Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά

Ο Στέλιος Ανεμοδουράς (1917-2000) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης. Ξεκίνησε τη θητεία του στο χώρο των περιοδικών εκδόσεων με τη Μάσκα, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Απόστολο Μαγγανάρη, και συνέχισε με τις δικές του εκδοτικές δραστηριότητες. Περιοδικά βραχύβια και μακρόβια, με τον Μικρό Ήρωα να τα ξεπερνάει όλα σε δημοτικότητα και αριθμό τευχών, ενώ τη δεκαετία του 1970, που πλέον η εικόνα άρχιζε να μετατοπίζει τον λόγο στα αναγνώσματα, έφερε στην Ελλάδα και για πάντα στις καρδιές των μικρών τότε αναγνώστών χάρτινους ήρωες όπως ο Μπλεκ, ο Μίστερ Νο, ο Τεξ Ουίλλερ, ο Λοχαγός Μαρκ κ. π. ά.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο-φόρος τιμής κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από την Comics and Crosswords Publications, την εταιρεία που αποτελεί φυσική συνέχεια του Περιοδικού Τύπου, τα ηνία της οποίας κρατάει ο εγγονός του σημαντικού εκδότη, Λεωκράτης Ανεμοδουράς. Υπέροχο, πολύχρωμο, ιλουστρασιόν βιβλίο, με πάμπολλες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία των περιοδικών, με αναλυτικές καταγραφές των τίτλων, καλαίσθητα σαλόνια με εικονογράφηση Βύρωνα Απτόσογλου και Θέμου Ανδρεόπουλου από τα περιοδικά, τεκμηριωμένες καταγραφές, εμπεριστατωμένη ιστορική ανασκόπηση και δώρο: τρεις νέες αδημοσίευτες ιστορίες Μπλεκ και Μικρού Ήρωα! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τους επίμονους, ακάματους, αγαπημένους δημιουργούς αυτής της μελέτης Γιώργο Πολ. Παπαδάκη, Γιώργο Βλάχο και Νίκο Δημ. Νικολαΐδη;

Το βιβλίο χωρίζει τη σταδιοδρομία του Στέλιου Ανεμοδουρά και την εκδοτική του πορεία σε πέντε ευδιάκριτες χρονολογικές περιόδους που συνολικά καλύπτουν τα έτη 1946 έως σήμερα.Έτσι ξεδιπλώνονται στα μάτια του θαυμαστή, του αναγνώστη, του φίλου, του νέου μέλους στην παρέα μας γνωστοί και άγνωστοι τίτλοι περιοδικών και βιβλίων τσέπης που χάρισε ο σημαντικός δημοσιογράφος στη νεολαία της εποχής του. Ο καταξιωμένος εκδότης πίστευε πολύ στις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις ενός παιδιού και στην ανατροφή με ήθη, αξίες και ιδανικά. Ας μην ξεχνάμε ότι αμέσως μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, τα πράγματα ήταν ρευστά και σχεδόν κατεστραμμένα. Τα παιδιά έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να σπουδάσουν και να μορφωθούνε με σωστό τρόπο. Επιπλέον, το ένστικτο του Ανεμοδουρά ήταν πλήρως ανεπτυγμένο, γιατί δεν άφηνε στιγμή της επικαιρότητας ανεκμετάλλευτη: την εποχή του αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία από τους Άγγλους εξέδωσε τον Ταγκόρ, ένα Ελληνόπουλο μεγαλωμένο στην Ινδία που μαχόταν κατά των Άγγλων κατακτητών, την εποχή που πάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι εξέδωσε περιοδικά και βιβλία διαστημικού περιεχομένου, όταν κατάλαβε ότι το κείμενο έχανε έδαφος δε δίστασε να εισαγάγει στην αγορά χάρτινους ήρωες σε μορφή κόμικ, που τα ονόματά τους ακόμη μου φέρνουν στο νου τις ατέλειωτες παιδικές ώρες που με συντρόφεψαν.

Μικρός Ήρως, Μικρός Ιππότης, Μικρός Ζορρό, Ταγκόρ, Μικρός Μπουρλοτιέρης, Υπεράνθρωπος, Πλανητάνθρωπος, Τάργκα, Καλ, Ζορρό της Ζούγκλας, Τζόε Ντικ, Γκρέκο, αλλά και Καρδιά και Γαρδένια παραδίδουν τη σκυτάλη σε Μπλλεκ, Όμπραξ, Ζαγκόρ, Μίστερ Νο, Δίκαιο, Μπόκο, Σινεάκ, Κοκομπίλ, ακόμη και Κατερίνα και Σούπερ Κατερίνα ενώ το λεύκωμα ολοκληρώνει τη διαδρομή στις χάρτινες αυτές αναμνήσεις με την πορεία των εκδόσεων κατά τον 21ο αιώνα με διάφορους τίτλους και εκδόσεις βιβλίων. Περιλήψεις των ιστοριών, η πορεία της κυκλοφορίας των εκδόσεων, γιατί εκδόθηκαν και γατί σταμάτησαν, γιατί επελέγησαν Ιταλοί σχεδιαστές και κόμικς, ποια τα λάθη και ποιες οι επιτυχίες, ποιοι οι εικονογράφοι (αναλυτικά βιογραφικά σημειώματα των ξένων και Ελλήνων δημιουργών) και σύγκριση μεταξύ των πενών τους, αναλυτικά οι έξτρα εκδόσεις που κυκλοφόρησαν, όλα εδώ, σε ένα πανέμορφο, δουλεμένο βιβλίο με εξαιρετικό, σχεδόν τρισδιάστατο lay out, που το ρούφηξα σε ένα απόγευμα! Μεγάλη μου τιμή και χαρά να κρατώ μια τόσο άρτια και άψογη δουλειά! Αξίζει να έχετε αυτό το βιβλίο στη συλλογή σας, γιατί είναι από τις καλές περιπτώσεις και προσπάθειες που γίνονται στην εγχώρια αγορά και πρέπει να τις στηρίζουμε. Μπράβο στους τρεις συγγραφείς, μπράβο στον κύριο Λεωκράτη Ανεμοδουρά, μπράβο στον εικονογράφο και σχεδιαστή Κώστα Φραγκιαδάκη που ζωντάνεψε τόσο γλαφυρά και παραστατικά τους χάρτινους ήρωές μας! Πάω να το ξαναδιαβάσω!

Πάνος Τουρλής