Το κουδούνι του τρόμου

του Ευγένιου Τριβιζά

Ο Νικολάκης Πιτσιρίμπος του Φιλήμονα και της Ιολάνθης, γυρνώντας απ’ το σχολείο του, αποφάσισε να χτυπήσει το κουδούνι ενός παλιού αρχοντικού και να το βάλει στα πόδια, κάνοντας έτσι την κλασική φάρσα των παιδικών μας χρόνων. Έλα όμως που το κουδούνι είναι μια παγίδα γι’ αυτά ακριβώς τα παιδάκια κι έτσι ο Νικολάκης μπλέκει σε μια απίστευτη περιπέτεια με λεοπαρδάλεις, ηλικιωμένες κυρίες, σαμποταρισμένες πίτσες κι ένα κλειδί κρυμμένο σ’ ένα κολιμπρί!

Ο Ευγένιος Τριβιζάς επιστρέφει με τα γνωστά του λεξοπαιχνιδίσματα και τις διασκεδαστικές απιθανότητες ενός ξεκαρδιστικού σουρεαλιστικού κόσμου, δημιουργώντας ένα απείρου κάλλους συνονθύλευμα από σπάνια είδη ζώων, ακόμη πιο σπάνιους χαρακτήρες, έξυπνους αστυνομικούς, λεοπαρδάλεις που μασάνε τσιχλόφουσκες, τσίρκο που αρπάζουνε φωτιά και χιλιάδες άλλα ευρήματα που θα χαρίσουν γέλιο και αστείες στιγμές στους μικρούς αναγνώστες. Ευμορφία και Πενθεσίλα Τριανταβάρ, κόμης ντε Λακρουαβίλ, Ζιλμπέρ ο ζογκλέρ, Τορρτελίνι ο κλόουν, υπαστυνόμος Παντεσπάνης και άλλοι μπλέκουν σ’ ένα γαϊτανάκι αξέχαστων στιγμιότυπων που συγκροτούν μια ιστορία απάτης, λαθροθηρίας, κλοπής, εκβιασμού και… εκπλήξεων! Κι όλα αυτά επειδή ένα παιδί θέλησε να πατήσει ένα κουδούνι και να το βάλει στα πόδια αμέσως μετά!

Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και απόλυτα πιστή στο κείμενο, κάτι που πρέπει να προκάλεσε τρομερό πονοκέφαλο στον καλλιτέχνη Stephen West, μιας και ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι τρομερά λεπτολόγος και λεπτομερής στις περιγραφές των σκηνών του. Εκτός από τις πλούσιες εικονογραφήσεις του κειμένου, έχουμε ευρηματικές υποσέλιδες εικόνες με θέματα ξεχωριστά σε κάθε κεφάλαιο, εμπνευσμένα από την κεντρική ιδέα του καθενός από αυτά, μικρές εικόνες που κλείνουν το κάθε κεφάλαιο και μια σειρά από νυχτερίδες που κοσμούν την εξωτερική μεριά του βιβλίου, προετοιμάζοντας τα παιδιά για μια ανατριχιαστικά διασκεδαστική ιστορία.

«Το κουδούνι του τρόμου» είναι μια νέα ευφάνταστη περιπέτεια, γεμάτη λεκτικά ευρήματα και απανωτές ανατροπές που θα αγαπήσουν οι μικροί αναγνώστες από 11 ετών και πάνω.

Πάνος Τουρλής