Ο Σβέτλα στο Γιγαντονήσι

της Ιωάννας Κυρίτση

Ο Σβέτλα είναι ένας μικρός ραφτάκος που δεν έχει δει ποτέ αστέρια, γιατί λένε πως όλα τα ξεκόλλησε απ’ τον ουρανό ένας γίγαντας που μένει στο Γιγαντονήσι. Γαλουχημένος από τον παππού του, ο Σβέτλα αποφασίζει να πάει στο νησί και να βρει τ’ αστέρια, εξοπλισμένος μ’ ένα τηλεσκόπιο, ένα βιβλίο και διάφορα άλλα αντικείμενα. Θα καταφέρει να φτάσει και να βρει τ’ αστέρια; Γιατί ο γίγαντας τα κρατάει για τον εαυτό του; Τι πραγματικά συμβαίνει στο νησί;

Ένα συναρπαστικό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω, γεμάτο περιπέτειες, εκπλήξεις, πολύχρωμη εικονογράφηση και πολύ όμορφα νοήματα. Ο Σβέτλα (που στα σλοβένικα σημαίνει πολύ λαμπερός) είναι μια συναρπαστική προσωπικότητα που θέλει να ομορφύνει τον κόσμο και να επαναφέρει την τάξη στο σύμπαν που κλήθηκε να μεγαλώσει. Η φαντασία της κυρίας Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη είναι αχαλίνωτη και δημιουργεί έναν κόσμο στον οποίο θα παρασυρθούν και θα ξεχαστούν τα μικρά παιδιά. Αράχνες, πεταλούδες, χελώνες και μυρμήγκια σε τεράστιο μέγεθος είναι κάποια από τα πλάσματα που θα κυνηγήσουν ή θα συντροφέψουν τον Σβέτλα, εικονογραφημένα από την κυρία Monica Bauleo, η οποία πραγματικά κεντάει! Απίθανες μικρολεπτομέρειες, αφθονία χρωμάτων, σωστές διαστάσεις και προοπτικές, εξαιρετικές απεικονίσεις (οι σελίδες 10-11 άνετα θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν έναν πίνακα για το παιδικό υπνοδωμάτιο) ζωντανεύουν μια ήδη εκπληκτική περιπέτεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον γεμάτο αντιθέσεις και βιοποικιλότητα.

Το τέλος του παραμυθιού είναι άκρως ανθρωπιστικό και τρυφερό, μιας και ο Σβέτλα γνωρίζει τον γίγαντα αλλά η επαφή εξελίσσεται με εντελώς αναπάντεχο τρόπο, δίνοντας την ευκαιρία στη συγγραφέα να καταγράψει τις αξίες της συμπόνιας, της αλληλοβοήθειας μα πάνω απ’ όλα της αγάπης. Ο Σβέτλα με συγκίνησε, με ταξίδεψε, με γοήτευσε, με παρέσυρε σ’ έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και περιπέτειες, από τον οποίο δεν ήθελα να φύγω!

Πάνος Τουρλής