Μάριος ο Επικούρειος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μάριος ο Επικούρειος

Τα αισθήματα και οι ιδέες του

Walter Pater

22.31€ -27% 16.29€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789601615332

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία , Μυθιστόρημα

  • Έτος κυκλοφορίας

    2005

  • Εκδότης

    Πατάκη

Ο Μάριος ο επικούρειος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μυθιστορηματική βιογραφία. Ιστορεί το βίο ενός προσώπου το οποίο, δίχως να είναι κατ` ανάγκην ιστορικά υπαρκτό, τοποθετείται με φιλολογική ακρίβεια στη Ρώμη του 2ου μ.Χ. αιώνα. Η αφήγηση επικεντρώνεται στα αισθήματα και στις ιδέες του Μάριου ακολουθώντας την ενηλικίωση και εξέλιξή του σε χώρους και καταστάσεις όπου βρίσκουν το έδαφός τους τάσεις στοχασμού και ευαισθησίας, όπως εκείνες της επικούρειας και στωικής φιλοσοφίας αλλά και του αναφαινόμενου Χριστιανισμού. Η πνευματική πορεία του ήρωα στο πλαίσιο αυτό συνιστά το κύριο στοιχείο πλοκής του μυθιστορήματος - πλοκής στην οποία ο αφηγητής συνυφαίνει φιλοσοφικά και λογοτεχνικά κείμενα ποικίλων παραδόσεων της ελληνικής και λατινικής γλώσσας αλλά και των νεώτερων χρόνων. Εδώ βρίσκεται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του εγχειρήματος: πως ο συγκερασμός γεγονότων, κειμένων και γλωσσών σχηματίζει τη μορφή ενός οικείου μας ανθρώπινου προσώπου.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Βάρσος (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Βάρσος (γενν. 1955) κατάγεται από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και την Απείρανθο Νάξου. Μεγάλωσε στην Αθήνα την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας και των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης μαθητεύοντας και στις πολιτικές εντάσεις της εποχής. Σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Αθήνα και το Παρίσι και συνέχισε με διδακτορικές σπουδές συγκριτικής φιλολογίας στο Μόντρεαλ και τη Γενεύη όπου και έζησε αρκετά χρόνια. Εργάστηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε δουλειές ποικίλες, κυρίως μετάφρασης και διδασκαλίας. Σήμερα διδάσκει λογοτεχνία και μετάφραση στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει σχετικά μελετήματα, με επίκεντρο τη μετάφραση της ποίησης και ειδικότερα των ομηρικών επών. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Ε. Μ. Φόρστερ ("Ένα δωμάτιο με θέα", με τον Μανώλη Βάρσο), Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ ("Μίλησε, μνήμη"), Έζρα Πάουντ ("Σπουδή των κάντο Ι-ΧΧΧ"), Ουόλτερ Πέιτερ ("Μάριος ο επικούρειος", υποψήφιο για το κρατικό βραβείο μετάφρασης) και, πιο πρόσφατα, Αλοΰσιο Μπερτράν ("Γασπάρ της Νύχτας", συλλογικό έργο).

Walter Pater

Walter Pater (Συγγραφέας)

O Άγγλος συγγραφέας Ουόλτερ Οράτιος Πέιτερ (1839-1894) εκδηλώνει με ενάργεια το εύρος των προβληματισμών και εντάσεων που συνθέτουν το ρεύμα του νεώτερου "αισθητισμού", του οποίου ο Πέιτερ θεωρείται συχνά κύριος εκπρόσωπος. Με βάση την κλασική παιδεία που διδάχθηκε και δίδαξε στη βικτωριανή Αγγλία, ο Πέιτερ έγραψε μελέτες ιστορίας των ιδεών και της τέχνης ("Μελέτες για την ιστορία της Αναγέννησης", 1873, κ.ά.), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αισθητικής και ύφους. Γύρω του δημιουργήθηκε ένας κύκλος μαθητών ή φίλων, μεταξύ των οποίων και η ομάδα των λεγόμενων Προραφαηλιτών ζωγράφων (Pre-Raphaelites), χαρακτηριστική των μεταρομαντικών αισθητικών τάσεων. Το μοναδικό ολοκληρωμένο αλλά και εξαιρετικά ιδιόρρυθμο μυθιστόρημα είναι το "Μάριος ο επικούρειος" (πρώτη έκδοση το 1885).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
506
Διαστάσεις:
19x12
Βάρος:
0.487 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση