Ο Haruki Murakami είναι ένας Ιάπωνας συγγραφέας που είναι παγκοσμίως γνωστός και χαίρει φοβερής εκτίμησης από λογοτεχνικούς κριτικούς και μη. Ανήκει σε εκείνη την κάστα λογοτεχνών που είτε τους αγαπάς είτε τους μισείς, Εγώ πάλι βρίσκομαι ανάμεσα στο « αγαπώ να τον μισώ» και στο «μισώ που τον αγαπώ»! Η σχέση μας ξεκίνησε ένα καλοκαιρί στο Ποτάμι Πλατανιστού στην Εύβοια όπου είχα στήσει την σκηνή μου κάτω από ένα δέντρο και διάβαζα Μουρακάμι παρέα με μια χήνα. Ναι, μια χήνα! Εσείς που έχετε διαβάσει βιβλία του ξέρετε πόσο μοναδική είναι η γραφή του και πόσο εύκολο είναι να την αναγνωρίσετε ακόμα και αν σας κρύψουν τον συγγραφέα. Σε αυτό το κείμενο θα σας μιλήσω για τα πέντε βιβλία του που αγάπησα και που θεωρώ πως πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι θέλουν να έρθουν σε επαφή με το έργο του. Εγώ έχω σκοπό να διαβάσω όλη την βιβλιογραφία του, έχω διαβάσει πάνω από τα μισά του μυθιστορήματα του.
Η γάτα του Τόρου Οκάντα εξαφανίζεται κι αυτό αναστατώνει τη γυναίκα του, που γίνεται όλο και πιο απόμακρη. Ύστερα αρχίζει μια σειρά από μυστηριώδη τηλεφωνήματα. Και καθώς ξετυλίγεται αυτή η συναρπαστική ιστορία, η απλή, μετρημένη και κάπως ανιαρή ζωή του Οκάντα (ο οποίος μαγειρεύει, διαβάζει, ακούει τζαζ και όπερα και πίνει μπίρα στο τραπέζι της κουζίνας του) έρχεται τα πάνω κάτω, και ξεκινάει ένα αλλόκοτο ταξίδι με αφανείς οδηγούς διάφορους παράξενους ανθρώπους, που ο καθένας έχει να διηγηθεί και μια ιστορία.
Μοιράσου το με:
Επεστράφη βιβλίο σε βιβλιοθήκη μετά από…221 χρόνια!
Κάλλιο αργά παρά ποτέ...
Ένα βιβλίο που είχε δανειστεί ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον επεστράφη στην παλαιότερη δανειστική βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης με 221 χρόνια καθυστέρηση.
Ο Ουάσινγκτον είχε δανειστεί το βιβλίο από την Society Library της Νέας Υόρκης μία περίοδο που
το με:
Γιάννης Αγγελάκας: η γελαστή ανηφόρα
"Η Αlltogethernow πιστή στον δρόμο που χάραξε ο Πέτρος Γαιτάνος κυκλοφόρησε μεγαλοβδομαδιάτικα το καινούριο βιβλίο - cd του Γιάννη Αγγελάκα με τίτλο "Η Γελαστή Ανηφόρα". Το βιβλίο θα περιέχει αδημοσίευτα ως τώρα κείμενα του Γιάννη Αγγελάκα και το cd με τα 13 καινούργια τραγούδια που ηχογράφησε την τελευταία χρονιά με τους συνεργάτες του (Ντίνος Σαδίκης ,Τίτος Καργιωτάκης , Χρήστος Χαρμπίλας , Νίκος Βελιώτης , Coti K , Στάθης Αραμπατζής , Vlastur , Πολυφωνικό Σχήμα Διώνη , Λόζιος κι Ανακατωσιά).H Γελαστή Ανηφόρα θα βρίσκεται σε όλα τα εναπομείναντα βιβλιοπωλεία και δισκάδικα της επικράτειας."
το με:
Αύγουστος Κορτώ: Η βιογραφία μιας σκύλας
"...πετώντας το τσιγάρο, πήγα μέχρι την άκρη της βεράντας κι άπλωσα δειλά το χέρι. Λίγο ακόμα και θα τα ?φτανα. Συγχρόνως κοιτούσα με αγωνία προς την αυθαίρετη παράγκα, μην τυχόν κι ο ψαράς είχε προστάτη και μ' έπιανε επ' αυτοφώρω να του σουφρώνω τις χταποδομάνες. Η καρδιά μου χτυπούσε καστανιέτες· είχα να κλέψω πράγμα από την εποχή της Αγγλίας (που και πάλι, μόνο τασάκια και ποτήρια από τις παμπ έκλεβα, κι αυτό το έκαναν οι πάντες). Τα δάχτυλά μου σχεδόν άγγιζαν τον σπάγγο, αλλά όπως πάντα ήμουν πολύ κοντή και δεν έφτανα. Αφού τεντώθηκα, πήδηξα στον αέρα, κρεμάστηκα στα κάγκελα και βλαστήμησα τα τρισκατάρατα γονίδια νανισμού της Αριάδνης και της Νόρας -οι οποίες, παραδόξως, είναι ψηλότερες-, πήγα και πήρα μια πλαστική καρέκλα απ' τον κήπο. Την ακούμπησα στην άκρη του μπαλκονιού όσο πιο αθόρυβα μπορούσα, ανέβηκα πάνω και τεντώθηκα προς τα πολυπόθητα χταπόδια.
το με:
Πέθανε ο Χρόνης Μίσσιος
Εσύ "έφυγες" νωρίς κι ας ήσουν 82 χρόνων.
Την Τρίτη 20 Νοεμβίου έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος. Νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Αθήνας ενώ «πάλεψε» με τον καρκίνο αρκετά χρόνια.
το με:
Στις 9 Μαίου 1957, ο Σαλβαδόρ Νταλί έγραφε:
«Συναντώ κάθε τόσο, περιοδικά αλλά μονότονα, στους κοσμικούς κύκλους κομψότατες γυναίκες (άρα μέτρια όμορφες), με
κουκουβαγίσια υπερτροφικά οστά. Εδώ και πολλά χρόνια, αυτές οι γυναίκες φλέγονται, γενικά, από την επιθυμία να με γνωρίσουν προσωπικά. Οι συζητήσεις μας είναι συνήθως αυτού του επιπέδου:
το με:
Αδελφοποίηση Μουσείων Καζαντζάκη – Σβάιτσερ
Με το Σπίτι-Μουσείο του μεγάλου ανθρωπιστή Άλμπερτ Σβάιτσερ (Albert Schweitzer) θα αδελφοποιηθεί το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, ύστερα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Είναι το πέμπτο στη σειρά μουσείο με το οποίο προχωρά σε αδελφοποίηση το Μουσείο Καζαντζάκη μετά από εκείνα του Juan Ramon Jimenez στο Moguer της Ισπανίας, του Paul Valery στη Sete της Γαλλίας, του Buhoslav Martinu στην Policka της Τσεχίας και του Lu Xun στο Shaoxing της Κίνας.