κώστας Γαβρόγλου, Δημήτρης Διαλέτης, Γιάννης Χριστιανίδης, "Η σημασία του έργου του Pierre Duhem στην ιστορία της επιστήμης". Επίμετρο Β΄: Μιλένα Ιβάνοβα, Στάθης Ψύλλος, "Η φιλοσοφία της επιστήμης του Pierre Duhem: μεταξύ επιστήμης και μεταφυ

21χ14 εκ., 348 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστήμες και Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 509 (Επιστήμη - Ιστορία), 501 (Επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία)
Άλλα πρόσωπα: Γιάννης Χριστιανίδης (Μεταφραστής) , Γιάννης Χριστιανίδης (Επιμελητής) , Γιάννης Χριστιανίδης (Υπεύθυνος Σειράς) , Δημήτρης Διαλέτης (Μεταφραστής) , Δημήτρης Διαλέτης (Επιμελητής) , Δημήτρης Διαλέτης (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-211-839-9
ISBN (10ψήφιο): 960-211-839-3
Βάρος: 0.532 κιλά
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
20.90
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.81
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Duhem, Pierre
Ο Pierre Duhem (1861-1916) υπήρξε εξέχων φυσικός, ιστορικός και φιλόσοφος της φυσικής και της αστρονομίας. Άφησε ένα ογκωδέστατο έργο στη φυσική, στην ιστορία και στη φιλοσοφία της επιστήμης, το οποίο έμελλε να αποτελέσει και εξακολουθεί ως σήμερα να αποτελεί μια από τις βασικές πηγές έμπνευσης και προβληματισμού για τη σύγχρονη ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών. Η εργογραφία του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα βιβλία: "Le systeme du monde. Histoire des doctrines cosmologiques de Platon a Copernic", 10 τόμοι (1913-1959), "Les theories electriques de J. Clerk Maxwell, etude historique et critique" (1902), "L΄ evolution de la mecanique" (1903), "Les origines de la statique", 2 τόμοι (1905-1906), "La theorie physique, son objet et sa structure" (1906, δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση 1914), "Etudes sur Leonard de Vinci, ceux qu΄il a lus et ceux qui l΄ ont lu", 3 τόμοι (1906-1913).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.