Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Θεοδώρου Βρανιανίτη δημοσίου νοταρίου πόλεως καί νήσου Κερκύρας: Οι σωζόμενες πράξεις (1479-1516)
Συγγραφέας:   Σπύρος Χρ. Καρύδης


Θεοδώρου Βρανιανίτη δημοσίου νοταρίου πόλεως καί νήσου Κερκύρας: Οι σωζόμενες πράξεις (1479-1516)
Ο Σπύρος Καρύδης εκδίδει εδώ τα κατάλοιπα ενός σημαντικού συμβολαιογράφου της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κέρκυρας. Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, τα νοταριακά κατάστιχα αποτελούν ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για την ιστορία ενός τόπου. Σε αυτά περιέχονται πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων, το ισχύον (θεσμοθετημένο και εθιμικό) δίκαιο, για τις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες, για την οργάνωση και διαχείριση εκκλησιών και μοναστηριών, και αποθησαυρίζονται γλωσσικά μνημεία, επώνυμα, παρώνυμα και τοπωνύμια. Ο Θεόδωρος Βρανιανίτης (ή Βραγιανίτης ή Βραγανιώτης), υιός του ιερέα Πέτρου Βρανιανίτη, εφημερίου του ναού της Αγίας Παρασκευής στην πόλη της Κέρκυρας, καλύπτει ένα ευρύ πεδίο συναλλακτικών σχέσεων: εμπορικές συμβάσεις και δάνεια-βλησίδια, πωλήσεις και ενοικιάσεις ακινήτων, καλλιεργητικές συμβάσεις ("σολιάτικα"), καθώς επίσης διαθήκες, κωδίκελους, δωρεές, πληρεξούσια και διαιτησίες. Τα κατάστιχα του Θ. Βρανιανίτη μάς διαφωτίζουν για την κατάσταση στο νησί πριν τη σφοδρή τουρκική επιδρομή του έτους 1537. Οι πράξεις του εκδίδονται κατά χρονολογική σειρά με βάση τους εκδοτικούς κανόνες της παλαιογραφικής επιστήμης, με ιδιαίτερες επισημάνσεις για τη γραφή, τη γλώσσα και την ορθογραφία του κειμένου. Η έκδοση συμπληρώνεται από αναλυτικό γενικό ευρετήριο κυρίων ονομάτων, τόπων και νομικών όρων.

24χ17 εκ., 133 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 027.094 95 (Αρχεία - Ιστορία - Ελλάς ), 938.961 (Κέρκυρα - Ιστορία)
ISBN: 978-960-258-083-7
ISBN (10ψήφιο): 960-258-083-6
Βάρος: 0.304 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2001
Γράψε τη δική σου κριτική
9.59
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.54
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Σπύρος Καρύδης γεννήθηκε στον Άγιο Προκόπιο της Κέρκυρας το 1962. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εκκλησιαστική ιστορία στο Πανεπιστήμιο S. Thomae Aquinatis in Urbe, Τμήμα Οικουμενικο-πατερικής Ελληνο-βυζαντινής Θεολογίας "San Nicola" του Bari, απ΄ όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Οι μελέτες του αναφέρονται στην εκκλησιαστική ιστορία του ελληνικού χώρου, κυρίως κατά την περίοδο των ξένων κυριαρχιών, στην προσωπογραφία, στη βιβλιογραφία και στην έκδοση ιστορικών πηγών. Εργάζεται ως θεολόγος καθηγητής στο 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών, από το 2003.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.