Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας
(Από της ιδρύσεώς του έως το 1960)
Συγγραφέας:   Παντελής Κ. Λέκκου


Το Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας
Το Αβερώφειο γυμνάσιο Αλεξανδρείας αποδείχθηκε το σημαντικότερο ελληνικό κοινοτικό σχολείο του Αλεξανδρινού Ελληνισμού κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της νεώτερης ιστορίας του. Επιπλέον αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα σχολεία του απόδημου Ελληνισμού. Μέσα από την ιστορία του καθρεπτίζεται εν πολλοίς η πορεία και η ιστορία των ομογενών στην Αλεξάνδρεια.
Στην ανά χείρας διατριβή εξετάζονται όλα τα επιμέρους στοιχεία που ανέδειξαν το Αβερώφειο Γυμνάσιο ως σημαντικό για τον Αλεξανδρινό και εν γένει τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό: η ίδρυση και οργάνωσή του, το σημαντικό παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, με έμφαση στους μαθητές, στους διδάσκοντες και στην μορφή της εκπαίδευσης, οι σχέσεις με το πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και με τα δύο εμπλεκόμενα κράτη, Ελλάδα και Αίγυπτο.
Το σχολείο μετείχε του αγώνα και της αγωνίας, των ευχάριστων και των δύσκολων στιγμών της παροικίας και ακολούθησε, εν πολλοίς, την τύχη της.
Το γεγονός ότι συνεχίζει την λειτουργία του είναι ενθαρρυντικό και δηλωτικό της αντίστασης που προβάλει ο σημερινός Ελληνισμός της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας.

24χ17 εκ., 456 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 370.09 (Εκπαίδευση - Ιστορία )
ISBN: 978-960-630-091-2
ISBN (10ψήφιο): 960-630-091-9
Βάρος: 0.84 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
20.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.