Μια ελληνική οδύσσεια στην αμερικανική Δύση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μια ελληνική οδύσσεια στην αμερικανική Δύση

Έλεν Παπανικόλα

22.82€ -18% 18.71€

Η Ελληνική Οδύσσεια στην Αμερικάνικη Δύση ξεκινά με τα παιδικά χρόνια της Έλεν Παπανικόλα στο Χέλπερ της Γιούτα, έναν μικρό σιδηροδρομικό σταθμό της γραμμής Ντένβερ και Ρίο Γκράντε Γουέστερν. Οι κάτοικοι του Χέλπερ ήταν ένα συνονθύλευμα, ανομοιόμορφο όσο οπουδήποτε στη Δύση· Γάλλοι προβατάρηδες, Κινέζοι και Γιαπωνέζοι εστιάτορες, Αφροαμερικανοί, Έλληνες και Ιταλοί σιδηροδρομικοί κι ανθρακωρύχοι, Μορμόνοι, Εβραίοι, Σλάβοι επιχειρηματίες. Όμως ετούτο το βιβλίο δεν είναι η ιστορία της ζωής της Παπανικόλα, αλλά η ιστορία της μετανάστευσης των γονιών της στις Ηνωμένες Πολιτείες, της γνωριμίας τους και του γάμου τους, καθώς και των μετακινήσεών τους στη Δύση, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Η Έλεν Παπανικόλα ξαναζωντανεύει και ερμηνεύει τις εμπειρίες μεταναστών πρώτης γενιάς, που μοχθούν για να επιτύχουν στην Αμερική δίχως να χάσουν την πλούσια κληρονομιά τους και που τελικά εμπλουτίζουν την κουλτούρα της δεύτερης πατρίδας τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μιχάλης Μακρόπουλος

Μιχάλης Μακρόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κατοικεί στη Λευκάδα με τη σύζυγό του και με τα δυο τους παιδιά, και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά (έχοντας μεταφράσει αρκετά έργα των Ernest Hemingway, Truman Capote, F.S. Fitzgerald, John Steinbeck, Ray Bradbury, Stephen King, Saul Bellow, Richard Powers, Michel Faber, Antoine de Saint-Exupery, Martin Amis, κ.ά.). Έχει εκδώσει τα βιβλία για ενήλικες: "Η θλίψη στα μάτια του ποντικού", Οδυσσέας 1996, "Η Ιουλία είχε ένα πόδι", Οδυσσέας 1998, "Ιστορίες για μικροσκοπικά και γιγαντιαία πλάσματα", Οξύ 2000, "Το τέρας και ο έρωτας", Εστία 2002, "Η μαγική εκδρομή", Εστία 2005, "Το τέλος του ταξιδιού", Εστία 2006, "Η άδεια καρέκλα", Καστανιώτης 2007, "Σπουργίτω και Γράχαμ", Γιάννης Πικραμένος, 2012, "Οδοιπορικό στο Πωγώνι" (κείμενα, φωτογραφίες), Fagotto, 2013, "Το δέντρο του Ιούδα", Κίχλη, 2014, καθώς και πέντε βιβλία για παιδιά. Κείμενα και κριτικές του δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά (diastixo.gr, "Φρέαρ", κ.ά.). Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας.

Έλεν Παπανικόλα

Έλεν Παπανικόλα (Συγγραφέας)

Η Έλεν Ζήση - Παπανικόλα (1917-2005) γεννήθηκε στο Κάμερον του Κάρμπον Κάουντι, στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ από Έλληνες γονείς, την Αιμιλία Παπαχρήστου και τον Γεώργιο Ζήση. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Σολτ Λέικ Σίτι το 1933. Σπούδασε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα από όπου αποφοίτησε το 1939. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ασχολήθηκε με την έκδοση του λογοτεχνικού πανεπιστημιακού περιοδικού "Pen". Μετά την αποφοίτησή της παντρεύτηκε τον Νικ. Ε. Παπανικόλα και απέκτησε δύο παιδιά. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην έρευνα, τη συλλογή υλικού, τη δημιουργία και την ανάδειξη αρχειακών συλλογών και τη συγγραφή επιστημονικών έργων, αλλά και βιογραφιών και λογοτεχνικών κειμένων με θέμα την εθνοτική ιστορία της Γιούτα και την ανάγκη διατήρησης της λαϊκής κουλτούρας και της δημόσιας μνήμης στη σύγχρονη Αμερική. Η εργογραφία της είναι εξαιρετικά πλούσια και ποικίλη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
391
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.598 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση