Θέατρο του χρόνου
zoom in

[...]Έτσι όπως στην τέχνη του ζεν το πρωταρχικό ζητούμενο είναι το ζεν το ίδιο, πιστεύω ότι στις φωτογραφίες του Κουντέλκα το αρχέτυπο, το αληθινό και οριστικό αντικείμενο είναι η φωτογραφία με την έννοια της αποτύπωσης της ομορφιάς, σαν ένα είδος εσωτερικής γνώσης.
Το βλέμμα του Κουντέλκα υπερβαίνει όλα τα αντικείμενα των φωτογραφιών του, έτσι όπως υπερβαίνει και το όριο της στιγμής -κι άρα κα της ιστορικότητας των πραγμάτων- και, ακριβώς σ` αυτή τη μετάβαση, τα πράγματα αποκαλύπτονται στην πληρότητά τους και κατά συνέπεια στη γεωγραφική και ιστορική ουσία τους. Κάθε τόπος είναι ο κόσμος ολόκληρος, χωρίς να παύει να είναι ένας συγκεκριμένος τόπος, με τα δικά του πρόσωπα και τις ιδιαίτερες γεωλογικές και κλιματικές συνθήκες του.
Μπροστά σε αυτές τις πανοραμικές εικόνες της Ρώμης, έτσι όπως είχε ήδη διαφανεί από τόσες άλλες φωτογραφίες του Κουντέλκα, έρχεται στο νου μας η σκέψη του Γέιτς, που έλεγε ότι ένας στίχος μπορεί να χρειάζεται πολλές ώρες για να βγει, αλλά πως αν δεν μοιάζει να `χει βγει αβίαστα, με δώρο της στιγμής, όλη η δουλειά του ποιητή είναι άχρηστη. Σαν ένα άρτια κατασκευασμένο ποίημα, λοιπόν, αυτές οι εικόνες μοιάζουν όντως να είναι το αποτέλεσμα καθαρής τύχης, ενώ στην πραγματικότητα απαίτησαν πολλές μέρες δουλειάς. Ο φωτογράφος χρειάστηκε να περιμένει. Και καθώς περίμενε, ακριβώς όπως ο ποιητής δοκιμάζει και ξαναδοκιμάζει, προσπάθησε αρκετές φορές να συλλάβει εκείνο που ήδη ήξερε ότι ακόμα δεν υπήρχε. Κι, ύστερα, αφού είχε συνειδητά αναμείνει, βρήκε εκείνο που έψαχνε. Για μια ακόμη φορά πειραματίστηκε με τη φωτογραφία σαν τέχνη της αναμονής και της ευφυίας.
Diego Mormorio

Erri De Luca

Erri De Luca (Συγγραφέας)

Ο Έρρι Ντε Λούκα γεννήθηκε το 1950 στην Νάπολη. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Non ora, non qui" (1989), "Una nuvola come tappeto" (1991), "Aceto arcobaleno" (1993), "In alto a sinistra" (1994), "Alzaia" (1997) και "Tu, mio" (1998). Έχει επίσης μεταφράσει στα ιταλικά τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης "Έξοδος", "Ιωνάς" και "Εκκλησιαστής". Βραβευμένος στη Γαλλία (1994) και τη Γερμανία, χαρακτηρίστηκε από τον ιταλικό Τύπο "συγγραφέας της δεκαετίας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Josef Koudelka

Josef Koudelka (Φωτογράφος)

O Τσέχος φωτογράφος Josef Kοudelka, τακτικό μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου "Magnum" από το 1975 και αναγνωρισμένος πλέον ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους, άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια (1956-1960), ασκούμενος κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργικής του πορείας στη φωτογράφιση θεατρικών παραστάσεων. Καθιερώθηκε διεθνώς με τις φωτογραφίες του από την εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Πράγα τον Αύγουστο του 1968, οι οποίες κυκλοφόρησαν ανώνυμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά περιοδικά του κόσμου. Έζησε συνειδητά ως άπατρις από το 1970 έως το 1987, οπότε απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα. Το 1990 μετά από είκοσι χρόνια αυτοεξορίας, επέστρεψε στην πατρίδα του. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζει η σειρά με θέμα τη ζωή των τσιγγάνων, η οποία τον απασχόλησε για πολλά χρόνια και αποτέλεσε το θέμα του βιβλίου "Τσιγγάνοι: το τέλος του ταξιδιού", 1975, καθώς και η τελευταία εργασία του με πανοραμικά τοπία κατεστραμμένα από τις ανθρώπινες επεμβάσεις, στα οποία η ματιά του αποκαλύπτει μια ανυπότακτη ομορφιά αλλά και την πάλη για επιβίωση.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
58
Διαστάσεις:
21x30
Βάρος:
1.544 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση