Ο απόλυτος τρόμος είναι εδώ. Σε αυτό το βιβλίο. Ανατριχαστικά οικείος, συναρπαστικά άγνωστος. Ειδικός πράκτορας επιστρέφει στο πατρικό του για να δει τι απέγινε ο πατέρας του, ένας σημαντικός ζωγράφος, και γιατί έβαλε φωτιά στον εαυτό του. Αυτή η επιστροφή θα είναι η αρχή μιας σειράς δολοφονιών που έχουν άμεση σχέση με το παρελθόν του ήρωα. Και σα να μη φτάναν όλα αυτά, την πολιτεία ετοιμάζεται να τη χτυπήσει ο χειρότερος τυφώνας μετά την Κατρίνα.

Ο Τζέικ Κόουλ έχει μια ιδιαιτερότητα στην εξιχνίαση των δολοφονιών που καλείται να αντιμετωπίσει ως πράκτορας του FBI: χάρη στην ειδητική του μνήμη, μπορεί να καταγράψει τα πάντα με το βλέμμα του, να τα αποτυπώσει αργότερα στο μυαλό του και να εντοπίσει όλα τα απαραίτητα ίχνη του δολοφόνου με την ησυχία του. Χάρη σε έναν άκρως ορθολογιστικό τρόπο σκέψης, σαν άλλος Σέρλοκ Χολμς, καταλήγει σε «στοιχειώδη» συμπεράσματα και καταφέρνει να εντοπίσει σχεδόν αμέσως την ταυτότητα του ενόχου. Αυτή η πρωτοφανής ικανότητα τρομάζει τους γύρω του, που τον θεωρούν κάτι σαν παραψυχικό profiler, μέντιουμ ή κάτι τέτοιο. Και μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν πιστεύει σε αυτά τα ψυχικά φαινόμενα, ούτε καν στον ίδιο  τον Θεό. Κι επιπλέον, ο Τζέικ είναι ένας άνθρωπος που έφτασε τον εαυτό του στα όριά του, δοκιμάζοντας όλη μέρα κάθε μέρα για χρόνια όλα τα ναρκωτικά του κόσμου, αδειάζοντας όλο το αλκοόλ που θα βρεθεί δίπλα του σε απόσταση χιλιομέτρων και ξαφνικά, από ένα απρόσμενο γεγονός, αλλάζει εν μια νυκτί και κατατάσσεται στο σώμα της Αστυνομίας.

Αυτή η περίπλοκη και ξεχωριστή προσωπικότητα είναι ένας συναρπαστικός αντιήρωας, που καλείται να εξιχνιάσει μια σειρά δολοφονιών από έναν άντρα που δε διστάζει να αφαιρέσει το δέρμα των θυμάτων του όσο αυτά είναι ακόμη ζωντανά! Ο όρος «αποεπιθηλιοποίηση» που χρησιμοποιείται για το γδάρσιμο θα με στοιχειώνει για καιρό! Ο συγγραφέας δε διστάζει να περιγράψει με οδυνηρά φριχτό και ναι, εμετικό, τρόπο τις συνθήκες θανάτου των θυμάτων, αναγκάζοντάς με πλειστάκις να κλείσω το βιβλίο ή να προχωρήσω βιαστικά παρακάτω. Έτσι λοιπόν, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με ένα διαφορετικό, ξεχωριστό αστυνομικό θρίλερ, που θα τον ξενυχτήσει και θα τον φέρει στα όριά του. Τι συνδέει τα θύματα που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο όσο προχωράει το βιβλίο; Τι ρόλο έπαιξαν στη ζωή του Τζέικ Κόουλ ώστε κάποια στιγμη να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο δολοφόνος τον κυνηγάει; Ποιος έχει ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του; Γιατί αποπειράθηκε ο πατέρας του να αυτοκτονήσει; Γιατί η μητέρα του, που δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο πάνω από τριάντα χρόνια πριν, ίσως ήταν το πρώτο θύμα του μανιακού Bloodman και γιατί εμφανίστηκε τώρα, σήμερα; Πώς θα προστατέψει ο Τζέικ τη γυναίκα του και τον γιο του, που αποφασίζουν να τον επισκεφθούν στο Μόντοκ, παρά τις αντιρρήσεις του; Μήπως έτσι μπουν κι αυτοί στο στόχαστρο; Πόσο θα επηρεάσει τις ζωές όλων ο επερχόμενος τυφώνας;

Η ιστορία εκτυλίσσεται κλιμακωτά, με μια αγωνία που κορυφώνεται από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και από σελίδα σε σελίδα. Αν και σε πολλά σημεία βρήκα το κείμενο αρκετά περιγραφικό και αναλυτικό ως προς το σκηνικό μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται κάθε φορά η δράση (περιγραφές γειτονιών και σπιτιών, αναφορές σε προϊόντα και καταστήματα της αμερικανικής αγοράς κλπ.) ήταν τέτοιο το ύφος του συγγραφέα που διάβαζα ακόμη κι αυτά, θεωρώντας τα αναπόσπαστο μέρος της δράσης. Παραδέχομαι βέβαια ότι τα σκηνικά του τυφώνα, με τις ζημιές που προκαλούσε, τα εμπόδια που δημιουργούσε, τα αντικείμενα που πέταγε από δω κι από κει, τα προσπερνούσα, γιατί αν και επιστημονικά τεκμηρωιμένα και αληθοφανέστατα, με διέκοπταν από τη ροή προς την αποκάλυψη του δράστη! Τα γεγονότα φωτίζονται όπως ο συγγραφέας το επιθυμεί, χωρίς όμως να κοροϊδεύουν τον αναγνώστη, μιας και ο ένοχος φαίνεται από την πρώτη στιγμή, αρκεί να δεις τη δράση με άλλο μάτι. Φυσικά και μιλάω εκ του ασφαλούς, γιατί όσο το βιβλίο τελείωνε τόσο σηκώνονταν οι τρίχες μου και τόσο άνοιγε το στόμα μου από τις ανατροπές. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ανελέητες και με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για όσους θέλουν να ξενυχτήσουν!

Πάνος Τουρλής