Ιστορία: Αγροτικές εξεγέρσεις στη Λευκάδα. Πεζογραφία: Χριστόφορος Μηλιώνης. Μουσικολογία: Μάρκος Φ. Δραγούμης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορία: Αγροτικές εξεγέρσεις στη Λευκάδα. Πεζογραφία: Χριστόφορος Μηλιώνης. Μουσικολογία: Μάρκος Φ. Δραγούμης

Πρακτικά Η΄ συμποσίου: Πνευματικό κέντρο δήμου Λευκάδας: Γιορτές Λόγου και Τέχνης: Λευκάδα 31 Ιουλίου, 1-2 Αυγούστου 2003

Συλλογικό έργο

[...] Η θεματική του συμποσίου φέτος αναφέρεται στην Ιστορία, Πεζογραφία και Μουσικολογία. Το θέμα της ιστορίας "Οι αγροτικές εξεγέρσεις στη Λευκάδα", πέρα από τη σημασία που έχει για τον πολίτη της Λευκάδας, έχει καθαυτό μια γενικότερη επικαιρότηα για κάθε άνθρωπο, σε μια εποχή που η αποδιάρθωση της αγροτικής κοινωνίας πραγματοποιείται με τρόπο επώδυνο και τραυματικό. [...] Η δεύτερη ημέρα του συμποσίου είναι αφιερωμένη στον Χριστόφορο Μηλιώνη, διακεκριμένο πεζογράφο, καταγόμενο από τη γείτονα Ήπειρο. [...] Το συμπόσιο κλείνει με την παρουσίαση της προσωπικότητας του Μάρκου Δραγούμη, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους μουσικολόγους του 20ού αιώνα. [...] Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ Ιστορίας, Πεζογραφίας και Μουσικολογίας, παρά τη φαινομενική διαφορετικότητά τους, οι τρεις ενότητες Ιστορία, Πεζογραφία και Μουσικολογία, στην προκειμένη περίπτωση, έχουν μεταξύ τους θεματική σχέση, αφού η πεζογραφία του Μηλιώνη εγκλείει ιστορικά στοιχεία και βιώματα του συγγραφέα από τις περιπέτειες της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια και από το άλλο μέρος οι συλλογές των τραγουδιών που έχει συγκεντρώσει ο Μάρκος Δραγούμης με τους συνεργάτες του, διηγούνται και τραγουδούν τη μοίρα του ελληνισμού και των χαμένων πατρίδων. Οι διαφορές βρίσκονται στα μέσα έκφρασης. [...] (από την παρουσίαση του αφιερώματος του Δ. Χ. Σκλαβενίτη) Αναλυτικά περιέχονται οι εισηγήσεις: Ιστορία: Αγροτικές εξεγέρσεις στη Λευκάδα - Σπύρος Ν. Ασωνίτης, "Η εξέγερση των χωρικών της Λευκάδας το 1357" - Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, "Η εξέγερση των χωρικών της Λευκάδας το 1819" - Γεώργιος Π. Ροντογιάννης, "Η εξέγερση των αμπελουργών της Λευκάδας το 1935" Πεζογραφία: Χριστόφορος Μηλιώνης - Ανθούλα Δανιήλ, "Παρουσίαση του βιβλίου: Χριστόφορος Μηλιώνης, "Χρονολόγιο - Βιβλιογραφία - Ανθολόγιο (από το 1954 έως το 2002)" του Δ. Χ. Σκλαβενίτη" - Γ. Δ. Παγανός, "Η πεζογραφία του Χριστόφορου Μηλιώνη" - Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης, "Το φιλολογικό έργο του Χριστόφορου Μηλιώνη" - Χριστόφορος Μηλιώνης, "Βιντεοκάμερα Panasonic (Διήγημα)" Μουσικολογία: Μάρκος Φ. Δραγούμης - Μάρκος Φ. Δραγούμης, "Το πρώτο κεφάλαιο μιας αυτοβιογραφίας" - Δημήτρης Λέκκας, "Ο Μάρκος Φ. Δραγούμης, μουσικολόγος και δάσκαλος"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανθούλα Δανιήλ (Εισηγητής)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ και πήρε πτυχίο με άριστα. Έλαβε διδακτορικό τίτλο με άριστα ομοφώνως στην Νεοελληνική Φιλολογία. Υπηρέτησε στη δημόσια Εκπαίδευση και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπου ασχολήθηκε με την επιμέλεια και έκδοση του παιδικού περιοδικού "Αερόστατο" το οποίο απευθύνεται στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού. Συνεργάζεται με ιδιωτικά σχολεία για την ενημέρωση συναδέλφων σε θέματα που αφορούν το μάθημα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη συγγραφή των βιβλίων Έκφραση- Έκθεση Γ΄ Λυκείου (ομάδα Νίκου Γρηγοριάδη) και Έκθεση Ιδεών - Αόγος Δημιουργικός (επίβλεψη Γιώργου Μπαμπινιώτη). Συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για το DVD "Δώδεκα Έλληνες Λογοτέχνες", με επιλογή και συγγραφή κειμένων και επιμέλεια. Έκανε επιλογή υλικού και αφήγηση στο αφιέρωμα για τον Στρατή Μυριβήλη στηνς Εκπαιδευτική Τηλεόραση της ΕΡΤ. Επίσης, μαζί με την Αγγελική Κορκοβέλου έγραψε το βιβλίο " Ο Ελληνικός Κινηματογράφος" για το ΙΔΕΚΕ. Ήταν μέλος κριτικών επιτροπών για βιβλία Λογοτεχνίας και Γλώσσας. Ταξίδεψε για εκπαιδευτικούς λόγους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, στο Μπουρούντι και στις Βρυξέλλες. Δίδαξε Γλώσσα- Έκφραση και Λογοτεχνία σε πολλά επιμορφωτικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιά, Μυτιλήνη, Κυκλάδες κ.ά). Έλαβε μέρος σε πολλά σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, αφιερώματα και παρουσιάσεις βιβλίων. Έχει εκδώσει βιβλία για τους ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη καθώς και μελέτες για την ποίηση και την πεζογραφία, γενικά. Άρθρα της, μελέτες και βιβλιοκρισίες δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Μάρκος Δραγούμης

Μάρκος Δραγούμης (Εισηγητής)

Ο Μάρκος Δραγούμης είναι προϊστάμενος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και καθηγητής του Ωδείου Αθηνών.

Χριστόφορος Μηλιώνης

Χριστόφορος Μηλιώνης (Εισηγητής)

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης (1932-2017) γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου, όπου πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και σπούδασε κλασική φιλολογία στο ΑΠΘ. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση (1955-1991) ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για το γυμνάσιο και το λύκειο.

Δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα το 1954 στο περιοδικό Ηπειρωτική Εστία Ιωαννίνων. Υπήρξε μέλος των εκδοτικών ομάδων των περιοδικών Ενδοχώρα και Δοκιμασία (Ιωάννινα)· συνεργάστηκε επίσης με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και με τις εφημερίδες Η Καθημερινή και Τα Νέα. Το έργο του, ευρύ και ποικίλο, περιλαμβάνει πεζογραφικά βιβλία, δοκίμια, φιλολογικές μελέτες και μεταφράσεις από τα αρχαία ελληνικά· στον πυρήνα του πάντως βρίσκεται η λογοτεχνία, την οποία υπηρέτησε διά βίου με αφοσίωση και θέρμη. Καλλιέργησε όλα σχεδόν τα είδη με ξεχωριστά αποτελέσματα, ωστόσο κορυφαία θέση στη λογοτεχνική του παραγωγή κατέχει η συλλογή διηγημάτων Καλαμάς κι Αχέροντας (1985 – Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1986), η οποία άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη μεταπολεμική διηγηματογραφία μας.

Πρόκειται για διηγήματα που εκφράζουν τη νοσταλγία του μέτοικου, του ανθρώπου που αναγκάζεται να ξεριζωθεί από τη γενέθλια γη, μέσα στη θύελλα της Κατοχής και του Εμφυλίου ή εξαιτίας της ανέχειας. Με συχνές παρεκβάσεις και ευρηματικούς συνειρμούς ο Μηλιώνης διαμορφώνει μια εξαιρετικά ευλύγιστη, νεωτερική τεχνική συνεχούς μετάβασης από το παρόν στο παρελθόν. Ωστόσο, πίσω από το πυκνό πλέγμα των συνειρμών προβάλλει, όπως παρατηρεί ο Σπύρος Τσακνιάς, μια «κρυφή αλλά στέρεη συμμετρία». Αυτός ο επίμονος μετεωρισμός ανάμεσα στους παραδοσιακούς και τους νεωτερικούς τρόπους εξηγεί ίσως γιατί αισθανόμαστε ότι η συλλογή Καλαμάς κι Αχέροντας είναι συνάμα έργο κλασικό αλλά και μοντέρνο.

Μεμονωμένα διηγήματα του βιβλίου έχουν μεταφραστεί σε ανθολογίες και περιοδικά σε διάφορες γλώσσες. Ολόκληρη η συλλογή μεταφράστηκε στα γερμανικά από τον Hans Eideneier (Romiosini, 1990· νέα, επεξεργασμένη μορφή της μετάφρασης από τον Theo Votsos, επίμετρο Ελισάβετ Κοτζιά, 2017) και στα αγγλικά από τη Marjorie Chambers (Κέδρος, 1996).


Δημήτρης Λέκκας (Εισηγητής)


Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης (Εισηγητής)

Ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως για τα βιβλία "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στα ΠΕΚ της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας. Ως γραμματέας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων, για πολλά χρόνια είχε τη φροντίδα για την έκδοση των περιοδικών "Φιλολογική" και "Σεμινάριο". Ήταν συντονιστής της ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων για θέματα νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας και έλαβε μέρος στην πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα αυτή για τη διδασκαλία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος που κατάρτισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα "Διακλαδική, διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού". Ως γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της "Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών", οργάνωσε συμπόσια και συνέδρια και έχει ως σήμερα την ευθύνη των εκδόσεων της Εταιρείας. ΄Εχει δημοσιεύσει διάφορα μικρά μελετήματα, βιογραφίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης (Εισηγητής)


Γιώργος Δ. Παγανός

Γιώργος Δ. Παγανός (Εισηγητής)

Ο Γ. Δ. Παγανός, φιλόλογος-κριτικός της λογοτεχνίας, γεννήθηκε στο Βόλο και εργάστηκε ως φιλόλογος και σχολικός σύμβουλος στη δημόσια εκπαίδευση. Συνέβαλε στην ανανέωση κειμένων της λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση και στη διδακτική του μαθήματος. Έργα του: Νεοελληνική Πεζογραφία, Θεωρία και Πράξη, Α΄ τόμ. 1983, Νεοελληνική Πεζογραφία, Θεωρία και Πράξη, Β΄ τόμ. 1993, Αναζητήσεις στη σύγχρονη πεζογραφία, 1984, Ο εκπαιδευτικός δημοτικισμός και ο Κωστής Παλαμάς (σε συνεργασία με την Αλεξάνδρα Λαμπράκη) 1994 κ.ά.

Σπύρος Ασωνίτης (Εισηγητής)


Γεώργιος Π. Ροντογιάννης (Εισηγητής)


Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης (Επιμέλεια)

Ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως για τα βιβλία "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στα ΠΕΚ της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας. Ως γραμματέας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων, για πολλά χρόνια είχε τη φροντίδα για την έκδοση των περιοδικών "Φιλολογική" και "Σεμινάριο". Ήταν συντονιστής της ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων για θέματα νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας και έλαβε μέρος στην πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα αυτή για τη διδασκαλία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος που κατάρτισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα "Διακλαδική, διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού". Ως γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της "Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών", οργάνωσε συμπόσια και συνέδρια και έχει ως σήμερα την ευθύνη των εκδόσεων της Εταιρείας. ΄Εχει δημοσιεύσει διάφορα μικρά μελετήματα, βιογραφίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
139
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.324 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση