Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η βυζαντινή παραμυθητική επιστολή
(Από τον Θεόδωρο Στουδίτη έως τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης 9ος-12ος αι.: Ο θεραπευτικός λόγος των βυζαντινών ενάντια στο πάθος της λύπης)
Συγγραφέας:   Βασίλειος Α. Σαρρής


Η βυζαντινή παραμυθητική επιστολή
Ήδη από τον Πλάτωνα εκφράζεται η αντίληψη ότι "ο μεν ιατρός φαρμάκοις μεταβάλλει, ο δε σοφιστής λόγοις". Η πίστη στη θεραπευτική δύναμη του λόγου ενάντια στα πάθη της ψυχής εμπεδώνεται ακόμη περισσότερο με τη φιλοσοφία των Στωικών αντίθετα προς τους Πυθαγορείους οι οποίοι έδιδαν ιδιαίτερη βαρύτητα στη θεραπευτική λειτουργία της μουσικής στα πλαίσια μιας ομοιοπαθητικής μεθόδου. Οι Στωικοί δέχονταν τον θεραπευτικόν λόγον ως φάρμακον ενάντια στη λύπη, ένα από τα τέσσερα πάθη της ψυχής και τη χειρότερη από τις ψυχικές παθήσεις κατά τον Κικέρωνα. Γέφυρα ανάμεσα στην αρχαία και τη χριστιανική παράδοση ο Φίλων ο Ιουδαίος υιοθετεί από τους Στωικούς το μοτίβο του φαρμάκου για να δηλώσει τη φαρμακευτική διάσταση του Βιβλικού λόγου. Οι αντιλήψεις αυτές διαποτίζουν στη συνέχεια και τη χριστιανική φιλοσοφία με έμφαση πια στη θεραπευτική δύναμη του θείου λόγου της Γραφής, ο οποίος λειτουργεί επίσης ως τραυμάτων φάρμακων, για να τις συναντήσουμε και στη βυζαντινή παραμυθητική επιστολογραφία να δηλώνουν πλέον τη στάση ενός χριστιανικού ανθρωπισμού που δίδει έμφαση στην έλλογη καταπολέμηση των παθών με βάση τη δύναμη του χριστιανικού λόγου. Στη βυζαντινή παραμυθητική επιστολογραφία διαμορφώνεται, σε αντιστοιχία με την αρχαιοελληνική παράδοση, μια τέχνη αλυπίας με τον επιστολογράφο να επιχειρεί να λειτουργήσει στα πλαίσια του λόγου με τους όρους και τη μεθοδολογία της ιατρικής τέχνης, μοτίβο που έχει μια μακρά παράδοση.

Σημείωση: Πρόλογος του Β. Κ. Κατσαρού.

24χ17 εκ., 513 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 291.175 (Φιλοσοφία και θρησκεία)
ISBN: 978-960-8353-60-2
ISBN (10ψήφιο): 960-8353-60-2
Βάρος: 0.857 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
36.21
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

32.23
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Βασίλειος Αλ. Σαρρής (Θεσσαλονίκη 1965) είναι διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί ως καθηγητής φιλόλογος στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η επιστημονική του προσπάθεια επικεντρώνεται στην πιστοποίηση και ανάδειξη της υψηλής λογοτεχνικής αξίας των κειμένων της Μέσης Βυζαντινής περιόδου. Έχει δημοσιεύσει μελέτες του στα περιοδικά "Βυζαντινός Δόμος", "Βυζαντιακά", "Φιλόλογος". Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού Περιοδικού Μεσαιωνικής Ιστορίας και Πολιτισμού "Βυζαντινός Δόμος".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.