Η χελώνα και ο λαγός αλλιώς

της Βούλας Γιαγκάζογλου-Παπούδα

Μια χελώνα συναντά έναν λαγό και του ζητά να αγωνιστούν στο τρέξιμο και στα άλματα. Ο λαγός, αφού της εξηγεί πως ό,τι συνέβη στο παραμύθι του Αισώπου δεν πρόκειται να γίνει ποτέ στην πραγματικότητα, δέχεται την πρόσκλησή της και φυσικά κερδίζει. Γιατί όμως η χελώνα επιμένει να ξανακάνουν τη δοκιμασία; Τι έχει στο μυαλό της; Θα καταλάβουν το παιχνίδι της τα άλλα ζώα του δάσους;

Η ιστορία είναι πολύ διασκεδαστική και διαδραματίζεται σ’ ένα δάσος γεμάτο από πουλιά, θηλαστικά και έντομα. Έτσι η συγγραφέας έχει τη δυνατότητα να βάλει πολλά πρόσωπα που να μιλάνε στη χελώνα και τον λαγό και να σχολιάζουν τα γεγονότα. Οι ομιλίες είναι κυρίως σε μορφή ποιημάτων με ομοιοκαταληξίες ενώ η αφήγηση γίνεται σε πεζό λόγο. Η κεντρική ιδέα είναι εξαιρετική και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα άμιλλας που έχω διαβάσει ως τώρα. Μου άρεσε πολύ η σκέψη της χελώνας αλλά και ο τρόπος που το αποκάλυψε στο τέλος του βιβλίου, κάνοντας τον λαγό να της «βγάλει το καπέλο»! Η εικονογράφηση της κυρίας Ζωής Χωριατέλλη είναι χαριτωμένη, ζωηρή και ποικιλόχρωμη. Τα ζώα αναπαριστώνται απόλυτα ρεαλιστικά και με γλυκές, ανθρώπινες εκφράσεις. Μου άρεσε πολύ η οπτική που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνις, μιας και οι εικόνες αποτυπώνονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, χαρίζοντας έτσι μια ποικιλία από γωνίες απεικόνισης.

«Η χελώνα και ο λαγός αλλιώς…» είναι μια όμορφη, πρωτότυπη ιστορία που δίνει έμφαση στην αξία της προσωπικής ικανότητας και αυτοβελτίωσης και τονίζει πως πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να μη σταματάμε να προοδεύουμε καθ΄οιανδήποτε μορφή, κυρίως για δικό μας καλό. Το κείμενο ζωντανεύει με μουσική και τραγούδι μέσω του QR Code που υπάρχει μες στο βιβλίο ενώ στο τέλος υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί μια όμορφη και ενδιαφέρουσα συζήτηση του παιδιού με έναν μεγαλύτερο.

Πάνος Τουρλής