Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Μια δημόσια συζήτηση: Πρακτικά ημερίδας, Αθήνα 16 Ιανουαρίου 2003

Παρασκευάς Αυγερινός

Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Σχεδόν μισό αιώνα (46 χρόνια) μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, η αρχική "Ευρωπαϊκή ιδέα" εξελίσσεται σε μια διαδικασία ενοποίησης ολόκληρης της Ηπείρου. Συντελείται, στο διάστημα αυτό, η πέμπτη και μεγαλύτερη διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας, με την ένταξη δέκα νέων μελών, γεγονός μείζονος ιστορικής σημασίας. Πραγματοποείται, ταυτόχρονα, -υπό την Προεδρία του μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη και φίλου της Ελλάδας, Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν- η πρώτη "Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης", γεγονός κομβικής σημασίας για τη θεσμική αρχιτεκτονική της Ένωσης.
Προχωρούμε δηλαδή, ταυτόχρονα, τόσο στη διεύρυνση, όσο και στην πολιτική και θεσμική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Και στο δρόμο αυτό είναι ανάγκη ν` αξιοποιούμε τη θετική εμπειρία του χθες. Πάνω απ` όλα, όμως πρέπει ν` απαντήσουμε, με διορατικότητα και τόλμη, τόσο στις προκλήσεις που έρχονται, όσο και στις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας, για να οικοδομήσουμε ένα νέο όραμα ευημερίας και ασφάλειας, συνοχής και εμπιστοσύνης, για ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρασκευάς Αυγερινός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης

Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Φράιμπουργκ της Γερμανίας και ειδικεύτηκε στο Δίκαιο των εταιρειών. Το 1960 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Έκτοτε επανεξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (1963, 1964 με την ΕΡΕ και 1974, 1977, 1981, 1985, Ιούνιο 1989, Οκτώβριο 1989, 1990, 1993, 1996, 2000 με τη Νέα Δημοκρατία). Κατά το χρονικό διάστημα 1961-1967 διετέλεσε γραμματέας προεδρείου και κοσμήτωρ της Βουλής, γραμματέας της Επιτροπής Αναθεωρήσεως του Συντάγματος, μόνιμο μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνδέσεως Ελλάδας - ΕΟΚ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και φυλακίστηκε. Από το 1974 έως σήμερα χρημάτισε υφυπουργός Εσωτερικών, υφυπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εμπορίου (δύο φορές), υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπουργός Εθνικής Άμυνας (δύο φορές), υπουργός Δικαιοσύνης. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η θητεία του ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1985-1996), ενώ έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Ιανουάριο του 1998 είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Στις εκλογές της 13ης Ιουνίου 2004 εξελέγη ευρωβουλευτής και είναι επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, καθώς και με άλλα ανώτερα παράσημα διαφόρων κρατών, και έχει γράψει πολλές νομικές και πολιτικές μελέτες. Μιλάει γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Λαναρά και έχει τρεις γιους και μια κόρη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κωνσταντόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαριέττα Γιαννάκου

Μαριέττα Γιαννάκου (Συγγραφέας)

Η Μαριέττα Γιαννάκου γεννήθηκε το 1951 στο Γεράκι Λακωνίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος της ΚΕ της ΝΔ, από το 1993 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Α΄ Αθήνας, ενώ έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής τρεις φορές (το 1984, το 1989 και το 1999). Έχει διατελέσει υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1990-1991). Το 2002, ορίστηκε εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου στη ΄΄Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης΄΄ που ασχολείται με τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Είναι παντρεμένη και έχει μία κόρη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Α. Καραμανλής

Κώστας Α. Καραμανλής (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Καραμανλής γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1956. Φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ. Είναι μέλος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και ισόβιο μέλος - σύμβουλος του Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής". Το διάστημα 1974-1979 υπήρξε ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας (Ο.Ν.ΝΕ.Δ) και εξελέγη πολλές φορές στα φοιτητικά συνδικαλιστικά όργανα με την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Το 1986 ανέλαβε πρόεδρος της ειρηνιστικής κίνησης ΚΙΠΕΑ και του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης "Ευρώπη ʽ92". Από το 1984 έως το 1989 άσκησε τη δικηγορία και παράλληλα συνεργάστηκε με το περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος". Τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Αʼ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Έχει διατελέσει γραμματέας του προεδρείου της Βουλής το 1989 και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Το 1994 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Στις 21 Μαρτίου του 1997, εξελέγη Πρόεδρος του κόμματος, από το 4ο Συνέδριο. Το Φεβρουάριο του 1999 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θέση στην οποία επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2002. Τον Ιούνιο του 2002, εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενώσεως. Το 2001 ορίστηκε από το Ε.Λ.Κ. επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια. Το 2003, το ΕΛΚ, αναγνωρίζοντας το έργο του, τον όρισε Πρόεδρο του Forum για την ΝΑ Ευρώπη. Στις 7 Μαρτίου του 2004, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 164 εδρών επί συνόλου 300. Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού. Είναι νυμφευμένος με τη Νατάσα Παζαϊτη και πατέρας ενός γιου και μιας κόρης, διδύμων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ν. Αναστασόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος εννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1935 στην Κηφισιά. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Συγκριτικό Δίκαιο στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στη δημοσιογραφία στο Medill School of Journalism, του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ. Διδάκτωρ του δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1953 στην Καθημερινή και συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, αρθρογράφος κ.ά. Χρημάτισε υπηρεσιακός Υφυπουργός Προεδρίας στις Κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή, 1977 και Γ. Ράλλη, 1981, και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής των εκλογών του 1981. Εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. το 1984, το 1989 και το 1994. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Πρόσκληση του 1992", μαζί με άλλους "Οριζόντια παραγωγή" (1994), "Τάσεις ενόψει της Διακυβερνητικής Διασκέψεως του 1996" (1995), "Διπλή απειλή για το κοινοτικό δίκαιο" (1996) και "Κοινές αρχές για ένα ευρωπαϊκό εκλογικό σύστημα" (1999). Το 2002, εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το 2003, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμορφωτικού Ιδρύματος που διοικεί τα Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού. Από τον Σεπτέμβριο του 2004 ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO και από τον Οκτώβριο του 2007 και για δύο έτη πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιουλίου 2019, σε ηλικία 84 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Γ. Βαληνάκης (Συγγραφέας)

Ο καθηγητής Γ. Βαληνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης αντίστοιχα. Ειδικεύτηκε στις διεθνείς σχέσεις και στη στρατηγική (DEA στη διεθνή πολιτική, DEA στην αμυντική πολιτική, DEA στην ιστορία των διεθνών σχέσεων) στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και αναγορεύθηκε διδάκτορας της διεθνούς πολιτικής (με άριστα) από το ίδιο πανεπιστήμιο το 1981. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Institute for East-West Security Studies, στο Institut d΄ Etudes Europιennes και σε άλλα ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα. Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης, Ειδικός Σύμβουλος (1983-86), και μέλος της Επιτροπής Σχεδιασμού (1990-1993) στο Υπουργείο Εξωτερικών. Από το 1992 είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι καθηγητής της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διπλωματία και διευθύνει το πρόγραμμα για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Γ. Σιούφας

Δημήτριος Γ. Σιούφας (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Σιούφας γεννήθηκε το 1944 στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες & Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νομικές & Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1975-1982, ήταν εκ των εκδοτών του περιοδικού ΄΄Νέα Πολιτική΄΄. Το διάστημα 1976-1977, υπήρξε ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών. Από το 1977 μέχρι το 1981, διετέλεσε γενικός διευθυντής του ΕΟΜΜΕΧ. Μέλος της ΚΕ της ΝΔ, από το 1981 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Καρδίτσας. Διετέλεσε υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1991-1992) και υπουργός στο ίδιο υπουργείο (1992-1993). Το 2000, εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους και μία κόρη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη

Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη (Συγγραφέας)

Η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο στο πανεπιστήμιο της Βόννης. Έχει συγγράψει βιβλία σχετικά με το Ποινικό Δίκαιο και έχει ασκήσει τη δικηγορία κυρίως σε ποινικές υποθέσεις. Είναι εκδότρια και διευθύντρια του νομικού περιοδικού ΄΄Ποινικά Χρονικά΄΄ και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ποινικού Δικαίου. Το 1978 έγινε καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1981, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και έκτοτε εκλέγετο συνεχώς στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας. Ως βουλευτής ασχολήθηκε με θέματα Δικαιοσύνης, Παιδείας, καθώς και με τα γυναικεία θέματα. Τον Οκτώβριο του 1996, προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και υπήρξε η πρώτη γυναίκα υποψήφια για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ενώ τον Απρίλιο του 2000, εξελέγη Δ΄ αντιπρόεδρος. Το Μάρτιο του 2004, μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, υπήρξε η πρώτη ελληνίδα που εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Έχει διατελέσει: Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας (1989), υπουργός Πολιτισμού (1989), Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (1990-1991), υπουργός Πολιτισμού (1991-1992), υπουργός Δικαιοσύνης (1992-1993). Το 2010 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του Ποινικού Δικαίου. Είναι παντρεμένη με τον ιστορικό της φιλοσοφίας Λίνο Μπενάκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Σκυλλάκος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
92
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.172 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση