Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ισοκράτης "Ευαγόρας"
(Ερμηνευτική έκδοση)
Συγγραφέας:   Ευάγγελος Β. Αλεξίου


Ισοκράτης "Ευαγόρας"
Η ρητορική υπήρξε το αγαπημένο παιδί της σοφιστικής και ο Ισοκράτης είναι ο τελευταίος μεγάλος σοφιστής της κλασικής περιόδου: ο ρήτορας, ο παιδαγωγός, ο πολιτικός. Στον "Ευαγόρα" διαπλέκονται και οι τρεις ιδιότητες· αποτελούν την κεντρική κατεύθυνση της ισοκρατικής "λόγων παιδείας". Ο Ευαγόρας καταγράφεται στην έρευνα ως ρηξικέλευθη τομή στην εξέλιξη του ρητορικού εγκωμίου, επειδή τη θέση ενός μυθικού εγκωμιαζομένου προσώπου καταλαμβάνει ένα σύγχρονο ιστορικό πρόσωπο, ο Κύπριος βασιλιάς Ευαγόρας. Με αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα ο Ισοκράτης άσκησε καθοριστική επίδραση στην εξέλιξη του είδους αλλά και συγγενών λογοτεχνικών ειδών, όπως της βιογραφίας.
Στην ανά χείρας ερμηνευτική έκδοση του Ευαγόρα, η οποία αποτελεί την πρώτη αυτόνομη αποτίμησή του, προσφέρεται το αρχαίο κείμενο, η νεοελληνική του απόδοση και ο συστηματικός υπομνηματισμός του. Βασική στόχευση του συγγραφέα είναι να μυήσει τον αναγνώστη στην ισοκρατική ιδεολογία υπό το φως των πορισμάτων της σύγχρονης έρευνας. Έτσι στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα, όπως συναγωνισμός ρητορικής και ποίησης, οι καταβολές των σοφιστικών εγκωμίων και των επιτάφιων λόγων, οι ηθικές επιταγές της ισοκρατικής φιλοσοφίας και η σημαντική, για τη μετέπειτα πλουτάρχεια βιογραφία, σχέση του ήθους και των πράξεων ενός ανθρώπου. Αλλά το σημαντικότερο: ο αναγνώστης καλείται να αντιληφθεί ότι ο Ισοκράτης δεν απεικονίζει μια ιστορική προσωπικότητα αλλά ένα πολιτικό ιδανικό. Υπό την έννοια αυτή ο "Ευαγόρας" εντάσσεται στο πνεύμα αναζήτησης του ιδανικού ηγέτη και εκπορεύεται από πολιτειακά οράματα της εποχής, τα οποία αποτελούν ρεαλιστικές απαντήσεις στη θεωρητική πλατωνική σύλληψη του φιλόσοφου βασιλιά.

24χ17 εκ., 259 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 885 (Ρητορική, Αρχαία - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-12-1412-2
ISBN (10ψήφιο): 960-12-1412-7
Βάρος: 0.698 κιλά
Εκδότης: University Studio Press
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
22.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ευάγγελος Β. Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης Γερμανίας, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1994. Υπήρξε επισκέπτης-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia (Νέα Υόρκη). Από το 1999 είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται ως Σύμβουλος-Καθηγητής και Συντονιστής με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τα μέχρι σήμερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη ρητορική, τη βιογραφία και τον κόσμο των ιδεών της αρχαιότητας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Ruhm und Ehre, Studien zu Begriffen, Werten und Motivierungen bei Isokrates", Heidelberg 1995, ενώ έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών για τον Ισοκράτη, τον Λυσία, τον Ξενοφώντα, τον Πλούταρχο και τον Δίωνα Χρυσόστομο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.