Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Άπαντα
(Μουσικά έργα: Αρμονικά στοιχεία, ρυθμικά στοιχεία, αποσπάσματα)
Συγγραφέας:   Αριστόξενος


Offer
Η «Σούδα» αποδίδει στον Αριστόξενο 453 έργα, αριθμός που μαρτυρεί παρατεταμένη διάρκεια ζωής και μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα, κάτι που διέκρινε και το δάσκαλό του, τον Αριστοτέλη. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός θεωρείται υπερβολικός και μέσα σε αυτόν θα έχουν συμεριληφθεί σημειώσεις και έργα μαθητών του, ενώ δεν αποκλείεται και ο αριθμός να αναφέρεται σ το σύνολο των βιβλίων τα οποία καταλάμβανανα τα έργα του. Δυστυχώς το σύνολο σχεδόν της συγγραφικής του δραστηριότητας χάθηκε.
Κορυφαία θέση μεταξύ των έργων του κατέχουν τα σχετιζόμενα με τη μουσική. Καθώς στο πρόσωπό του συνδυαζόταν η μουσική και η φιλοσοφική παιδεία, και μάλιστα η περιπατητική με το πλούσιο πρακτικό της ενδιαφέρον, ο Αριστόξενος αναδείχθηκε στον μεγαλύτερο θεωρητικό της αρχαιοελληνικής μουσικής και θεωρήθηκε αυθεντία στα μουσικά θέματα. Ήταν ο πρώτος που μελέτησε συστηματικά και επισταμένα τους κλάδους της μουσικής, όπως την αρμονία και τη ρυθμική. Θεωρείτο ιδρυτής της εμπειρικής μουσικής σχολής, καθώς πίστευε ότι όποιες θεωρητικές απόψεις πάνω στη μουσική πρέπει να επιβεβαιώνονται από τη μουσική εμπειρία. Ύψιστος κριτής όλων των μουσικών θεωριών ήταν το ανθρώπινο αφτί. Για τον λόγο αυτό καταδίκαζε την αποκλειστικά θεωρητική αριθμολογική προσέγγιση της μουσικής από τους πυθαγορείους, οι οποίοι περιόριζαν τη μουσική θεωρία στη μελέτη των αριθμητικών λόγων μεταξύ των μουσικών διαστημάτων. Τα πορίσματά τους, βέβαια δεν τα απορρίπτει, απλώς τα θεωρεί ανεπαρκή να ερμηνεύσουν τη μουσική στο σύνολό της, καθώς πρέπει και αυτά να τεθούν στην κρίση της ανθρώπινης μουσικής αισθητικής.
[...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)


Σημείωση: Περιλαμβάνει το πρωτότυπο κείμενο.

21χ13 εκ., 461 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Οι Έλληνες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 182 (Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική), 780.1 (Μουσική - Θεωρία)
Άλλα πρόσωπα: Φιλολογική Ομάδα Κάκτου (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-352-760-2
ISBN (10ψήφιο): 960-352-760-2
Βάρος: 0.489 κιλά
Εκδότης: Κάκτος
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
15.98
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.83
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αριστόξενος υπήρξε ο πρώτος συστηματικός θεωρητικός μελετητής της αρχαιοελληνικής μουσικής. Γεννήθηκε μεταξύ 375-360 π.Χ. στον Τάραντα της Κάτω Ιταλίας και παρακολούθησε μαθήματα μουσικής και φιλοσοφίας κοντά στον πατέρα του, τον Σπίνθαρο, μουσικό και μαθητή του Σωκράτη, καθώς και κοντά στον μουσικό Λάμπρο στην πόλη της Μαντίνειας. Μαθήτευσε αργότερα κοντά στον πυθαγόρειο Ξενόφιλο τον Χαλκιδέα και υιοθέτησε την πυθαγόρεια φιλοσοφία. Στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα, όπου εντάχθηκε πλέον στην περιπατητική φιλοσοφική σχολή και έγινε διακεκριμένος μαθητής του Αριστοτέλη, με την προοπτική μάλιστα να τον διαδεχτεί στην διεύθυνση του Λυκείου, κάτι που τελικά δεν έγινε προκαλώντας την πικρία του Αριστόξενου. Στην Αθήνα έμεινε μάλλον μέχρι το τέλος της ζωής του. Από το πλούσιο σε όγκο και θεματολογία συγγραφικό του έργο (η Σούδα αναφέρει 453 βιβλία) σώθηκαν μόνο τα "Αρμονικά στοιχεία", εκτεταμένα αποσπάσματα από τα "Ρυθμικά στοιχεία" και μεμονωμένα αποσπάσματα από άλλα έργα. Το έργο του αποτελεί απαραίτητη πηγή για την κατανόηση της εξέλιξης της αρχαιοελληνικής μουσικής.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.