Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιστορία του Μελενίκου
(Η διαχρονική πορεία του Ελληνισμού. Χώρος, εγκατάσταση, πολιτική-στρατιωτική κατάσταση, προπαγάνδα, βουλγαρικές βιαιότητες, ελληνική-εθνική συνέιδηση, μακεδονικός αγώνας, αποδημίες, εμπόριο-οικονομία, εκπαίδευση, κοινωνία, εκκλησία, πολιτιστική-αστική οργ)
Συγγραφέας:   Αντώνης Μ. Κολτσίδας


Ιστορία του Μελενίκου
[...]Η "Ιστορία του Μελενίκου" αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ιστορία του βορείου ελληνισμού και καλύπτει για πρώτη φορά και με εμπεριστατωμένο επιστημονικό και ιστορικό λόγο το κενό που υπήρχε στο βιβλιογραφικό χάρτη της περιοχής. Πρόκειται για ένα εθνικό χρέος του εκδότη και του συγγραφέα για τον ελληνισμό του Μελενίκου. Ένα χρέος, το οποίο έχουμε την αίσθηση ότι το καλύψαμε ακόμα περισσότερο και μετά την αντίστοιχη έκδοση της "Ιστορίας του Μοναστηρίου" -του δυτικότερου σημείου του αλύτρωτου σήμερα εθνολογικού ελληνικού χώρου: "Δύο τόποι - δύο πόλεις που παραδόθηκαν στους βόρειους γείτονές μας ως "δώρο" από την οδυνηρή μας διευθέτηση των όρων της Συνθήκης του Βουκουρεστίου στα 1913.
Με την παρούσα ιστορική εργασία του ο Αντώνης Κολτσίδας διαπραγματεύεται με επιστημονική διεισδυτικότητα το βυζαντινό Μελένικο και τον ελληνισμό του στην πορεία των χρόνων μέχρι το 1913 και στη συνέχεια παρακολουθεί και τους απογόνους των Μελενικιωτών στον ελλαδικό χώρο και μέχρι την Αθήνα και κυρίως στο Σιδηρόκαστρο, όπου συνεχίζουν τις μνήμες του παλιού Μελενίκου.[...]
Τάσος Κυριακίδης

24χ17 εκ., 748 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.94 (Μακεδονία - Ιστορία)
ISBN: 978-960-343-785-7
ISBN (10ψήφιο): 960-343-785-9
Βάρος: 1.971 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
66.15
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

59.54
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αντώνης Μιχ. Κολτσίδας γεννήθηκε το 1947 στο Παλαιό Σκυλίτσι της Βέροιας. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική φιλολογία και ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1972 είναι καθηγητής-φιλόλογος στη Δημόσια Εκπαίδευση. Το 1994 πήρε το πρώτο διδακτορικό του δίπλωμα από την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. και αναγορεύτηκε αριστοβάθμιος διδάκτορας Παιδαγωγικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στη Νεότερη Ιστορία). Το 2001 πήρε το δεύτερο διδακτορικό του δίπλωμα από τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και αναγορεύτηκε αριστοβάθμιος διδάκτορας Θεολογίας στο Α.Π.Θ. (στην Παιδαγωγική - Ιστορία της Εκπαίδευσης). Πραγματοποίησε πολυάριθμες γλωσσολογικές και λαογραφικές έρευνες και καταγραφές στον ευρύτερο βόρειο ελλαδικό και στον όμορο βαλκανικό χώρο, ιστορικές έρευνες σε αρχειακές μονάδες του εσωτερικού και του εξωτερικού και έλαβε μέρος σε πανελλήνια και διεθνή (στο εσωτερικό και το εξωτερικό) συνέδρια και συμπόσια. Διδάσκει, από δεκαετίας, με ανάθεση εντεταλμένου επιστημονικού - καθηγητικού έργου στα ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά σεμινάρια, ιδρύματα και ινστιτούτα. Είναι διδάκτορας της Ιστορίας και διδάκτορας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, φιλόλογος, ιστορικός, μελετητής της νεότερης Μακεδονικής Ιστορίας, ειδικός ερευνητής του Βλαχόφωνου Ελληνισμού και εξειδικεύεται στην ιστορική απεικόνιση πόλεων και τόπων του βορειοελλαδικού και του βόρειου εθνολογικού ελληνικού χώρου. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στην ψυχοκοινωνιολογία της αγωγής του εφήβου, στην παιδαγωγική, στη γλωσσολογία, στη λεξικογραφία, στην αρθρογραφία, στην κριτική, στη φιλολογία γενικότερα και στη λογοτεχνία. Είναι ο εκδότης του επιστημονικού περιοδικού "Αναζητήσεις", τακτικό μέλος σε επιστημονικές ενώσεις και εταιρείες, σε εγκυκλοπαίδειες και στον ημερήσιο τύπο και επιμελείται και παρουσιάζει τηλεοπτικά προγράμματα - εκπομπές με ιστορικά και φιλολογικά θέματα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.