Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ήθος και πολιτισμός των επικίνδυνων τάξεων στην Ελλάδα
Συγγραφέας:   Στάθης Β. Δαμιανάκος


Ήθος και πολιτισμός των επικίνδυνων τάξεων στην Ελλάδα
[Με τις μελέτες του παρόντος τόμου] ο Στάθης Δαμιανάκος... αναδεικνύει και συγχρόνως ανασηματοδοτεί την έννοια της πρωτόγονης επανάστασης και διασαφηνίζει τους όρους της διαιώνισής της και κυρίως των μεταλλαγών της, αποκαθιστώντας ένα γόνιμο διάλογο με τον εισηγητή του προβληματισμού αυτού, τον Eric Hobsbawm. Μέσα από το παράδειγμα που διερευνά, δείχνει τα δύο επίπεδα στα οποία θα πρέπει να τοποθετείται το πρόβλημα αυτό: του οντολογικώς ιστορικού με τη διακριτή χρονικότητα που συνεπάγεται και της υστερόχρονης ανασηματοδότησης. Αν ανάμεσά τους υφίσταται μια συνέχεια, είναι εκείνη της, μεταβαλλόμενης ωστόσο, πρόσληψης. Αλλά και κάτι περισσότερο, η δυνατότητα της πρωτόγονης επανάστασης να μεταλλαχθεί σε επανάσταση κοινωνική.
Ο συγγραφέας παρακολουθεί τους τρόπους με τους οποίους μερικώς πραγματώνεται αυτή η μεταλλαγή και τονίζει το σταθερό της πυρήνα, την αίσθηση ενός "άλλου" δικαίου: σε ποιο μέτρο αυτό το άλλο δίκαιο, όπως το εκφράζουν οι πρωτόγονοι της επανάστασης και οι εκτονωμένοι πάρισοί τους των πόλεων, είναι ταυτόσημο με το δίκαιο που ανακύπτει από το σύστημα ισορροπιών των αγροτοκτηνοτροφικών κοινοτήτων ή αποτελεί την αναίρεσή του είναι ένα ζήτημα στην επίλυση του οποίου ο Στάθης Δαμιανάκος πρόσφερε τη δική του ερμηνευτική συμβολή με τις μελέτες που συγκεντρώνει σ΄ αυτόν τον τόμο και με όλο το συνεκτικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Πρόσφερε τελικώς τη δική του έγκυρη συμβολή στην όλη κατανόηση του αγροτικού κόσμου μέσω μιας τριπλής, και στην πραγματικότητα ενιαίας, διανοητικής πρόβασης, δηλαδή της κοινωνιολογικής, της ανθρωπολογικής και της ιστορικής.


Σημείωση: Προλεγόμενα: Σπ. Ι. Ασδραχάς.

21χ14 εκ., 178 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Λαϊκός Πολιτισμός / Τοπικές Κοινωνίες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία)
Άλλα πρόσωπα: Στάθης Β. Δαμιανάκος (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-348-121-8
ISBN (10ψήφιο): 960-348-121-1
Βάρος: 0.297 κιλά
Εκδότης: Πλέθρον
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
17.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.13
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Στάθης Δαμιανάκος είναι κοινωνιολόγος, διδάκτωρ Επικρατείας των γαλλικών πανεπιστημίων. Ανήκει στα ερευνητικά στελέχη του CNRS Γαλλίας (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) και διδάσκει στα τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Paris-X, Nanterre, και της EHESS.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.