Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η προστασία της οζονόσφαιρας μέσα στους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Η προστασία της οζονόσφαιρας μέσα στους κανόνες του διεθνούς δικαίου
Η αναφορά στην οζονόσφαιρα μας θυμίζει τις γενικές αρχές του δικαίου του διαστήματος και ειδικότερα το θέμα της προστασίας, της φυσικής και περιβαλλοντολογικής προστασίας συγκροτημένο από το έξω ατμοσφαιρικό διάστημα και τα ουράνια σώματα. Ως επί το πλείστον η νομική διάταξη για το συγκεκριμένο θέμα των διαστημικών εναέριων χώρων είναι αναγκαία να προσφύγει στο γενικό διεθνές δίκαιο. Το καθεστώς προστασίας του διαστημικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως lex specialis, στο εσωτερικό του δικαίου του διαστήματος, αλλά εντοπίζεται στο περιβάλλον εξέλιξης του γενικού διεθνούς δικαίου στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στο φως των αρχών προστασίας του παγκόσμιου περιβάλλοντος και της εξέλιξης της αειφόρου ανάπτυξης. Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης παρουσιάζεται ως νομική αρχή που συγκατατίθεται στο συμβιβασμό των σκοπών της περιβαλλοντολογικής προστασίας με τις οποίες συνδυάζεται και η οικονομική ανάπτυξη του χώρου. Οι κανόνες του γενικού διεθνούς δικαίου είναι εφαρμόσιμες στις διαστημικές ενέργειες, μολονότι είναι di per se επικίνδυνες. Τέτοιου είδους ενέργειες επιφέρουν αρκετά επικίνδυνα ρίσκα, είτε για το έδαφος της γης ή για το αέριο περιβάλλον που περιλαμβάνει τη ζώνη της οζονόσφαιρας. Ένα από τα πλέον σημαντικά αντικείμενα για την ασφάλεια της ατμόσφαιρας και του διαστήματος είναι κατά επέκταση και τα ονομαζόμενα διαστημικά υπολείμματα, θραύσματα, debris.
[...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

24χ17 εκ., 603 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 341 (Διεθνές δίκαιο )
ISBN: 978-960-12-1415-3
ISBN (10ψήφιο): 960-12-1415-1
Βάρος: 0.976 κιλά
Εκδότης: University Studio Press
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
38.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

36.10
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Δημήτρης Λιακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης "Λα Σαπιέντσα" Διεθνή Οργάνωση και Δίκαιο του Διαστήματος στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Νομικών Σπουδών της Διεθνούς Κοινότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ISGCE-CNR-Rome) και συνεργάτης άλλων ερευνητικών κέντρων. Άρχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Γκίσσεν στη Γερμανία και συνέχισε στη Γενεύη και στη Ρώμη. Έχει Μάστερ: στη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ευρωπαϊκές γλώσσες (αγγλικά και γερμανικά), στη διαχείριση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό (NOHA), από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον το 1999, Το 1998 βραβεύτηκε από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών για την έρευνά του, η οποία αργότερα κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τίτλο: "Η διεθνής ποινική προστασία του παιδιού". Παρουσίασε έρευνες για θέματα: α) τρομοκρατίας στο πλαίσιο του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών, β) προστασίας της Ανταρκτικής και διεθνούς δικαίου, γ) διεθνών συνθηκών και ανάπτυξης του δικαίου του περιβάλλοντος, δ) χρηματοδότησης των διεθνών οργανισμών, κ.λπ. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε πολλές γλώσσες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.