Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Άπαντα 6
(Αποσπάσματα)

Offer
[...] Δεν γνωρίζουμε πότε ο Αρριανός ασχολήθηκε με τη συγγραφή έργων περί φυσικής. Μπορούμε να υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να έγινε πολύ μετά την αποχώρησή του από τη φιλοσοφική σχολή του Επίκτητου. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο Αρριανός σε ολόκληρη τη ζωή του προσπαθούσε να συνδυάσει τις θεωρητικές μελέτες του και γνώσεις με τη στρατιωτική και πολιτική του δράση, και δεν θα ήταν απίθανο να εικάσουμε κάτι τέτοιο και για τα φυσικά του συγγράμματα. Η εμφάνιση φυσικών φαινομένων, όπως αστραπών, κεραυνών, κομητών κ.ά., θεωρείτο δυσοίωνη και πανικόβαλλε τα πλήθη, προ πάντων τους στρατιώτες, οι οποίοι αρκετά συχνά διακινδύνευαν στις μάχες τη ζωή τους. Ένας τέτοιος κομήτης εμφανίστηκε το Νοέμβριο του 115 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της παρθικής εκστρατείας των Ρωμαίων, και κατά πάσα πιθανότητα πανικόβαλε τον ρωμαϊκό στρατό. Δεν είναι λοιπόν διόλου απίθανο ο Αρριανός να καταπιάστηκε με τούτα τα φυσικά θέματα προκειμένου να απαλλάξει τους Ρωμαίους στρατιώτες από τον φόβο των προλήψεων και να καταστήσει τον ρωμαϊκό στρατό πιο σταθερό στο θάρρος και την αποφασιστικότητά του.
(από την εισαγωγή του βιβλίου)

21χ13 εκ., 340 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Οι Έλληνες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 884 (Ιστοριογραφία, Ελληνική)
Άλλα πρόσωπα: Φιλολογική Ομάδα Κάκτου (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-382-624-8
ISBN (10ψήφιο): 960-382-624-3
Βάρος: 0.369 κιλά
Εκδότης: Κάκτος
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.46
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Φλάβιος Αρριανός (95-175 μ.Χ.) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Γόνος επιφανούς οικογένειας, τιμήθηκε με ιερατικά αξιώματα στην πόλη του, ενώ αργότερα κατέλαβε υψηλές διοικητικές και στρατιωτικές θέσεις του Ρωμαϊκού κράτους. Νέος παρακολούθησε τη διδασκαλία του Επικτήτου, της οποίας κατέγραψε τα βασικά στοιχεία. Στα μέσα του 2ου αι. πήγε στην Αθήνα, όπου έλαβε την ιδιότητα του πολίτη και εκλέχθηκε επώνυμος άρχοντας (147-48 μ.Χ.). Εκεί ολοκληρώθηκε ως συγγραφέας και αναδείχτηκε αξιόλογος εκπρόσωπος του Αττικισμού. Εκτός από το έργο του για τη φιλοσοφία του Επικτήτου, συνέγραψε στρατιωτικά συγγράμματα και βιογραφίες. Σπουδαιότερο μέρος της δημιουργίας του όμως είναι η "Αλεξάνδρου ανάβασις", η σημαντικότερη πηγή για την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία, και το συμπλήρωμά της, η "Ινδική". Ο Αρριανός, με πηγές τους παλαιότερους ιστοριογράφους, συνδύασε τα στοιχεία και συνέκρινε τις πληροφορίες, συνθέτοντας έργο που χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, σωστή κρίση και θελκτικό ύφος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.