Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εισαγωγή στη φιλοσοφία
Συγγραφέας:   Έλλη Λαμπρίδη


Εισαγωγή στη φιλοσοφία
Με την "Εισαγωγή στη φιλοσοφία", η γνωστή φιλόσοφος Έλλη Λαμπρίδη παρουσιάζει μία νέα πλευρά της εργασίας της. Αποφεύγοντας τη συνηθισμένη κατάληξη των λεγομένων "Εισαγωγών" σε ιστορική ή άλλη απαρίθμηση των κατά καιρούς φιλοσοφικών συστημάτων, διερευνά θεμελιακά προβλήματα για τη θέση της φιλοσοφίας ανάμεσα στις άλλες νοητικές ενέργειες του ανθρώπου, δείχνει τους περιορισμούς που επιβάλλονται στα διάφορα συστήματα είτε από την προσωπικότητα είτε από τη διάχυτη κοσμοθεωρία της εποχής, όπου αναφάνηκαν, και προσπαθεί να καθορίσει την θέση τους απέναντι στην επιστήμη, κυρίως τη φυσική και μαθηματική επιστήμη. Κατόπιν παίρνει τον μονισμό υπό την άκρα του αρχαία μορφή στη νεότερη Ευρωπαϊκή φιλοσοφία, (Σπινόζα), τον αρχαίο δυϊσμό με τον Πλάτωνα και τον νεότερο με τον Ντεκάρτ, κατόπιν τις φιλοσοφίες του γίγνεσθαι (Ηράκλειτος) στην αρχαία ελληνική εποχή, Έγελος στη νεώτερη ευρωπαϊκή και τις φιλοσοφίες που κυριαρχούν στην εποχή μας (Μαρξισμός, υπαρξισμός, πραγματισμός), κ.λ.π.
Μετά την μνημειώδη και εμπεριστατωμένη εργασία της με την μετάφραση του Θουκυδίδη, που είναι τόσο φιλοσοφική, όσο και φιλολογική και λογοτεχνική, είμαστε βέβαιοι πως η "Εισαγωγή στη φιλοσοφία", της Έλλης Λαμπρίδη, θα αποτελέσει ένα τόσο αγαπητό βιβλίο όσο κι εκείνο. Τα δυσκολότερα προβλήματα, χωρίς να απλουστεύονται εκλαϊκευτικά, έρχονται κι ανταμώνουν τον αναγνώστη σαν δικά του, και δεν υπάρχει μορφωμένος άνθρωπος, που δεν θα χαρεί και δεν θα φωτισθεί από το βιβλίο αυτό.

(από την πρώτη έκδοση της "Εισαγωγής", 1965)


Σημείωση: Επίμετρο: Εργογραφία της Έλλης Λαμπρίδη. Πρόλογος: Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος. Νέα έκδοση συμπληρωμένη με το ανέκδοτο β΄ μέρος.

24χ17 εκ., 373 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 100.09 (Φιλοσοφία - Ιστορία ), 100 (Φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Λίνος Γ. Μπενάκης (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-404-048-3
ISBN (10ψήφιο): 960-404-048-0
Βάρος: 0.79 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
25.48
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Έλλη Λαμπρίδη (1896-1970), ένα έντονα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, διακρίθηκε για το πλούσιο και σημαντικό έργο της στην ελληνική εκπαίδευση, τα ελληνικά γράμματα και την φιλοσοφία. Το πρωτότυπο συγγραφικό, κριτικό, ερμηνευτικό και μεταφραστικό της έργο εκτείνεται σε περισσότερους από 120 τίτλους, ενώ η δράση της καλύπτει και κρίσιμες περιόδους της εθνικής ιστορίας με κορυφαία την προσφορά της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Γραφείο Τύπου της Εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης στο Λονδίνο). Την ζωή της σημάδεψε σκληρά η αδόκητη απώλεια της μοναχοκόρης της Νίκης, φοιτήτριας της φιλολογίας, στα "Δεκεμβριανά" των Αθηνών το 1944. Στη μνήμη της κληροδότησε τη βιβλιοθήκη και περουσιακά της στοιχεία για την ίδρυση της "Φιλοσοφικής Βιβλιοθήκης της Έλλης Λαμπρίδη", που λειτουργεί τώρα με την ευθύνη και τη στήριξη της Ακαδημίας Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.