Ο Μπλεκ και οι... άλλοι

των Γ. Παπαδάκη, Ν. Νικολαΐδη

Οι χάρτινοι ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά

Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους φίλους των κόμικς του ομίλου Ανεμοδουρά, ενός εκ των κυριότερων στυλοβατών της ένατης τέχνης στην Ελλάδα. Οι νέοι φίλοι θα μάθουν περισσότερα για τη χρυσή εποχή των υπό μελέτη ηρώων, κυρίως του Μπλεκ, ενώ οι παλαιότεροι θα αναπολήσουν και θα θυμηθούν. Οι χάρτινοι ήρωες, με τη δική τους υπόσταση και κουλτούρα, με το άγγιγμα και τη μυρωδιά και μόνο ενεργοποιούσαν τη φαντασία και την ευαισθησία μας με διαφορετικό τρόπο από ό,τι σήμερα τα video games και οι υπολογιστές.

Το βιβλίο ξεκινά με άρθρο του Γιώργου Παπαδάκη για την πολιτισμική και κοινωνική προσφορά των κόμικς (μεταξύ άλλων αναφέρεται και στις πρώτες εμφανίσεις των κόμικς στα ελληνικά περιοδικά) και αναμνήσεις του Νίκου Νικολαΐδη για τους χάρτινους ήρωες που (μας) μεγάλωσαν.

Στο κυρίως μέρος διαβάζουμε αναλυτικότατα για τον Μπλεκ και τις περιπέτειές του στο ομώνυμο περιοδικό του οίκου Ανεμοδουρά: ποιος ο ήρωας, ποιοι οι δημιουργοί του (EsseGesse), αναλυτικότατα η εκδοτική του περιπέτεια μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τιτλογραφία, λίστα των κόμικς που φιλοξένησε όταν μετατράπηκε σε περιοδικό ποικίλης ύλης, οι συμπρωταγωνιστές του και οι αντίπαλοί του (ο Μπλεκ δημοσιεύτηκε αυτοτελώς ακόμη και στην Περιπέτεια, όπου δρούσαν κυρίως ο Όμπραξ και ο Μαρκ). Στη συνέχεια περνάμε στον Λοχαγό Μαρκ, τον Όμπραξ, τον Ρόυ Ρέης, τον Ζαγκόρ, τον Μίστερ Νο, ακόμη και τον Μικρό Ήρωα, αν και σε μικρότερη έκταση. Συνεχίζουμε με τιτλογραφία των εκδόσεων Ανεμοδουρά ανά έτος και φτάνουμε σε συνεντεύξεις του Γιώργου Ανεμοδουρά, υιού και διαδόχου, από τα λόγια του οποίου μαθαίνουμε για τον Περιοδικό Τύπο και τις περιπέτειές του, τις επιλογές των τίτλων, ακόμη και τα σχέδια για το μέλλον (δυστυχώς ο εκδοτικός οίκος πτώχευσε το 2010, αν και το site του υπάρχει ακόμη και έχει πολύ καλές πληροφορίες: http://www.pertip.gr/portal/home_gr.php) και της Σοφίας Απτόσογλου, συζύγου του Βύρωνα Απτόσγλου (Byron), από τους πιο όμορφους κομίστες και σκιτσογράφους, που φιλοτέχνησε εξώφυλλα και ιστορίες πολλών από τα περιοδικά του Ανεμοδουρά.

Δώρο σε όλους τους αναγνώστες η παράθεση ολόκληρης της περιπέτειεας \"Ο ήλιος του θανάτου\" σε σκίτσο Απτόσογλου και σενάριο Ανεμοδουρά (1978). Παρ\' όλη την αξία της, δε μου άρεσε αυτή η παράθεση, το θεώρησα περιττό. Θα μου άρεσε ένα γενικό δείγμα εργασίας του. Ένιωσα σα να έκλεβε σελίδες από το βιβλίο. Μου θύμισε το βιβλίο που κυκλοφόρησε για το Μικρό Ήρωα Γιώργο Θαλάσση (εκδόσεις Κατάρτι) που είχε παρα πολλά αποσπάσματα από κείμενα του περιοδικού τα οποία φυσικά έχω και λόγω των ανατυπώσεων τα βρίσκει ο καθένας όου θέλει (δεν είναι τόσο σπάνια όσο ο Μπλεκ του Απτόσογλου).

Σε γενικές γραμμές πολύ καλή η δουλειά των δύο συγγραφέων, αξίζει να έχετε αυτό το βιβλίο στη συλλογή σας, γιατί είναι από τις καλές περιπτώσεις και προσπάθειες που γίνονται στην εγχώρια αγορά και πρέπει να τις στηρίζουμε.

Πάνος Τουρλής