Διαγωνισμός φιλίας

της Ράνιας Μπουμπουρή

Η Έφη προετοιμάζεται για τον διαγωνισμό στο μάθημα των Καλλιτεχνικών, παίρνει τα υλικά που θέλει κι αρχίζει να σκέφτεται πώς θα τα χρησιμοποιήσει. Ένα άλλο κοριτσάκι όμως, η Βικτωρία, δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει εξίσου καλής ποιότητας πράγματα. Τι θα συμβεί αν γίνει κάτι αναπάντεχο; Πώς θα το χειριστεί η Έφη που δε μιλάει καθόλου στη Βικτωρία; Τελικά σημασία έχει το βραβείο ή μια καλή φιλία;

Η κυρία Ράνια Μπουμπουρή γράφει ένα τρυφερό, συγκινητικό παραμύθι για τη φιλία και μου άρεσε πολύ ο τρόπος με τον οποίο ανέπτυξε την ιστορία της. Εκτός από την κεντρική ιδέα της πλοκής, αφήνει πολλά υπονοούμενα για σκέψη και περαιτέρω επεξεργασία από τα μικρά παιδιά, όπως στη σκηνή του βιβλιοχαρτοπωλείου όπου η Έφη μπόρεσε ν’ αγοράσει ακριβά υλικά και η Βικτωρία όχι ή όταν η Έφη χρειάστηκε τους γονείς της αλλά δουλεύανε και οι δύο. Μέσα από τις καταστάσεις αυτές δίνεται η αφορμή στους μικρούς αναγνώστες να σκεφτούνε μόνοι τους πάνω στις διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν παιδιά που συμβιώνουν στην ίδια τάξη ενώ ταυτόχρονα, με κέφι, χιούμορ και εκπλήξεις ολοκληρώνεται η περιπέτεια της Έφης.

Με τον ίδιο τρόπο έχει γίνει και η εικονογράφηση του βιβλίου από την κυρία Χρύσα Σπυρίδωνος. Αν ξεφυλλίσει ένας γονιός το παραμύθι θα διαπιστώσει εύκολα πόσες λεπτομέρειες υπάρχουν κρυμμένες στις εικόνες που μπορούν να ζωντανέψουν είτε αφορμές για συζήτηση είτε κάποιες παράλληλες ιστορίες για όσα πλαισιώνουν τα δύο κοριτσάκια. Δείτε τις σχολικές σάκες στο βιβλιοχαρτοπωλείο, την παραστατική καθημερινότητα της Έφης όταν ξυπνάει για να πάει στο σχολείο, ακόμα και την ποικιλία των εκφράσεων και στιγμιότυπων στον διαγωνισμό των Καλλιτεχνικών. Ένα συναρπαστικό λεπτομερειακό φόντο ζωντανεύει συμπληρωματικά μια συναρπαστική ιστορία.

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά 5-6 ετών και ανήκει στη Σειρά κατανόησης και ανάγνωσης «Φρούτα», στο στάδιο «Κατανοώ και διαβάζω μικρές ιστορίες». Η σειρά «Φρούτα» είναι «μια πρώτη γεύση από το πολύχρωμο περιβόλι της λογοτεχνίας, με ελκυστική εικονογράφηση και αισθητική αρτιότητα», ταυτίζεται με το γλωσσικό επίπεδο του παιδιού και το βοηθάει να διαχειρίζεται συναισθήματα με τέτοιο τρόπο που να αγαπήσει το διάβασμα. Τα βιβλία της σειράς είναι πολύτιμα για τα παιδιά που διαβάζουν με τους γονείς αλλά και για τον δάσκαλο που μπορεί να τα συστήσει στους μαθητές του στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης. 

Ο «Διαγωνισμός φιλίας» είναι μια όμορφη και συγκινητική ιστορία που θα βοηθήσει τα μικρά παιδιά να καταλάβουν τα πλεονεκτήματα μιας καλής φιλίας, να δώσουν βάση σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της ζωής τους και να διασκεδάσουν με τα όσα συμβαίνουν στη ζωή αλλά και στην τάξη της Έφης.

Πάνος Τουρλής