Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το ξερίζωμαν
(Ιστορική και δραματική ηθογραφία σε τέσσερις πράξεις, σε ποντιακή διάλεκτο (ιδίωμα Χαλδίας))
Συγγραφέας:   Σταύρος Κ. Κυριακίδης


Το ξερίζωμαν
"Το ξερίζωμαν" είναι μια αληθινή ιστορία της ζωής των Ποντίων κατά τη δύσκολη δεκαετία 1914-1924. Τα αναφερόμενα εις αυτό γεγονότα είναι αληθή. Το έργο είναι μια ηθογραφία διότι αναφέρονται σ΄ αυτό τα διάφορα ήθη και έθιμα των Ποντίων. Είναι όμως και ένα δράμα γιατί περιγράφει τα δραματικά γεγονότα τα προηγηθέντα της ανταλλαγής των πληθυσμών, με αποκορύφωμα το ξερίζωμα του Ελληνικού Ποντιακού στοιχείου από τον τόπο του, τον τόπο που γεννήθηκε και έζησε επί τρεις χιλιάδες χρόνια και δημιούργησε δικό του πολιτισμό υψηλής στάθμης και αποτέλεσε τηλαυγή χριστιανικό και ελληνικό φάρο της ανατολής, με το 2300 σχολεία του και της 2250 εκκλησίες του.

Σημείωση: Βραβείο Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντιών Αθηνών 1982

24χ17 εκ., 80 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 889.2 (Νεοελληνικά θεατρικά έργα)
ISBN: 978-960-343-741-3
ISBN (10ψήφιο): 960-343-741-7
Βάρος: 0.19 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
7.72
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

6.95
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κυριακίδης, Σταύρος Κ.
Ο Σταύρος Κυριακίδης γεννήθηκε στο Σταυρί της Αργυρούπολης του Πόντου το 1914. Ξεριζωμένος με την οχταμελή πατρική οικογένειά του, ήλθε στην Ελλάδα το 1924 και εγκαταστάθηκε στην Ξηρολίμνη Κοζάνης. Στην Ξηρολίμνη τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην Κοζάνη το Γυμνάσιο. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές του σταδιοδρόμησε στο Στρατό και εξελίχθηκε μέχρι το βαθμό του Υποστράτηγου. Ως Ανθυπολοχαγός έλαβε μέρος στον πόλεμο κατά των Ιταλών το 1940-1941. Το 1943 με διμοιρία εθελοντών συμμετείχε στην ιστορική μάχη του Φαρδύκαμπου - Σιάτιστας και συνέλαβε στην αιχμαλωσία ενός ιταλικού τάγματος. Ως λοχαγός συμμετείχε στις επιχειρήσεις της περιόδου 1946-1949 στις περιοχές Πιερίων, Χασίων, Πίνδου, Αγράφων, Θεσσαλίας, Βιτσίου, Γράμμου και τιμήθηκε με Χρυσά Αριστεία Ανδρείας και Πολεμικούς Σταυρούς. Υπηρέτησε επί μακρόν σε νευραλγικές επιτελικές θέσεις σε μεγάλες μονάδες και επί διετία (1964-1966) στην Κύπρο ως διοικητής μονάδος και επιτελής. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ποντιακή λογοτεχνία και έγραψε ανέκδοτα, λαογραφήματα, λογοτεχνικά κείμενα, θεατρικά έργα και κριτικές που δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς στην Ποντιακή Εστία και το Ποντιακό Βήμα. Συμμετείχε στο Α΄ Συμπόσιο Ποντιακής Λαογραφίας, στο οποίο ανέπτυξε το θέμα "Ο χωριάτικος ποντιακός γάμος" που καταχωρήθηκε στον 38ο τόμο του Αρχείου του Πόντου. Από τα θεατρικά του έργα "Το ξερίζωμαν" βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών και ανέβηκε πολλές φορές στη σκηνή σε πολλές πόλεις. Παντρεύτηκε τη συγχωριανή του πόντια Φωτεινή Παυλίδου και απέκτησε δύο παιδιά και πέντε εγγόνια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.