Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η διδακτική της οπτικής μέσα από μια διαχρονική ματιά
Συγγραφέας:   Παύλος Μίχας


Offer
Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μία προσέγγιση της Διδακτικής της Οπτικής μέσα από την Ιστορία. Προσεγγίζονται θέματα που έχουν σχέση με τις πηγές του φωτός, την ευθύγραμμη διάδοση, την ανάκλαση, τη διάθλαση, τους φακούς, την όραση, τα χρώματα και την κυματική θεωρία. Για πολλά από αυτά τα θέματα παρουσιάζονται οι απόψεις διαφόρων μελετητών της Οπτικής και ιδιαίτερα του Άραβα Χάσαν Ιμπν Αλ Χαϊθάμ (Αλχαζέν), που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Οπτικής. Ήταν ο πρώτος που ξεκαθάρισε το θέμα της πορείας του φωτός από τα αυτόφωτα και τα ετερόφωτα σώματα προς το μάτι του παρατηρητή. Έδωσε γεωμετρικές αποδείξεις για διάφορα θέματα, όπως είναι ο σκοτεινός θάλαμος, η ανάκλαση, η εστίαση, η διάχυτη ανάκλαση από την επιφάνεια της Σελήνης και η διάθλαση· όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διδασκαλία. Στο βιβλίο αντιπαραβάλλεται η σύγχρονη θεώρηση του ματιού ως οπτικού οργάνου και η άποψη του Αλ Χαϊθάμ. Παρουσιάζονται επίσης θέματα που έχουν σχέση με τη διόφθαλμη όραση που μελέτη-σε ο Πτολεμαίος. Το ουράνιο τόξο εξετάζεται με βάση την προσέγγιση του Αλ Φαρίσι. Μελετώνται οι απόψεις για τα χρώματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και αναλύονται απλές διδακτικές προσεγγίσεις για τη σύνθεση των χρωμάτων. Τέλος, εκτίθεται η κυματική θεωρία με έμφαση σε θέματα γεωμετρικής οπτικής. Για πολλά από τα παραπάνω θέματα προσφέρονται διάφορα λογισμικά που σχετίζονται τόσο με ιστορικά όσο και με πειραματικά θέματα.

24χ17 εκ., 246 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 535 (Οπτική )
ISBN: 978-960-402-190-1
ISBN (10ψήφιο): 960-402-190-7
Βάρος: 0.462 κιλά
Εκδότης: Τυπωθήτω
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
19.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.06
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Παύλος Μίχας είναι αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1964-69), συνέχισε τις σπουδές του ως εσωτερικός υπότροφος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος" (1971-73) και το 1977 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του University of Virginia. Κατά την πολύχρονη θητεία του στον εκπαιδευτικό χώρο, έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για δασκάλους και για καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, και έχει ασχοληθεί με τις εφαρμογές της μηχανικής στον αθλητισμό (Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής, 1987-88). Οι δημοσιευμένες εργασίες του αφορούν κυρίως στην ιστορική προσέγγιση της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.