Φίλιππος Μαργαρίτης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Φίλιππος Μαργαρίτης

Ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος

Άλκης Ξ. Ξανθάκης

Φιλοδοξία αυτής της σειράς των φωτογραφικών λευκωμάτων που φέρνει το γενικό τίτλο Ελληνική Κοινωνία και Φωτογραφία είναι να καταγράψει ότι αξιόλογο έγινε στην ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας από την εφεύρεση της έως σήμερα. Αυτή η ιστορία παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον γιατί είναι ταυτόχρονα και ο καθρέφτης της εξέλιξης της κοινωνίας του σύγχρονου, νεοελληνικού κράτους, η ίδρυση του οποίου συμπίπτει περίπου με την εφεύρεση της φωτογραφίας. Οι φωτογράφοι, μάρτυρες της εποχής τους, μέσα από την ιδιαιτερότητα του έργου τους κατέγραψαν τα προβλήματα, τις χαρές, τον πόνο, τη ζωή, την ασχήμια και την ομορφιά της σύγχρονης Ελλάδος. Με λίγα λόγια και πολλές φωτογραφίες, με επιστημονική τεκμηρίωση και προσεγμένη εκτύπωση, σε μικρό ευκολόχρηστο σχήμα και προσιτή τιμή, τα λευκώματα αυτά απευθύνονται σε όλους όσους θεωρούν την εικόνα, μια γλώσσα πλούσια, σύγχρονη και δυναμική.

Άλκης Ξ. Ξανθάκης

Άλκης Ξ. Ξανθάκης (Συγγραφέας)

Ο Άλκης Ξανθάκης είναι καθηγητής και ιστορικός της φωτογραφίας. Έχει μέχρι σήμερα συγγράψει αρκετά βιβλία. Είναι σύμβουλος σε μουσεία και ιδρύματα σε θέματα σχετικά με την ιστορία της φωτογραφίας. Διαθέτει πλούσια συλλογή παλαιών φωτογραφικών μηχανών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φίλιππος Μαργαρίτης

Φίλιππος Μαργαρίτης (Φωτογράφος)

Ο Φίλιππος Μαργαρίτης είναι ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος. Έκανε τις πρώτες του δαγγεροτυπίες το 1874 -οκτώ χρόνια μετά την επίσημη παρουσίαση της εφέυρεσης της φωτογραφίας, το 1839 και άνοιξε το πρώτο φωτογραφείο στην Αθήνα το 1853. Αποθανάτισε με το φακό του ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες, παλαίμαχους αγωνιστές της επανάστασης του 1821 και φυσικά απλούς ανθρώπους. Οι φωτογραφίες του αποτελούν ανεκτίμητης αξίας μαρτυρίες για την Ελλάδα του περασμένου αιώνα.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
64
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.28 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση