Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εισαγωγή στην πυρηνική τεχνολογία

Εισαγωγή στην πυρηνική τεχνολογία
Το ανά χείρας βιβλίο καλύπτει σχεδόν το σύνολο του εύρους της πυρηνικής τεχνολογίας, χωρίς όμως να ασχολείται με τη σύντηξη.
Η διδακτική εμπειρία των είκοσι ετών, που έχουν παρέλθει από την πρώτη έκδοση (1984), οδήγησε σε νέο σχεδιασμό μεγάλου μέρους του περιεχόμενου του βιβλίου. Οι στόχοι του νέου σχεδιασμού είναι:
· να καταστεί ευκολότερη η κατανόηση δύσκολων εννοιών και μεθοδολογιών,
· ο εκσυγχρονισμός ορισμένων γνωστικών αντικειμένων και
· η προσθήκη θεμάτων πιο πρόσφατου επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Οι σημαντικότερες αλλαγές και προσθήκες είναι οι εξής:
Η επιβράδυνση νετρονίων με ελαστικές σκεδάσεις (κεφάλαιο 2.8) παρουσιάζεται τώρα με απλούστερο τρόπο. Η αυστηρή μαθηματική διατύπωση της κινητικής των ελαστικών σκεδάσεων παρουσιάζεται, για όποιον ενδιαφέρεται, στο παράρτημα Ι.
Οι αλληλεπιδράσεις ύλης και ακτινοβολιών (κεφάλαιο 2.10), η ανίχνευση και μέτρηση ακτινοβολιών (κεφάλαιο 2.11), τα φάσματα ραδιενεργών διασπάσεων (κεφάλαιο 2.12) και οι εφαρμογές (κεφάλαιο 2.13), αναπτύσσονται με εντελώς νέο τρόπο. Ιδιαίτερα, όσο αφορά το θέμα της ανίχνευσης και μέτρησης των ακτινοβολιών, επιδιώχθηκε η προσέγγιση πλήρους παρουσίασης, σε μεγάλη έκταση, λόγω του πρακτικού ενδιαφέροντος, που έχει σε μεγάλο εύρος σύγχρονων επιστημονικών, βιομηχανικών, ιατρικών κ.ά. εφαρμογών, στη χώρα μας. Για τους ίδιους λόγους προστέθηκε το παράρτημα ΙΙ (μετρούμενα φάσματα γ).
Η θεωρία διάχυσης νετρονίων (ενότητα 4) αναδιατυπώθηκε, με απλή εισαγωγή των εννοιών, των εξισώσεων, των μεθοδολογιών επίλυσής των και των ορίων αξιοπιστίας του μοντέλου διάχυσης. Η ενότητα 4 αρκεί για την κατανόηση της θεωρίας αντιδραστήρων, η οποία ακολουθεί. Η σχετικά δύσκολη, αυστηρή μαθηματική διατύπωση της εξίσωσης μεταφοράς (εξίσωση Βoltzman) και της μετάβασης από αυτήν στην εξίσωση διάχυσης, παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙΙ.
Η ενότητα της ακτινοπροστασίας (ενότητα 7) είναι και αυτή εντελώς νέα, προκειμένου να είναι συμβατή με τους σύγχρονους κανονισμούς ακτινοπροστασίας.
Προστέθηκαν οι ενότητες της διαχείρισης των ραδιενεργών καταλοίπων (ενότητα 8) και των ατυχημάτων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις (ενότητα 9), ενώ στο παράρτημα ΙV δίδονται λεπτομέρειες για το ατύχημα του Τσέρνομπιλ και των επιπτώσεων του ατυχήματος διεθνώς και στη χώρα μας.
Στο παράρτημα Δ δίνονται στοιχεία της πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας, διεθνώς.

24χ17 εκ., 522 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 539.7 (Πυρηνική φυσική)
ISBN: 978-960-431-961-9
ISBN (10ψήφιο): 960-431-961-2
Βάρος: 1.01 κιλά
Εκδότης: Ζήτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
39.42
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

35.48
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μ. Αντωνόπουλος - Ντόμης είναι καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ., διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος της United Kingdom Atomic Energy Authority, ερευνητής (senior research fellow) στο Queen Mary College και στην United Kingdom Atomic Energy Authority, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, και εθνικός εκπρόσωπος σε ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά fora. Έχει διδάξει στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Πυρηνικής Τεχνολογίας του Queen Mary College και του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και, ως προσκεκλημένος καθηγητής, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Έχει δώσει ομιλίες σε ιδρύματα κύρους, όπως το Stanford University (ΗΠΑ) και το National Center for Atmospheric Research (ΗΠΑ). Έχει περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων, και είναι συγγραφέας διδακτικών εγχειριδίων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.