Γλώσσες της τέχνης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γλώσσες της τέχνης

Nelson Goodman

22.21€ -10% 19.99€

Ποια είναι η φύση του συμβολισμού στις τέχνες; Πώς παράγεται το νόημα στη μουσική και την αφηρημένη ζωγραφική; Γιατί μπορούμε να πλαστογραφήσουμε έναν Ρέμπραντ, όχι όμως και έναν Μπετόβεν; Σε τι διαφέρει μια παρτιτούρα του Μπαχ από μία του Κέιτζ; Ποιος είναι ο ρόλος των συναισθημάτων στην κατανόηση του έργου τέχνης; Οι απαντήσεις του Γκούντμαν σε αυτά και άλλα ερωτήματα σχετικά με τις τέχνες άνοιξαν νέους δρόμους στη φιλοσοφία της τέχνης και κατέστησαν τις Γλώσσες της τέχνης το σημαντικότερο κείμενο του 20ού αιώνα στο χώρο της αισθητικής, τον πρώτο μεγάλο σταθμό στη διατύπωση μιας ενιαίας και συνεκτικής θεωρίας για την τέχνη μετά την Κριτική της κριτικής δύναμης του Ιμμάνουελ Καντ. Οξύς, πνευματώδης, σαρκαστικός, γλαφυρός και ταυτόχρονα εξαιρετικά ακριβής, ο Γκούντμαν, που -όπως έλεγε ο ίδιος- ανήκει στη σωκρατική παράδοση του "ουδέν οίδα", κινείται με εντυπωσιακή άνεση στους χώρους όλων των τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, χορός, λογοτεχνία), αντλώντας από τις φιλοσοφικές καταβολές του: τον Κάρναπ, τον Περς, τον Κασίρερ. Περίπου σαράντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το κείμενο του Γκούντμαν παραμένει στο επίκεντρο κάθε απαιτητικής φιλοσοφικής συζήτησης για τη φύση των τεχνών, καθώς και για τη σχέση της αισθητικής με τη νόηση και την ψυχολογία.

κ.ά. (Υπεύθυνος Σειράς)


Γιώργος Ξηροπαΐδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Ξηροπαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε φιλοσοφία, γερμανική και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη φιλοσοφία της γλώσσας του ύστερου Χάιντεγκερ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της φιλοσοφίας της γλώσσας και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Οι δημοσιεύσεις του περιστρέφονται γύρω από την τρίτη "Κριτική" του Καντ, τη φαινομενολογία (Χούσερλ), τη φιλοσοφική ερμηνευτική (Χάιντεγκερ και Γκάνταμερ), την κριτική θεωρία (Αντόρνο και Χάμπερμας) και την ιστορία των αισθητικών ιδεών (Καντ, Γερμανικός Ιδεαλισμός, Ρομαντισμός).

Παύλος Καλλιγάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παύλος Καλλιγάς αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο. Είναι επίκουρος καθηγητής αρχαία φιλοσοφίας στον Τομέα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στέλιος Βιρβιδάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Στέλιος Βιρβιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας) και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris I / Sorbonne - Pantheon Maitrise (DEA) και Princeton (Ph.D). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Princeton το 1984, με θέμα διατριβής "Transcendenta Arguments, Transcendental Idealism and Scepticism". Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree), όπου διετέλεσε και διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rennes I. Από το 2005 είναι καθηγητής φιλοσοφίας του τμήματος μεθοδολογίας, ιστορίας και θεωρίας της επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, στο χώρο της γνωσιολογίας, της ηθικής και της ιστορίας της φιλοσοφίας, καθώς και τη μονογραφία "La robustesse du bien", Nimes: Jaqueline Chambon, 1996. Είναι μέλος διαφόρων ελληνικών και διεθνών φιλοσοφικών εταιρειών όπως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοφικών Εταιρειών (FISP) και της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών "Δευκαλίων", "Ισοπολιτεία", "Επιστήμη και Κοινωνία" και "Cogito".

Nelson Goodman

Nelson Goodman (Συγγραφέας)

Νέλσον Γκούντμαν (1906-1998). Δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Tufts, στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, στο Brandeis και, τέλος στο Harvard. Η συνεισφορά του σε χώρους της φιλοσοφίας, όπως η οντολογία, η λογική της επαγωγής και η αισθητική, τον ανέδειξε ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φιλοσοφικές φωνές του β΄ μισού του 20ού αιώνα. Φανατικός συλλέκτης και ειδικός των έργων τέχνης ο ίδιος, ιδρύει το 1967 το "Project Zero" στο πανεπιστήμιο Harvard, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη μελέτη και την προώθηση των τεχνών. Στα κυριότερα έργα του περιλαμβάνονται: "Η δομή του φαινομένου" (1951), "Γεγονός, μυθοπλασία και πρόγνωση" (1955) και "Τρόποι κατασκευής κόσμων" (1978).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Βλαγκόπουλος (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
367
Διαστάσεις:
20x12
Βάρος:
0.435 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση