Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο πόλεμος στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη

Offer
Στο βιβλίο αυτό γίνεται αρχικά μια εισαγωγή στο αισθητικό και καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού, στις συνθήκες που ευνόησαν την είσοδό του στην Ελλάδα, την επαφή του Ελύτη με αυτό, τη μύησή του, αλλά και τη βαθμιαία διαφοροποίηση του και τη δημιουργία από τον ίδιο μιας "νέας ποίησης". Στη συνέχεια περιγράφεται η ποιητική πορεία του Ελύτη μέσα από τρία στάδια τεχνικής, μορφολογικής, υφολογικής και θεματολογικής εξέλιξης, καθώς αυτός ήταν πάντοτε έτοιμος για νέες εμπειρίες και τεχνοτροπίες, υπό το κράτος του επηρεασμού του από τον υπερρεαλισμό, της συμμετοχής του στον Αλβανικό πόλεμο και των εμπειριών του από την Κατοχή και των γεγονότων του Εμφυλίου που θα τον ωριμάσουν ψυχολογικά και διαισθητικά και της μετέπειτα πείρας της ζωής του, που γίνεται ολοένα πλουσιότερη και πιο σύνθετη σε βιώματα.
Στη συνέχεια προσεγγίζεται το θέμα του πολέμου και των παρεπόμενών του σε πέντε έργα του Ελύτη: "Ήλιος ο πρώτος" [1943], "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" [1942-1945], "Αλβανιάδα" [1944-1962], "Η καλοσύνη στις λυκοπορίες" [1947] και το "Άξιον εστί" [1959-1961], εμπνευσμένα από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, στα οποία περιγράφεται λυρικά - επικά - δραματικά η ρωμιοσύνη, η μοίρα της, οι πόλεμοι και τα πάθη της στην ιστορική της διαδρομή, ενώ παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια να φανεί πώς ο ποιητής θεώρησε και απέδωσε το θέμα αυτό στην εξελισσόμενη προοπτική της αντίληψης του, με το χρόνο, καθώς επίσης και αισθητικά, με τη μετατροπή της ποιητικής του έκφρασης, συμπεριλαμβάνοντας στην ποίησή του και μια διάχυτη πρόθεση και διάσταση παιδαγωγίας: την επιταγή του χρέους όλων για την αντίσταση του πολέμου.

21χ14 εκ., 193 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 889.1 (Νεοελληνική ποίηση - Ερμηνεία και κριτική), 889.1 (Νεοελληνική ποίηση - Ιστορία και κριτική)
ISBN: 978-960-333-415-6
ISBN (10ψήφιο): 960-333-415-4
Βάρος: 0.308 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
15.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.77
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μαλαφάντης, Κωνσταντίνος Δ.
Ο Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1965. Είναι Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της "Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος", Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού. Είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος της κατεύθυνσης "Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό" του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της ίδιας Σχολής και Διευθυντής Σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού Παιδαγωγική Επιθεώρηση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος. Τα θεωρητικά και ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η παιδαγωγική διάσταση της λογοτεχνίας, η σχέση του παιδιού με την ανάγνωση, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, το παραμύθι και η διδασκαλία του, η ιστορία της Νεοελληνικής Παιδείας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Έχει συγγράψει δεκατρία βιβλία και έχει επιμεληθεί πλήθος άλλων. Μελέτες και έρευνές του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή παιδαγωγικά και φιλολογικά περιοδικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.