Στο φως της Ινδίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στο φως της Ινδίας

Octavio Paz

"Κύματα ζέστης· τεράστια γκρίζα και κόκκινα κτίρια, ένα βικτοριανό Λονδίνο το οποίο μεγαλώνει ανάμεσα σε φοινικιές και συκιές της Βεγγάλης σαν εφιάλτης που επαναλαμβάνεται, τοίχοι ξεφτισμένοι, φαρδιές και όμορφες λεωφόροι, τεράστια άγνωστα δέντρα, βρωμερά σοκάκια, χείμαρροι από αυτοκίνητα, κόσμος που πηγαινοέρχεται..."

Η χώρα των ακραίων αντιθέσεων. Μια πανσπερμία πληθυσμών, θρησκειών, γλωσσών, όπου συνυπάρχουν αρμονικά το αρχαίο με το σύγχρονο, ο αισθησιασμός με τον ασκητισμό, ο ρεαλισμός με τη φαντασία. Ο νομπελίστας Μεξικανός συγγραφέας Οκτάβιο Πας επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ινδία το 1951 ως μέλος ενός κλιμακίου διπλωματών. Το 1962 ταξίδεψε και πάλι, αυτήν τη φορά ως πρέσβης του Μεξικού, και παρέμεινε εκεί έως το 1968. Η παραμονή του στην Ινδία υπήρξε μια πρόκληση των αισθήσεων και του νου. Το βιβλίο αυτό αποτυπώνει στοχασμούς, εντυπώσεις και αντιρρήσεις, φευγαλέες ματιές σ΄ αυτή την πολυσχιδή πραγματικότητα και στη θερμόαιμη αναρχία της Ινδίας.

Μάρω Φιλίππου

Μάρω Φιλίππου (Μεταφραστής)

Η Μάρω Σωτηροπούλου - Φιλίππου γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σπούδασε μουσική στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. Διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, δίδαξε για πολλά χρόνια πιάνο και θεωρητικά της μουσικής. Ασχολήθηκε επίσης με τη μουσική αγωγή της νηπιακής ηλικίας, διοργάνωσε μουσικές ακροάσεις, καθώς και πολλές μαθητικές συναυλίες με συγκεκριμένη θεματολογία. Εγκαινίασε τη συγγραφική της δραστηριότητα στη δεκαετία του ΄50 αρθρογραφώντας για λογοτεχνικά και πολιτιστικά κυρίως θέματα, σε ελληνικές και σε γαλλικές εφημερίδες και σε περιοδικά της Αλεξάνδρειας και της Αθήνας. Από το 1990 ασχολείται αποκλειστικά με την επιμέλεια κειμένων και με τη μετάφραση. Έχει μεταφράσει βιβιβλία για παιδιά, μυθιστορήματα, δοκίμια, λεξικό της μουσικής, κ.ά.

Octavio Paz

Octavio Paz (Συγγραφέας)

Ο Οκτάβιο Παζ γεννήθηκε το 1914 στην πόλη του Μεξικού και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του. Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο με ποιήματα στην Ισπανία, το 1937. Στη συνέχεια εκδόθηκαν πολλά ποιητικά έργα του, ανάμεσα στα οποία η περίφημη "Πέτρα του ήλιου" (1957). Ακολούθησε καριέρα διπλωμάτη, μετά το 1945, και στο διάστημα 1962-1968 χρημάτισε πρεσβευτής του Μεξικού στις Ινδίες. Το 1968, ωστόσο, παραιτήθηκε του αξιώματός του διαμαρτυρόμενος για την αιματηρή καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στο Μεξικό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ΄70 δίδαξε στο Κέιμπριτζ και για μια περίοδο στο Χάρβαρντ. Έγραψε, παράλληλα με την ποίηση, πολλά δοκίμια με αφορμή τα προσφιλή του θέματα, που ήταν η διασταύρωση των διαφόρων τάσεων στη σύγχρονη ποίηση, οι ανατολικές φιλοσοφίες και οι αρχαίοι πολιτισμοί της Αμερικής. Θεωρείται ένας απ΄ τους πιο σημαντικούς ποιητές και θεωρητικούς της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας. Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. (φωτογραφία: Isolde Ohlbaum)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
284
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.432 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση