Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κωδικογράφοι, συλλέκτες, διασκευαστές και εκδότες
(Χειρόγραφα και εκδόσεις της όψιμης βυζαντινής και πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας: Πρακτικά συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, 23-26 Μαΐου 2002, προς τιμήν των Hans Eideneier και Arnold van Gemert)

Offer
O τόμος αυτός συγκεντρώνει τα συμπεράσματα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Iνστιτούτο της Δανίας στην Aθήνα, με τίτλο "Σύμμικτοι κώδικες υστεροβυζαντινών και πρωτονεοελληνικών λογοτεχνικών κειμένων". Eιδικοί της κωδικολογίας, της παλαιογραφίας, της κριτικής κειμένου και της λογοτεχνικής κριτικής συναντήθηκαν με σκοπό να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που μεταφέρουν τόσο τα χειρόγραφα αυτά όσο και τα πρώιμα βενετικά έντυπα, καθώς και οι μεταγενέστερες συλλογές δημοτικών τραγουδιών κ.λπ. σχετικά με την παραγωγή και τη χρήση τους.
O τόμος χωρίζεται σε τέσσερα μέρη ("Γραφείς και διασκευαστές", "Kώδικες", "Συλλογές", "Bυζάντιο και Λατινική Δύση: συγκριτικές προσεγγίσεις"), ενώ οι συμβολές οργανώνονται σε δύο θεματικούς κύκλους: στον πρώτο περιλαμβάνονται συμβολές στη διεξοδική μελέτη των χειρογράφων που παραδίδουν τη δημώδη μεσαιωνική και πρώιμη νεοελληνική γραμματεία. Στον δεύτερο συγκεντρώνονται συγκριτικές προσεγγίσεις σε μια ποικιλία θεμάτων όπως: η παραγωγή, η πρόσληψη και η διάδοση της δημώδους γραμματείας σε σύγκριση με τη λόγια· η σύγκριση χειρογράφων με λαϊκά έντυπα που παραδίδουν λογοτεχνικά κείμενα· οι συλλογές μεσαιωνικών λογοτεχνικών κειμένων σε σύγκριση με τις συλλογές δημοτικών τραγουδιών και λαϊκών παραμυθιών· η παράδοση της μεσαιωνικής και πρώιμης νεοελληνικής γραμματείας σε σύγκριση με την παράδοση της Λατινικής και της αρχαίας Eλληνικής γραμματείας· η προφορική σύνθεση και παράδοση των κειμένων σε σύγκριση με τη γραπτή παράδοση.
Tο συνέδριο πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των Hans Eideneier και Arnold van Gemert, που από το 2002 είναι ομότιμοι πλέον καθηγητές των Πανεπιστημίων του Aμβούργου και του Amsterdam, αντίστοιχα. Σ΄ αυτούς αφιερώνεται και ο παρών τόμος, ως αναγνώριση της επιστημονικής προσφοράς τους στον τομέα των μεσαιωνικών και νεοελληνικών σπουδών.

24χ17 εκ., 469 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Συμβολές στις Επιστήμες του Ανθρώπου
Ονομασία υποσειράς: Φιλολογία
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο Κρήτης
Ταξινόμιση DDC: 070.509 209 (Εκδότες και εκδόσεις - Ιστορία), 091 (Χειρόγραφα)
Άλλα πρόσωπα: Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (Υπεύθυνος Σειράς) , David Holton (Επιμελητής) , Ulrich Moennig (Επιμελητής) , Τίνα Λεοντάρη (Επιμελητής) , Peter Vejleskov (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-524-208-4
ISBN (10ψήφιο): 960-524-208-7
Βάρος: 1.008 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
33.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.10
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.