Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Άπαντα. Ρητορικά ανώνυμα
Συγγραφείς:   Ανώνυμος, Αλκιδάμας,


Offer
[...] Έργα του Αλκιδάμαντα ακέραια σώθηκαν δύο: ένας εριστικός λόγος που επιγραφόταν "Περί των τους γραπτούς λόγους γραφόντων ή περί σοφιστών" και "Ο Οδυσσεύς κατά Παλαμήδους προδοσίας" (η γνησιότητα του οποίου αμφισβητείται έντονα). Ο πρώτος είναι επίθεση εναντίον εκείνων που "επεξεργάζονται γραπτώς τους λόγους τους" - και ο κυριότερος μέσα σ΄ αυτούς είναι ο Ισοκράτης-, ενώ στον δεύτερο λόγο εμφανίζεται να μιλάει ο Οδυσσέας κατηγορώντας ενώπιον άλλων Ελλήνων τον Παλαμήδη και να ζητάει την καταδίκη του για την υποτιθέμενη προδοσία του και τη συνεννόησή του με τους Τρώες.
Από άλλα έργα του Αλκιδάμαντα σώθηκαν αποσπάσματα ή και μόνο τίτλοι. [...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
[...] Τα "Ρητορικά ανώνυμα" είναι κείμενα των μεταγενέστερων χρόνων, είτε επιτομές σπουδαστικών εγχειριδίων και συνόψεις διδακτικών μεθόδων είτε ασκήσεις λόγου και ύφους κατά τους τρόπους της ελληνικής ρητορικής παράδοσης.
Το περιεχόμενό τους διαφωτίζει σχετικά με το θεωρητικό υπόβαθρο των ρητορικών διδασκαλιών, την ορολογία και τις κατασκευές των ρητόρων στο συμβουλευτικό, στο δικανικό και στο πανηγυρικό είδος, με τη χρήση συχνά παραδειγμάτων από γνωστά ή μη σωζόμενα κείμενα της αρχαίας γραμματείας και με υποδείξεις για τον σωστό τρόπο δόμησης των συγκεκριμένων ιδεών.


Σημείωση: Αλκιδάμαντος: Περί των τους γραπτούς λόγους γραφόντων ή περί σοφιστών. Οδυσσεύς κατά Παλαμήδους προδοσίας. Αποσπάσματα. Ρητορικών Ανωνύμων: Τα προλεγόμενα της τέχνης ρητορικής. Περί διηγήματος, Περί ηθοποιίας, Περί εκφράσεως, Περί εγκωμίου και ψόγου. Προ

20χ13 εκ., 277 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Οι Έλληνες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 885 (Ρητορική, Αρχαία )
Άλλα πρόσωπα: Φιλολογική Ομάδα Κάκτου (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-352-866-1
ISBN (10ψήφιο): 960-352-866-8
Βάρος: 0.306 κιλά
Εκδότης: Κάκτος
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
10.65
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.88
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αλκιδάμας ο Ελαΐτης (από την Ελαία της Αιολίδας, στη Μικρά Ασία), σοφιστής και ρητοροδιδάσκαλος, έζησε τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ήταν γιος του Διοκλή, συγγραφέα μουσικών έργων. Μαθήτευσε στον ρήτορα Γοργία τον Λεοντίνο, και ήταν αυτός που συνέχισε τις θεωρίες του δασκάλου του για τη ρητορική. Ως βασικό σκοπό της διδασκαλίας του έθεσε να κάνει τους μαθητές του ικανούς να μιλούν αυτοσχέδια και εκ του προχείρου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.